#31
 6,714     Akershus     0
Nå har vi snakket med to ulike (fag)folk. Den ene sier at vi må ha en silikonduk som tåler varme, og som slutter tett til pipa, og som limes mot badstufolien. Den andre sier at noe slikt ikke er nødvendig, og at han aldri har hørt om at det er noe problem med fukt eller kondens uten en slik fukttetting mot pipa og taket. Fordi badsturommet blir et tørt rom. Noe jeg syns høres rart ut. Vi har jo tenkt å bruke vann i badstua. Jeg har mest tro på at det bør tettes. Eller??

på generelt grunnlag defineres en badstu som et av de tørreste rommene i huset. heller mest mot siste fagmann... uten at egentlig har noen konkret erfaring med å bygge en frttstående utendørs badstue ...

.Thag

   #32
 1     0
Har tenkt å bygge meg en vedfyrt badstue i et hjørne i et uthus på fjellet. Tenker at dette er et rom som ikke blir så mye brukt at jeg gidder å bygge rom i rommet, har ikke plass til det heller. Har fjernet furupanelet og plasten på veggene i den delen som badstuen skal være i. Har tenkt å erstatte dette med badstuefolie og ospepanel. I taket lar jeg furupanelet være, men dekker den til med badstuefolig, og legger granpanel over. Har tenkt å sette opp et hjørne av leca lettveggsblokk som blir deler av veggene inne i uthuset, i dette hjørnet blir ovnen montert. I den ene veggen blir døren inn til badstuen, med lufting under i den andre veggen tenkte jeg å montere et lite vindu oppe på veggen som kan lukkes opp, dette i forlengelsen av murveggene. I mange tilfeller blir ovnen brukt til å varme opp hele uthuset, da dette blir brukt som et ekstra soverom. Badstuen bli ca. 2 x 1,6 m. Har tenkt at badstuen også kan benyttet som et ekstra soverom, ved at det øverste benken flyttes ned å legges på siden av den andre. Noen som har noen tanker omkring dette? Eller har noen råd å komme med?
HSt
   #33
 37,564     Lillestrøm kommune     0
Hvis bygget ikke er oppvarmet hele året så er det vanlig å vurdere å sløyfe dampsperre der gjelder også badstue

I hytte kan en bruke diffusjonsbrems hva de bruker i badstue vet jeg ikke
Ppt
   #34
 1     0
Ser at dette med folie eller ikke har noe fasit svar.
Jeg bygger badstu som rom i rom i utendørs bod. 2 cm luftespalte mellom yttervegg (uten fuktsperre) og badstuvegg. Badstuvegg får 5 cm isolasjon og 1 cm luftespalte til badstupanel.

Usikker på om jeg bør legge folie eller ikke, er det noen som har innspill?

Kan legge til at ventil blir slik at øuft ut går hele vegen gjennom badstuvegg og yttervegg, "Ut i det fri"
   #35
 1,725     Trondheim     1
Ser at dette med folie eller ikke har noe fasit svar.
Jeg bygger badstu som rom i rom i utendørs bod. 2 cm luftespalte mellom yttervegg (uten fuktsperre) og badstuvegg. Badstuvegg får 5 cm isolasjon og 1 cm luftespalte til badstupanel.

Usikker på om jeg bør legge folie eller ikke, er det noen som har innspill?

Kan legge til at ventil blir slik at øuft ut går hele vegen gjennom badstuvegg og yttervegg, "Ut i det fri"



når du bygger slik du gjør så er det ingen ulempe å ha folie. Ingen risiko å fange inn fukt etc. Gevinsten er kanskje litt kortere oppvarmingstid og minimere fuktvandring ut av badstue.
Dette med at badstu er husets tørreste rom er vel en "sanning" med modifikasjon. Relativ luftfuktighet kan være lavt, men når lufta er 80c så er fuktinnholdet relativt høyt. Og problemet er fremfor alt den høye temperaturgradienten fra varm badstu og ut. Det oppstår kondens når 80c luft trenger inn i konstruksjon og kjøles ned.
I en frittstående badstu er massiv tømmer derfor den aller tryggeste konstruksjonsmetoden.
mvh
Sakke

   #36
 2     0
Snektriker:
Hvordan tenker du egentlig? Saunavegg SKALL isoleres normalt, og helst mere. Tar ikke LENGRE tid å varme opp for det uten KORTERE.
Jeg kan begrunne det også; jo mindre isolasjon, desto større varmetap utat. Særlig tak er viktig å isolere godt hvis man ikke ønsker å fyre som en idiot. Dette gjelder særlig hvis det skall brukes om vinteren også. En uisolert "redskapsbod" blir ikke bra, ujevn varme og vanskelig å holde varm.

Lektoren: Hvor mye har du tenkt å bruke?
Det aller enkleste er å sette opp en badstu av solid tømmer (altså tykkere en disse plankehyttene som selges på obs! etc. En badstu bygt i tømmer trenger du ikke isolere ekstra,(untatt tak) og du får en god badstu (foretrekker "sauna") . Hvis du bygger i bindningsverk så isoler normalt mellom stendere. Bruk med fordel badstufolie (aluminiumsbelagt papp) som tapeas i skjøtene med alutape. både i tak og vegger med tette skjøter, lekt ut 2 cm fra det og leg panel. Sørg for god lufting.

Korrekt er å ha et friskluftsventil i høyde med stenmagasinet nært ovnen, og en avluftingsventil på vegg 15-20cm ned fra tak, diagonalt over rommet fra ovnen.

MVH
sakke

   #37
 2     0
Hei. Jeg er igang med å tegne en badstu som skal bygges på hytta. Vil følge beskrivelsen du gir her. Jeg lurer på om det du beskriver som badstufolie erstatter plast fuktsperre?
Hans

   #38
 1,674     0
Ja, vi brukte den når vi bygget vår bastu, i 1977 eller noe kan ikke bruke plast, den tåler ikke varmen.
Vær obs at folien kan være strømledende.
Mulig det kan være vanskelig å få tak i, vet ikke hva de bruker nå.