12 345    63    21  

Del erfaring og kunnskap - få rabatt på Twinfresh Expert Wifi fra Foris!

 167     0
Denne tråden var tidligere en konkurransetråd knyttet til radon, og premien var en 2 stk. Twinfresh Expert Wifi fra Foris.no. Konkurransen er nå over, men Foris ønsker å følge opp brukernes ønske om rabatterte priser på Twinfresh.

FORIS har skrevet et nytt innlegg (#24) om dette i slutten av tråden. Innlegget er også sitert her:

Hei igjen. 
Da har vi generert en kampanjekode som gir 1800 kr inkl mva i avslag på Twinfresh Expert RA1-50 eller Twinfresh Expert RW1-50 (Wifi). 

Litt avhengig av type bygg eller tiltak (feks radon) kan det være mest fornuftig å montere Twinfresh i par med motsyklisk (inn/ut) effekt. Dette gjøres enklest og ledning-fritt med Wifi-modellen RW1-50.

Kriteriet for å motta kampanjekode eller spesialtilbud på flere enheter, er at dere sender oss en PM (melding) her inne!

Ønsket og vår "gentleman agreement" er at dere bidrar (i denne tråden) med noe knyttet til det prosjektet dere har.
Feks:
Bare er et bilde og en kort setning om hvordan resultatet ble.
En detaljert prosjektbeskrivelse med målinger og konklusjon.
Noen tips til montering og evt. konfigurering (wifi).
Originale bruksområder?
Erfaringer og råd i forbindelse med søknad om støtte fra Enova sin tilskuddsordning for balansert ventilasjon.

Hva gjelder sistnevnte; Twinfresh Expert tilfredsstiller kravene Enova stiller til varmegjenvinning. Her kan man kan få dekket 25% av kostnadene (oppad begrenset til 20.000 kr) dersom kriteriene for støtte oppfylles.
Vi kan være behjelpelig ifm prosjektering.


Del erfaring og kunnskap - få rabatt på Twinfresh Expert Wifi fra Foris! - foris.png - FORIS AS
Siste redigering: 21. november 2016 16:23:53 av FORIS AS
Signatur

   #1
 6     1
Beskriv boligen/rommene som er aktuelle med tanke på radontiltak!
 • Hvor i landet bor du og hva viser det nasjonale aktsomhetskartet for radon i ditt område? (Særlig høy, høy, moderat til lav eller usikkert område?) Bor i Stavanger. Nasjonale aktsomhetskartet viser moderat til lav.

 • Hvordan er terrenget rundt din bolig? (Skrånende? Fjelltopp? Dyp dal?) Terrenget er skrånende og baksiden av 1. etasje er fylt opp med masser, grunnen består av råtefjell

 • Hvilket byggeår har boligen det gjelder ? Boligen er bygget i 1969

 • Hvilke rom ønsker du å måle/gjøre tiltak i? Krypkjeller? Kjellerstue? Sokkelleilighet? Det er planlagt å gjøre tiltak i Kjellerstue, soverom i kjeller samt hybel.

2.
Fortell kort om hvordan måling ble utført og litt om verdiene du eventuelt har fått påvist!
 • Har du vært i kontakt med en profesjonell radonrådgiver eller starter du på egenhånd? Har planlagt å starte på egenhånd

 • Benyttes elektronisk radonmåler eller sporfilm? Har benyttet sporfilm. Verdien var ca 170 Bg/m3.

 • Hvor i boligen foretok du målinger og i hvor lange perioder?Målinger ble utført i soverom samt hybel.

 • Fant du kilden til radonproblemet? Vanligst er i byggegrunnen gjennom sprekker, men radon kan også spres til inneluften gjennom husholdningsvannet (brønn/borebrønner) eller fra fyllmasser (svært sjelden også bygningsmaterialer) Det ligger plast melom grov støp og fin støp av gulvet i hele boligene. Plasten er kun langt inntil grunnmur på innsiden, men ikke klemt til grunnmur og det er ikke benyttet noen form for tetningsmasse. Plasten er mest sannsynlig heller ikke gasstett.

 • Jeg vil anta at radon kommer enten opp mellom plast og grunnmur eller via rørgjennomføringer. Det vil bli for omfattende å å meisle opp hele gulvet for å legge radonduk. Så ser på andre løsninger som denne viften f.eks.

   #2
 20     0
Har ett eldre hus med kjeller bygget på fjell. Det kommer inn radon i kjeller og siver opp til 1.etg. Har midlertidig løst problemet ved å montere avtrekksvifte i kjeller. Dette lager undertrykk i kjeller og stopper radonen fra å sive opp til 1.etg men fører til økt strømmforbruk og økt radonnivå i kjeller da jeg antar at undetrykket suger det opp fra grunnen. Kjellergulv har en del sprekker og består av noen cm betong direkte på fyllmasse.

1.
Beskriv boligen/rommene som er aktuelle med tanke på radontiltak!
 • Hvor i landet bor du og hva viser det nasjonale aktsomhetskartet for radon i ditt område? (Særlig høy, høy, moderat til lav eller usikkert område?)

 • Ringsaker, Moderat til lav aktsomhetsgrad.
 • Hvordan er terrenget rundt din bolig? (Skrånende? Fjelltopp? Dyp dal?)

 • skrånende terreng, fjellgrunn ca 1m under bakkenivå
 • Hvilket byggeår har boligen det gjelder ?

 • 1955
 • Hvilke rom ønsker du å måle/gjøre tiltak i? Krypkjeller? Kjellerstue? Sokkelleilighet?

 • Kjeller, verksted/vaskerom/uinnredet.
 • Bruk helst bilder!2.
Fortell kort om hvordan måling ble utført og litt om verdiene du eventuelt har fått påvist!
 • Har du vært i kontakt med en profesjonell radonrådgiver eller starter du på egenhånd?

 • Starter på egenhånd.
 • Benyttes elektronisk radonmåler eller sporfilm?

 • Elektronisk, canary radonmåler.
 • Hvor i boligen foretok du målinger og i hvor lange perioder?

 • Hovedsakelig i kjeller som er delt opp i tre rom men uten dør i mellom. Målinger gjøres kontinuerlig/2år og ligger i snitt på ca 200.
 • Fant du kilden til radonproblemet? Vanligst er i byggegrunnen gjennom sprekker, men radon kan også spres til inneluften gjennom husholdningsvannet (brønn/borebrønner) eller fra fyllmasser (svært sjelden også bygningsmaterialer)

 • Mener radonen kommer opp igjenom gulv/vegger under bakken. pigget opp deler av gulvet i forbindelse med avløp og så en betydelig økning i radon når det stod oppe.


  (trådstarter)
   #3
 167     1
Gode innlegg folkens. Nå nærmer det seg jul, og vi håper selvsagt enda flere vil bli med i konkurransen.
Del gjerne info om konkurransen til venner og kjente.
Det er ikke ofte man får muligheten til å vinne 2 slike enheter.

Mvh
Alle oss i Foris.no
Signatur
HSt
   #4
 35 438     Lillestrøm kommune     0
1.
Beskriv boligen/rommene som er aktuelle med tanke på radontiltak!
 • Hvor i landet bor du og hva viser det nasjonale aktsomhetskartet for radon i ditt område? (Særlig høy, høy, moderat til lav eller usikkert område?)


Sørum, området viser litt forhøyde verdier så en kunne forvente at det her kanskje kunne være noe
 • Hvordan er terrenget rundt din bolig? (Skrånende? Fjelltopp? Dyp dal?)


Vi har terreng med høydeforskjeller bak oss og det kommer litt overvann nedover skråningen, huset ligger på fjell, med stedelig stein og løs leca under.
 • Hvilket byggeår har boligen det gjelder ?  '87

 • Hvilke rom ønsker du å måle/gjøre tiltak i?

 • Krypkjeller? Kjellerstue? Sokkelleilighet?

 • Bruk helst bilder!


Kjeller, ganske stor åpen kjeller så helt umulig å avgrense områdende ordentlig, røroppstikk er det flere steder.
2.
Fortell kort om hvordan måling ble utført og litt om verdiene du eventuelt har fått påvist!
 • Har du vært i kontakt med en profesjonell radonrådgiver eller starter du på egenhånd? Forrige eier hadde en gammel sporfilmmåling på 100Bq så jeg kjøpte en Canary måler for å verifisere dette.  Fikk umiddelbart 350Bq i alle oppholdssoner i huset.

 • Benyttes elektronisk radonmåler eller sporfilm?  Canary  måler, fra navnene er ikke måleren dere nevner fra samme produsent, kanskje bare pakket inn for å selges i lavkost land i utlandet ?

 • Hvor i boligen foretok du målinger og i hvor lange perioder?  Det fine med Canary måleren er at en får respons med det samme, målingene viste at nivået gikk opp og ned, men mest opp dagen etter regnvær.  Målte fra mars til desember.  Vanligvis har en "vinter-Radon" dvs høyere verdier vinterstid. Her er radon et helårsfenomen.

 • Fant du kilden til radonproblemet? Vanligst er i byggegrunnen gjennom sprekker, men radon kan også spres til inneluften gjennom husholdningsvannet (brønn/borebrønner) eller fra fyllmasser (svært sjelden også bygningsmaterialer)


        Ved hjelp av 2 Canarymålere fant jeg fort ut at nivået i beboelsesrom svingte opp og ned i takt med et mye høyere nivå målt i kjeller, bakre ende av sokkeletasjen.  Nivåene i kjeller var opp mot 1000-1100Bq.  Når desember kom så fant jeg ut at det var på tide å gjøre noe, kjøpte Flexit Easy125, rør på Biltema (og tape) og leide kjernebormaskin.  Boret hull i gulvet og fant løs leca under gulvet.  Med suget på (turtallsregulator fra Clas O) så kommer nivået i kjeller ned i ca 100-110Bq, mens i oppholdsrommene i 1. og 2.etg. er det 25-45Bq


Etter å ha besvart de to punktene er du antakelig blitt litt klokere rundt radonnivåene i din bolig, og du kan planlegge og igangsette tiltak. Det anbefales at man søker kyndig veiledning for videre fremdrift.

I tillegg til å få litt bedre ventilasjon i kjeller så vil en vi kunne se resultat med et sted der radonsug så langt har vært det eneste effektive  middelet.  Prøvde f.eks. med en badreomsvifte i en kjellerventil, det hadde nesten null effekt.  Men den balanserte verianten til Twinfresh med 2 enheter som samarbeider vil kanskje aktivt bytte ut den Radonholdige luften uten å suge ny inn ?  Har tengt lenge på dette, men ikke fått gjort dette enda.

Og jeg har hjulpet flere her på BB og privat med radon og utvide sortimanget med løsninger basert på Twinfresh ville vært bra. Med manglende aktiv ventilasjon så kan jo Twinfresh på sikt også brukes andre steder både i hus og hytte.
  (trådstarter)
   #5
 167     0
Godt besvart .
Til liten info , Canary og Corentium har jeg blitt fortalt er samme produsent, de har bare skifta navn. Smile
Meget gode radonmålere, hvilket er hvorfor Forsvarsbygg gikk til innkjøp av disse da de iverksatte et radonmålerprosjekt for eiendommene sine.

Med hilsen
oss i Foris.
Signatur
HSt
   #6
 35 438     Lillestrøm kommune     0
Corentium var navnet på selskapet som visst nå har byttet navn til Airthings, og så har de visst synes at det gamle navnet var så bra at de har byttet Canary navnet med "Corentium Home". Virker ikke på meg som de har så smarte markedsføringseksperter eller betyr Corentium noe jeg ikke vet så det virker smartere i utlandet ?
  (trådstarter)
   #7
 167     0
Nei hvorfor de bytter navn kan jeg ikke si noe om. Vi registrerer kun at det er et godt produkt den store kundemasse virker å være godt fornøyd med.
Signatur

   #8
 41     0
 • Hvor i landet bor du og hva viser det nasjonale aktsomhetskartet for radon i ditt område? (Særlig høy, høy, moderat til lav eller usikkert område?) Bor i Drammen, aktsomhetskartet viser høy grad av radon.

 • Hvordan er terrenget rundt din bolig? (Skrånende? Fjelltopp? Dyp dal?) Terrenget er skrånende, baksiden av huset er mot en ravine. Tror grunnen består av Drammen skifer og leire.

 • Hvilket byggeår har boligen det gjelder ? Boligen er bygget i 1953

 • Hvilke rom ønsker du å måle/gjøre tiltak i? Krypkjeller? Kjellerstue? Sokkelleilighet? Det er planlagt å gjøre tiltak i Kjelleren. Vi har tenkt å ta i bruk kjelleren som et vaskerom/ baderom, kjellerstue og et soverom. Ergo, hele kjelleren.


2.
Fortell kort om hvordan måling ble utført og litt om verdiene du eventuelt har fått påvist!
 • Har du vært i kontakt med en profesjonell radonrådgiver eller starter du på egenhånd? Lest meg opp selv og vurdert flere forskjellige tiltak.

 • Benyttes elektronisk radonmåler eller sporfilm? Sporfilm

 • Hvor i boligen foretok du målinger og i hvor lange perioder?Måling ble utført i kjeller etasjen med størst flate og i 2 mnd perspektiv.

 • Fant du kilden til radonproblemet? Vanligst er i byggegrunnen gjennom sprekker, men radon kan også spres til inneluften gjennom husholdningsvannet (brønn/borebrønner) eller fra fyllmasser (svært sjelden også bygningsmaterialer) Ikke funnet kilden. Mistenker at en eller flere vegger under bakkenivået har sprekker. Men veggene mine er kledd med 5 cm tresonitt, så det er vanskelig å kontrollere. Alternativet er å rive alt av tresonitt.


  (trådstarter)
   #9
 167     0
Hei og godt nyttår alle Byggebolig-entusiaster!
Vi takker for flotte bidrag i konkurransen så langt og ønsker nye bidrag velkommen i 2017.
Et riktig godt nyttårsforsett kan være å få klarert boligen man oppholder seg "halve døgnet i", for radoneksponering og evt vurdere tiltak deretter. I så fall er dette tidenes mulighet for å slå to fluer i ett smekk!

Vi er inne i høysesong for radonmåling, og ved hjelp av en elektronsik radonmåler kan man faktisk få en god indikasjon allerede etter 48 timer. (Man anbefaler dog minst 7 dagers måling pr rom). Vi selger for øvrig Canary / Corentium radonmålere med fri frakt og kort leveringstid. (ta kontakt for info)
Det er i alle fall fortsatt god tid til konkurransen avsluttes 15. februar 2017, der man kan vinne 2 stk Twinfresh Expert Wifi (verdi 11980 kr) med trådløs sammenkobling for motsyklisk, balansert ventilasjon - normalt sett et meget fornuftig strakstiltak.

Ikke utsett dette lenger! Bli med og del erfaringer!

Mvh oss i FORIS.NO
Signatur
   #10
 2     0
Vi er et ungt par som nylig flyttet inn nytt hus fra 1969. Til sommeren venter vi vårt første barn og ønsker å oppnå best mulig inneklima for hele familien. Det hele startet med litt kondens i sommer på soverommet i underetasjen der to av veggene ligger under bakkenivå. Det er litt "rå" lukt generelt i underetasjen som har et bad, gang, vaskerom og krypkjeller. En avfukter var et adekvat tiltak mot fukt enn så lenge. Vi fikk låne en Canary radonmåler og fant etterhvert svært høye verdier i alle rom i boligen.  Vi vurderer nå ventilasjon på soverom/barnerom oppe og nede i boligen som tiltak mot radon.

 • Hvor i landet bor du og hva viser det nasjonale aktsomhetskartet for radon i ditt område? (Særlig høy, høy, moderat til lav eller usikkert område?)


Vi bor i Vest Agder, i et område som viser "Høy" radonfare på det nasjonale aksomhetskartet. 

 • Hvordan er terrenget rundt din bolig? (Skrånende? Fjelltopp? Dyp dal?)


Skrånende terreng. 2 sider av boligen ligger under bakkenivå i underetasjen.

 • Hvilket byggeår har boligen det gjelder ?


1969

 • Hvilke rom ønsker du å måle/gjøre tiltak i? Krypkjeller? Kjellerstue? Sokkelleilighet?


Vi planlegger ragonsug i blindkjeller + Twinfresh expert på soverom nede og soverom/barnerom oppe. Barnerom og soverom oppe ligger vis a vis med en gang i mellom. Vi tenker å installere en modul i hvert rom med åpne dører eller ventil i mellom.

 • Bruk helst bilder!2.
Fortell kort om hvordan måling ble utført og litt om verdiene du eventuelt har fått påvist!
 • Har du vært i kontakt med en profesjonell radonrådgiver eller starter du på egenhånd?


Vi har startet på egenhånd.

 • Benyttes elektronisk radonmåler eller sporfilm?


Vi har brukt Canary digital radonmåler. 
 
 • Hvor i boligen foretok du målinger og i hvor lange perioder?


Vi har målt over hele boligen i perioder på mellom 2 - 8 uker.


Underetasje:
Soverom nede 400-600 bq/m3
Bad i underetasjen vis a vis krypkjeller 800-1000 bq/m3

1.etasje:
Stue rett over soverom 300-400 bq/m3
Soverom rett over krypkjeller 400-600 bq/m3
Barnerom rett over gang vis a vis krypkjeller 300-500 bq/m3

 • Fant du kilden til radonproblemet? Vanligst er i byggegrunnen gjennom sprekker, men radon kan også spres til inneluften gjennom husholdningsvannet (brønn/borebrønner) eller fra fyllmasser (svært sjelden også bygningsmaterialer)


Vi mistenker krypkjeller som største kilde til radon i huset da verdier er høyere jo nærmere denne vi måler.  Vurderer også full radonbefaring av fagfolk med trykkmålinger og termografering. Da en av oss studerer på fulltid er det stramt i budsjettet. 2 stk Twinfresh Expert Wifi hadde vært et utrolig fint bidrag til å redusere radon i hjemmet vårt!

Legger ved noen bilder av aktuelle soverom og planløsning. Jeg har tegnet inn Twinfresh der vi vurderer å montere dem. 

Del erfaring og kunnskap - få rabatt på Twinfresh Expert Wifi fra Foris! - 1stPlan.jpg - FORIS ASDel erfaring og kunnskap - få rabatt på Twinfresh Expert Wifi fra Foris! - PlanUnder.jpg - FORIS AS