2 767    22    3  

Hvorfor oppdages det ofte for seint at det brenner?

 99     Hareid M&R     0
Hei, jeg er litt usikker på om dette spørsmålet passer i denne kategorien, men fant ikke noe annen passende plass. Flytt den gjerne om den hører hjemme i en annen kategori. :) 


Man leser ofte i avisen om husbranner, der beboere reddet seg ut i "siste sekund", "klarte akkurat og unnslippe flammene", "våknet i siste liten" osv. 

Jeg har tenkt en del på akkurat dette, og da sitter jeg igjen med et par spørsmål. 

Når folk redder seg ut i siste liten, hva skyldes det, hvorfor ble de ikke oppmerksom tidligere? 
Hadde de ikke røykvarslere, virket de ikke? Hadde de for få? 
Eller er det sånn det er, at når varslerne går er huset såpass overtent at du kun har sekunder på deg og komme deg ut? 

Var et tilfelle her jeg bor for et par år siden, der det begynte og brenne midt på natten. En person var våken i kjelleren, foreldra sov i hovud etg eller noe sånt. Person i kjelleren hørte rare lyder og gikk for og sjekke. Samtidig hadde far våknet. Far kom ut i gangen og ble møtt av mye svart røyk og de kom seg ut heldigvis. 

Men jeg tenker, burde ikke røykvarslerne gått for lenge siden? 

La meg bare presisere, jeg er ikke ute etter og beskylde noen eller noe sånt for og ha for lite varslere osv. Jeg lurer bare fælt på dette, med tanke på mitt eget hus, og hvordan jeg kan sikre min familie på best måte. 

Jeg tenker jo naturlig nok at de enten hadde for lite varslere, de ikke fungerte eller ingen varslere i det hele tatt. For de må jo varsle tidligere en som så? 


Håper noen har formeninger om dette. :) 
Signatur

   #1
 7 685     Bærum     0
Alle bør ha nok brannvarslere i huset. Antar forsikringsselskapet ditt kan gi råd. Disse bør også kobles til husalarmen slik at vaktselskapet varsles. Jeg bruker brannvesenet om vaktselskap så jeg er rimelig trygg på rask respons.
  (trådstarter)
   #2
 99     Hareid M&R     0
Pr dags dato har jeg bare en i hver etasje, totalt 3. I gang.

Men jeg skal kjøpe og ha i hvert rom i hovud etg. Samt alle rom med elektronikk type fryser, vvb osv i kjeller. Samt alle rom på loftet. Kommer til og bruke deltronic, har 3 av de idag.

Men jeg tenkte mest på det at man ofte leser at folk akkurat kom seg ut. Det må da være pga for lite varslere, ikke fungerende osv? Kan ikke skjønne noe annet.. Så jeg skal hvertfall ha nok i mitt hus.

Signatur
   #3
 7 685     Bærum     1
Det er viktig at varslerne er seriekoblet. Dvs. at hvis en går av piper alle. Det kan man spare livreddende sekunder på. Sover du i 2.etasje og det starter en brann i kjelleren er det viktig at alle varslerne piper.
   #4
 2 264     0
Teppebomba huset her med seriekopla røykvarslere.
Har vel rundt 15 stykker. Bra det har kommet nye batterityper, som holder lenger, ellers hadde jeg konstant vært på jakt etter den med dårlig batteri.
  (trådstarter)
   #5
 99     Hareid M&R     0
Blir nok mer som teppebombing hos meg også.
Og de jeg har, og skal kjøpe er også seriekoblede. Hadde ikke gått for noe annet!

Signatur
Ebe
   #6
 4 452     Vestlandet     0
Det er nok mangel på rask nok varsling som er hovedkilden. Med det mener jeg at brannvarslerene står både for langt unna der brannen starter óg for langt unna der man sover. Samtidig er varslerene ikke seriekoblet.

Bor i hus med tre etasjer. Soverom i underetasjen og 1. etasje. Når bi flyttet inn var situasjonen slik at hadde det begynt å brenne på vaskerommet så hadde det nok tatt en stund før første varsler i gangen nede hadde startet å pipe, døra til vaskerommer er som regel lukket. Det er også en ganske lufttett dør.

Når den i gangen nede hadde begynt å pipe, så tror jeg fortsatt ingen i huset hadde våknet. Røyken måtte nok kommet opp i stua før den varsleren vi hører hadde startet å pipe. Da hadde jeg måtte kommet meg gjennom stua (der røyken/brannen herjet) og inn på to forskjellige rom for å få med alle barna.

Noe av det første jeg gjorde når vi flytta inn her var å montere seriekobla brannvarslere. De står en varsler i hvert eneste rom nå. Nå vil varslinga gå i hele huset med en gang første varsler sniffer røyk.

Ikke bare gir dette oss vesentlig lengre rømningstid. Men det gjør det faktisk mulig å gjøre en vellykket slukkeinnsats selv og hindre en storbrann.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 99     Hareid M&R     0
Akkurat slik jeg skal ha det også. Har ofte igjen døra til stua/kjøkkenet og da tar det tid før røyken kommer ut i gangen. Samt vaskekjeller der vvb står og boda hvor fryser og ekstra kjøleskap står er dørene alltid lukket.

Burde vært påbudt med varsler i hvert rom (nå kjenner jeg ikke regelverket, men mulig det er det nå?). Vet det har vært sagt minst en i hver etasje. Men det er jo absolutt ikke nok.
Signatur

HSt
   #8
 35 888     Lillestrøm kommune     0
Ebe du har også på vaskerom ? Ville tro at optisk sensor ville gitt falsk alarm på fukt, men har du balansert ventilasjon er det kanskje nok for å unngå dette ?

Det kan være lurt å beholde en ionisk varsler eller 3 når en monterer optiske varskere på sentral anlegg, noen ganger har ioniske og optiske varslere forskjellig utløsningstid.
Ebe
   #9
 4 452     Vestlandet     0
Har ikke på vaskerommet ja, kjører både vaskemaskin, tørketrommel samt tørker tøy på normalmåten uten falske alarmer. Er i underetasje, to lufteluker, mekanisk avtrekk og luftavfukter.

Har forresten i garasjen også, da vi har garasje i underetasjen også.
Signatur
Ebe
   #10
 4 452     Vestlandet     0
Jeg har bare slike enkle røykvarslere som selges i trepakninger, men de er seriekobla.

Vurderer en bedre versjon når jeg får råd til det, nye sikringskap står først på lista.
Signatur