29,771    63    1  

2010: A House Odyssey

 96     0
Vi har planlagt husbygging i flere år. Først på en tomt i Bergen (som er til salgs om noen er interessert) og nå på en tomt litt lenger nord i landet. Vi har lært mye fra forumet her og tenkte vi kunne dele litt av våre erfaringer når vi nå endelig kommer igang med bygging etterhvert.......

Tomten er nær sagt perfekt. Helt flat, fantastisk utsikt og solforhold, og ingen naboer på to sider. Litt langstrakt er den, og den kunne vært litt større.... Men som sagt, nær sagt perfekt.

På grunn av tomtens form vil vi bygge et langstrakt hus som ligger nærmest i nord-syd retning. Reguleringsplanen pålegger oss å ha skråtak med minimum 14 grader vinkel. Vi får derfor ikke det flate taket vi ønsket oss. Vi har arkitekt som tegner for oss, men har levert mange skisser som ligger til grunn for utforming og uttrykk. Vi tror vi nå nærmer oss et uttrykk som er der vi ønsker det. Et hus for 2010......

Modernisme, post-modernisme, funksjonalisme eller formalisme? Kanskje en mix-up eller international style? Vi vil gjerne høre hva dere tenker. (Vedlagt bilde er min enkle sketchup versjon av arkitektenes siste utkast.)

Etterhvert som prosessen skrider frem får vi oppdatere litt her.  

2010: A House Odyssey - 7.jpg - wangas
Signatur

  (trådstarter)
   #2
 96     0
Jeg har ikke lagt ut planløsning enda siden denne foreløpig ikke er helt klar. Jeg skal se om jeg kan legge ut noen bilder av slik det ser ut foreløpig i løpet av dagen. Nede er det entre med trapp, vaskerom, teknisk rom, fire soverom, 2 bad og allrom (+garasje). Oppe er det tenkte stue, kjøkken, et gjeste-/leke-rom og et bad.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 96     0
Her er en skisse av planløsningen slik vi ser det for oss nå. Vi synes det er vanskelig å få til en optimal planløsning med våre krav til 4 soverom, 2 bad og allrom på et så langstrakt hus. Om noen har noen gode forslag mottas de med takk. Når det er sagt så jobber arkitekten med forslag til planløsning. Alt kan dermed se annerledes ut etter neste møte med arkitekten på tirsdag.

For enkelhets skyld har jeg lagt ved sketchupfilen. Bare rename til .skp så skal det la seg gjøre å åpne denne.
2010: A House Odyssey - 1 etg 4.jpg - wangas
Vedlegg:
Signatur
   #4
 1,943     0
Lite tips å komme med her, syns berre huset ser veldig spennane ut! Er utsikta mot vest da eller?
  (trådstarter)
   #5
 96     0
Takk for det Kjersti! Utsikten er mot vest. Vi får glede av en fantastisk utsikt og bra solforhold på terasse og i stue og kjøkken. Men takets helning og retning gjør jo at vi vanskelig får til en god løsning med solfangere/paneler som vi i utgangspunktet kunne ønske oss. Men noen kompromisser må en jo gå med på.

Nå blir det spennende å se hva arkitektene har kommet frem til i løpet av de 3 ukene siden vi sist var og snakket med dem. Uttrykksmessig håper jeg de har strammet det enda mer opp.

Det jeg primært tenkte at noen ville ha noen tanker om var:
Utvendig kledning: Bør underetasjen være ensfarget eller slik den er på bildet?
Balanse: Blir overetasjen "topptung"?
Vinduer: Vi blander horisontale og vertikale vindusfelt. Bør dette strammes inn?

Planløsning: Bør vi gå for mindre soverom til barna og større bad og allrom?
Teknisk rom: Bør en ha inngang til dette fra huset og ikke bare fra garasjen?
Signatur
   #6
 1,943     0
Eg syns at det at underetasjen IKKJE er einsfarga gjer at overetasjen ikkje blir topptung. Med andre ord: eit slikt brot i underetasjen gir den meir tyngde.

Eg syns det er fint å blande horisontale og vertikale vindu; det har vi gjort sjøl...

Forresten skal vi også ha eit hus som har fronten mot vest, og av den grunn måtte vi også forlate tanken om solceller. Eg trur helninga på taket var ok, men det vender ikkje nok mot sør.

Så nå vurderer vi energibrønn, men får sjå det litt an på prisen. Sidan vi bygger lavenergibygg, så er det ikkje mykje futt vi treng til å varme opp huset kanskje. Vi har tenkt å flytte inn og få erfaring med huset først.

Kor stort bad / soverom ein skal ha blir jo ein smaksak. Sjølv likar eg best små baderom. Ikkje så små at ein kolliderer i kvarandre ein travel morgon, men lite nok til at det blir effektivt, utan masse dauplass midt på golvet. Ungane våre skal få store soverom (vi sjøl for eit bittelite eit), men eg er litt usikker på om dei vil få bruk for dei areala. Vi har ei TV-stove (allrom?) nede der soveromma er, vi også. Eg ser for meg at i tenåra så blir det her dei sit med vennene sine, ikkje inne på sitt private rom. Sånn sett har vi kanskje sløsa med areal der.  :-\
   #7
 129     0
Utrolig flott hus!

Jeg ville helt klart gått for to-farget underetasje slik tegningen viser. Personlig synes jeg også at det er fint med en blanding av horisontale og vertikale vinuder. Jeg ville nok hatt ingang til teknisk rom fra huset og ikke bare fra garasjen.

Hvordan ble arkitektens nye forslag?

   #8
 1,943     0
Kan jo legge til at det fine med sånne smale hus er jo at det er veldig enkelt å få gjennomlys.

Trur dette blir eit skikkelig fint hus! Starte blog kanskje?  ;D  Har veldig lyst til å følge prosjektet.
  (trådstarter)
   #10
 96     0
Takk for hyggelige tilbakemeldinger! Vi har opprettet en blogg, men vet ikke helt enda om vi kommer til å ha tid nok til å gjøre det skikkelig..... Da kan det hende at det er like greit å bare oppdatere litt her innimellom. Jeg skal legge ut koblingen her om vi kommer igang med bloggingen.

Vi skal møte arkitektene på tirsdag. Skal se om jeg ikke kan få lagt ut litt flere bilder etter det. Vi gleder oss til det møtet, håper vi kommer enda et steg nærmere et hus som kan bygges!

Vi var i utgangspunktet litt skeptisk til et så smalt hus, men der var arkitektene helt bestemte. Tomten måtte ha et langt smalt hus. Nå ser det jo ut som om vi kommer til å bli veldig fornøyde med det. Ulempen er at byggekostnadene nok vil bli noe høyere enn om vi hadde valgt et mer kvadratisk hus. Men gjennomlys kommer vi til å få uten noen problemer. I alle fall oppe. Nede blir det litt mye rom og litt mye gang slik det ser ut nå. Håper arkitektene har kommet frem til en smartere løsning.

Solfangerne får vi dessverre ikke til med dette huset. Da må vi ha de på den sydvendte veggen, og der blir det stort sett bare underetasje med overbygd takterrasse. Taket vender mot øst og vil nok få for lite sol til at det vil være noe poeng å koste på solfangere der.

Jeg forresten et spørsmål angående arealberegningen av den overbygde takterrassen som jeg ikke har fått noen gode svar på her: http://www.byggebolig.no/index.php?topic=11278.0
Signatur