#31
 19 627     Akershus     0
Tja, hva med min forutsigbarhet som huseier? Er det stor forskjell på om vann og renovasjon går opp for en leietaker eller en eier av en enebolig? Kunstig lovsystem etter min oppfatning, og trolig prisdrivende. Ma virker mot sin hensikt.
Signatur

   #32
 5 333     Tromsø     0
Forutsigbarheten vår som huseier er at vi på lang sikt tjener stort på eie i stedet for å leie. Har vi leieinntekter bor vi nesten gratis. Derfor kan vi ta mer risiko på kort sikt, uansett om det gjelder en plutselig reparasjon av taklekkasje eller økning i kommunale avgifter.

Leieboere får ikke del i boligens verdistigning og betaler gjerne mer i leie enn det ville koste å lånefinansier kjøp av samme bolig. Til gjengjeld har de mindre bryderi med kommunen, futen, banken og med vedlikehold.
Signatur
hro
   #33
 1 574     Trondheim     0

Takk for svar.
Fremleie er helt uaktuelt, så det var en ide.
Hvor mye forskudd/depositum bør jeg forlange?

Du får sjekke hva som er gjengs i ditt område. Heromkring er depositum ofte 3 x månedsleie, men det er ingen hinder i å han høyere eller lavere.

Poenget med å leie ut til et firma, er at det er da firmaet som tilbyr boligen til en ansatt eller annen. Om firmaet velger å viderefakturere avtalt beløp eller tilby utleie sterkt subsidiert eller gratis for beboer er i prinsippet noe du som utleier ikke har noe med.

Sørg derfor for en klausul om at leietaker (firma) er ansvarlig for beboers adferd og at det ved skifte av beboer under leieperioden, er naturlig at leiligheten blir gjennomgått med tanke på oppståtte mangler og nødvendige utbedringer. Dette er til fordel for både deg og firmaet.

Lykke til
Signatur
  (trådstarter)
   #34
 5 504     0
Diskusjonen om å bruke utleiemegler fortsetter for vår del, både utenfor og på forumet.. Jeg heller litt mot å bruke megler. Har fått flere tips om at det øker sjansen for å få langtidskontrakt med firma.

Dette diskuteres for øvrig også i disse trådene:

Utleie: Bruke utleiemegler eller ordne selv
Utleie Megleren AS : Erfaringer og Synspunkter
  (trådstarter)
   #35
 5 504     0
Vi leide ut huset vårt i 3 år ifm jobbopphold et annet sted i landet. Jeg brukte utleiemegler hele veien. Årsaken var at jeg ikke ville klare å respondere på ulike ting når jeg fysisk var i en annen kant av landet.

Erfaringene er vel litt delte. Vi hadde to leietakere i peeioden, og begge kom gjennom megleren. I tillegg ble det gjort kredittvurdering, og megleren garantere for 2 mnd leie selv om betaling evt uteble.

Samtidig var begge disse to åpenbart stødige folk, og jeg hadde nok vært like trygg på dem uavhengig av en kredittvurdering.

Markedsføring tok også megleren ekstra betalt for.

Når det gjelder vaktmesteroppgavene, så var jeg mer skuffet. Det var disse jeg egentlig ville slippe, men endte opp med å gjøre dem selv. Det eneste megleren gjorde var å gi meg nummeret til en håndverker.

Så jeg måtte trø til selv, når hvitevarer sluttet å virke, eller de trengte flere ovner.

Jeg er usikker på om det var verdt pengene.

Kan også nevne at jeg også bodde i leid hus i samme periode. Firmaet jeg jobber i stod som leietaker. Da jeg skulle finne et hus, var det finn.no som gjaldt. Det var helt uvesentlig om det var en utleiemegler involvert, eller ikke. Så min opprinnelige hypotese om at megler øker sjansen for firmakunder var feil.
  (trådstarter)
   #37
 5 504     0
Vel, en annen erfaring jeg gjorde meg, ref det artikkelen nevner, er at det er ikke god butikk å leie ut. Vi leide ut for ca 20.000 kr/mnd, og da er det lett å tenke "sweet, 20.000 ekstra inn på konto hver måned", men realitetene er ikke slik. Det ble fryktelig synlig når jeg skrev selvangivelse. Det var mye som kunne trekkes av på skatten, for å si det slik, og netto skattepliktig gevinst var bare en brøkdel av den opprinnelige leieinntekten. Og prisen utleiemegleren tar (var det ca 10%??) er på brutto, ikke på netto...

HSt
   #38
 25 782     Lillestrøm kommune     0
så vidt jeg forstår så betaler utleier provisjonen til utleiemegler i perioder uten leieinntekt i tillegg til mulig markedsføringsstøtte
  (trådstarter)
   #39
 5 504     0
Det er sikkert ulike prismodeller ute og går. Jeg betalte en prosent av leiesummen. Tror ikke jeg måtte ha betalt noe dersom de ikke hadde klart å finne leietaker.