29 105    48    0  

Lønner det seg å kjøpe festetomten før salg?

 33     0
Vi har en tomt på omtrent to mål, og en festetomt på 2-300 m2. Disse to henger sammen og garasjet er bygget like ved festetomten. Vi skal selge huset neste år. Lønner det seg da å kjøpe festetomten, dvs kan vi påregne å få tilbake de pengene? Jeg har snakket med fester og han hørtes da lite interessert ut ettersom tomten var så liten og det er snakk om to forskjellige gardsnummer. Festegebyret er på 850 kr årlig.

   #1
 2 413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Kan bare snakke for min del.

Festetomer er totalt uinteressant.

Er objektet veldig flott ser jeg på muligheten for å løse den inn. Er det snakk om masse mikk-makk for å få det til, så er det egentlig bare å gå videre til nestemann.
   #2
 496     Stavanger     0
Vil tro at det vil lønne seg i de fleste tilfeller ja.

Mange ser på en festetomt som en usikker investering, selv om tomtefesteloven gir fester i praksis omtrent samme rettigheter som om de skulle eid tomten.

Det er vel hvert 2. år du kan kreve å innløse tomten hvis det er en boligtomt.

Hvis det ikke er noe tidsbestemt festeavtale kan tomten innløses for 25x årlig festeavgift.

Ved tidsbestemt avtale, 40% av tomteverdien.

Jeg vil tro at du vil øke antall kjøpere betraktelig ved å innløse tomten før salg, for mange gidder ikke sette seg inn i tomtefesteloven.
  (trådstarter)
   #3
 33     0
Takker for det. Ska ta kontakt og se hva jeg kan få til. Ettersom vi kun var to som la bud når vi kjøpte huset kan det nog ligge en god del i hva dere sier...
   #4
 22 352     Akershus     0


Mange ser på en festetomt som en usikker investering, selv om tomtefesteloven gir fester i praksis omtrent samme rettigheter som om de skulle eid tomten.

....

Jeg vil tro at du vil øke antall kjøpere betraktelig ved å innløse tomten før salg, for mange gidder ikke sette seg inn i tomtefesteloven.
For meg er det uaktuelt å kjøpe festetomt. Det er en usikker investering. Tomtefesteloven ble endret og vil sikkert bli endret igjen.
   #5
 1     Eidsvoll     0
Vi titter på en bolig nå som ligger på festetomt.

Det jeg syns er merkelig er at takstmannen har inkludert tomteprisen i taksten - dette blir jo for meg helt feil siden man ikke eier tomten.

I tillegg er det nå hjemmel for å øke festeavgiften til 9000 kr per mål, noe som i dette tilfellet vil si 27000 kr i året!

Jeg gidder ikke å først betale for å eie en tomt jeg i prinsippet ikke eier for så å betale nesten 30000 i året for å få lov til å bo på tomta.
   #7
 76     0
Det er utrolig dårlig å selge en eiendom med festetomt. Like dårlig som andelsleilighet.

Om det er festetomt skreller du vekk i alle fall halvparten av de som kunne vært kjøpere. Garantert.

   #8
 3 669     akershus     0
Vassgrisen. Hvorfor er det dårlig å kjøpe  andelsleilighet? Hva begrunner du sammenligningen med festing av tomt med?

   #9
 1 416     Enebolig     0
Det kommer jo an på hvem som er festeren, da. I mange kommuner eier kommunene tomtene og har bortfestet dem til huseierne, med en forholdsvis rimelig avgift. Sånn var det her. Jeg fikk etter drøyt ti år i bygda tilbud om å kjøpe tomten og siden prisen var latterlig (drøyt 10 000 for en halvannet mål stor tomt) nølte jeg sånn omtrent tre sekunder (som stort sett ble brukt til å sperre øynene veldig mye opp over den utrolig lave prisen). Så for meg funket det bra å kjøpe hus med festetomt. Men YMMV ("your mileage may vary"), som engelsktalende sier.
   #10
 20     Vestlandet     0
Ening at festetomt trekker kraftig ned, nok mest fordi de fleste bare kjenner til det dårlige ryktet og ikke fakta. Men det kommer du ikke forbi. En  kan løse ut hvert 2. år for boligtomter, men vet noen hva som gjelder for hyttetomter?