16,050    18    1  

Info: ByggeBolig.no sitt forhold til lover, regler, forskrifter og myndigheter.

 1,431     Oslo     0

Hei!

Etter endel småklaging og verbal "knuffing" i ulike tråder ser jeg behov for å klargjøre hvilke forumkultur vi ønsker å dyrke på ByggeBolig.no

Som vi alle er kjent med er det romslig under taket på dette forumet  ;D
Det er lov å debattere friskt - men ett sted må vi trekke den berømte grensen.

Direkte oppfordring til å begå lovbrudd medfører sletting av innlegg og utestengelse fra nettstedet. Ingen advarsler. Ingen diskusjon. Ingen ankemuligheter. Ingen mulighet for benådning. Her må vi være harde!

Den beryktede gråsonen er vår felles hodepine, og jeg tror dette best illustreres med noen eksempler.

Toll og kjøp fra utlandet:
I denne tråden diskuteres det f.eks. hvordan man kan kjøpe et dusjkabinett i Sverige. Å gi eksempler på hvordan dette løses på billigste måte er selvfølgelig greit. Å beskrive hvordan man ungår merverdiavgift er også greit, selv om det er lovstridig. Å oppfordre noen til å utføre en slik handling er ikke greit.

Elektro.
Selv om absolutt alle elektriske installasjoner skal utføres av kvalifisert personell, er det selvfølgelig full anledning til å diskutere hvordan slikt arbeide best utføres. Dette kan forsvares i opplæringsøyemed, ønske om å følge opp egen elektriker og en generell interesse for temaet elektro.

Det er ikke akseptabelt å svare: "Ring elektriker" når noen søker bistand. Dette tilfører ikke forumet noen verdi eller informasjon. Hvis man som fagperson ønsker å fraråde noen å gå videre med sitt arbeide må man begrunne hvorfor. Beskriv også gjerne hvordan du selv ville løst utfordringen.


Rørlegger:
Det er mange likhetstrekk med punktet om elektriker. Feilkoplinger osv kan resultere i store materielle skader. Dette vil få økonomiske konsekvenser ved et forsikringsoppgjør. Likevel er det helt naturlig å diskutere arbeidsmetoder og fremgangsmåter i forumet.

Det er ikke akseptabelt å svare: "Ring rørlegger" når noen søker bistand.
Hvis man som fagperson ønsker å fraråde noen å gå videre med sitt arbeide må man begrunne hvorfor. Beskriv også gjerne hvordan du selv ville løst utfordringen.


Det er ikke ByggeBolig.no sin oppgave å være moralens voktere, men ett sted må vi sette grensen.

Det er viktig å merke seg at de fleste som søker hjelp, bistand, råd og ideer ikke ønsker å gjøre noe ulovlig.

Kort oppsummert:
Det er lov å diskutere "ulovligheter" - det er ikke akseptabelt å oppfordre til ulovligheter.

Kjør debatt!
Signatur

   #1
 21,481     Enebolig     0
Jeg for min del mener "ring elektriker" er et greit svar når noen spør etter koblingsskjema til downlight. Da har man ikke grunnleggende forståelse for faget. Og jeg sier det fordi jeg ikke unner personen å få strøm, som faktisk kan føre til dødsfall hvis man er riktig uheldig.

Da er det ikke galt for meg å henvise til faglærte. Men skjønner greia med at det kan bli litt mange tilfeller.

At det er litt temperatur må man regne med, så lenge det ikke blir altfor stygt.
  (trådstarter)
   #2
 1,431     Oslo     0
Et eksempel:

I denne tråden er det mange fine eksempler på "Ring elektriker" + en god forklaring på problemet. Det er helt ok.

Men, jeg har også slettet 15-20 innlegg hvor det kun står: "Ring elektriker".

I andre tråder spør folk om dimensjonering av en takbjelke. Her har jeg slettet 20-30 innlegg hvor det kun står: "Ring en snekker".

jeg tør påstå at det finnes mange gode grunner til å ikke måtte ringe en elektriker, murer, snekker, rørlegger osv..  ;)

Signatur
   #3
 146     0
Nok en gang viser dette forumet sin kvalitet!

Bra å få dette presisert en gang for alle!
   #4
 39     0

Så bra at dette tas opp!

Jeg har faktisk vegret meg for å stille spørsmål knyttet til elektro og rørlegger av frykt for å få slengt kommentarer som "Ring elektrikeren din!" og "Ring rørlegger!".

For vår egen del lurer vi på mye relatert til elektro og rørlegger pga. at vi gjør mye egeninnsats på "snekkerarbeidet" og da er det greit å vite hvilke rør, bokser og ledninger man nå "sette av plass til". Selvfølgelig skal vi ringe fagfolk når elektrojobben skal utføres, men vi kan ikke ringe de hver eneste dag for å spørre om "småting".

Topp med dyktige elektrikere på dette forumet, og de er det tydeligvis mange av, men noen ganger blir jeg litt skræmt  ;D
   #5
 21,481     Enebolig     0
Det er ikke galt å spørre om hva dere må ta hensyn til ol. Er jo ikke værre enn å presentere spørsmålet sånn du gjorde det nå?
   #6
 435     0
Ser poenget deres her. Og vil oppfordre alle (inklusiv meg selv) til å unngå personbeskrivelser, eller karakteristikker av forumdeltakerne, og holde seg til deg faglige.
RTv
   #7
 918     1
Ser poenget deres her. Og vil oppfordre alle (inklusiv meg selv) til å unngå personbeskrivelser, eller karakteristikker av forumdeltakerne, og holde seg til deg faglige.


Dette er henta fra ein anna tråd:¨


Så utfra det jeg har googlet er både lille svante og 523iA bare 25 år og nettopp fått fagbrev.snakk om lang praktisk erfaring... ::) ::)


Ka faen har du tilført dette forumet meir enn å sitte å rake ner på ei heil yrkesgruppe??
Er ikkje dette eit forum der folk deler erfaringer, og der dyktige fagfolk gir gode råd? Eller er meininga at du som har sotte på kontor i 15 år og aldri vore ute i arbeid skal sitte å fortelle kor mykje bedre ein ufaglært kan gjer jobben me har brukt år på å lære oss?
Sånn som eg ser det så er du med å ødlegger kvaliteten på dette forumet, og visst ikkje moderator tar tak i dette så kommer dåke til å misste veldig mykje dyktige handtverkere her!
Men det er kanskje det som er meininga med denne sida? At folk som trur dei veit skal fortelle andre folk ka dei trur dei skal gjer?
Hold deg til ditt fag, og hold kjeft når det kommer til ting du ikkje har noke forutsetninger om å kommentere!

  (trådstarter)
   #8
 1,431     Oslo     0
Hei dere,

Vi ønsker en GOD FORUMKULTUR på ByggeBolig.no

Jeg har fått en drøss med PM og e-poster ifm. denne tråden (og et par andre).

"Elektriker-tråden" gir et godt innblikk i hva som rører seg i elektrobransjen, og jeg tror de fleste klarer å skille mellom hvem som er på "bærtur" og hvem som kan sitt fag. Selv om noen utfordrer det etablerte ønsker vi ikke kneble debatten.

Men, alt med måte...

1)
Ingen blir utestengt fra ByggeBolig.no bare fordi de de mener noe som måtte være upopulært, uetisk, ullovlig, bryter med forskrifter eller forfekter synspunkter som du har problemer med å akseptere.

2)
Personangrep og personkarakteristikker er forbudt, og vil bli fulgt opp strengere fra og med dags dato.

3)
Hiss dere ned, tenk dere om to ganger før dere svarer på ett innlegg.

4)
Ikke rakk ned på fagfolk med/uten praktisk erfaring. Ikke påpek andres manglende erfaring, lave alder osv. Hold dere til det faglige! Argumenter med faglig kunnskap og hold dere for gode til å publisere barnslig drittslengning.

5)
Det er lov å provosere og utfordre, men alt med måte. Forsøk å uttrykke deg så klart og tydelig som mulig. Det er fort gjort å misforstå meldingen din når du skriver ett innlegg.


Vær snille med hverandre, da blir dette et hyggligere sted å være for alle!
Signatur
   #9
 278     0
HURRA for en oppegående moderator (her ønsker jeg meg en hoppende glad smily) ;D!!!!!

syns det er flott at dette er tatt tak i!
   #10
 21,481     Enebolig     0
Det MÅ være lov å nevne manglende praktisk erfaring når et medlem angriper andre medlemmer og kritiserer/rakker ned på  deres arbeidsmetoder som i all hovedsak er standariserte innen yrket.

Administrator:
Selvfølgelig er dette helt ok. Jeg forstår at enkelte påstander i ovenfo nevnte "eletriker-tråd" er provoserende for fagfolk med mye praktisk erfaring.