3 610    38    4  

Moderne og funksjonell enebolig i Rælingen

 2 968     Akershus     1
Hei.

Fruen og jeg har nå skaffet oss en tomt vi kan begynne å realisere boligdrømmen på. Det er de vanlige ønskene: hun ønsker god plass og “mys”, jeg ønsker å slippe å ta for mye hensyn til naboer og en bunkers av en garasje som Wehrmacht anno 1942 ville nikket aksepterende til (god plass og utsikt er kjekt det også, altså). 

Etter halvannet års leting så fant vi en tomt i Rælingen kommune som oppfylte kravene:
 • Utsikt over vann

 • Stor nok tomt til å kunne bygge det vi ville

 • Kollektivtilbud som ikke innebar å reise seg ihjel til og fra OsloModerne og funksjonell enebolig i Rælingen - IMG_0079-PANO.jpg - TiaZzz
180 grader en regntung dag mot øst. Utsikten utover Øyeren er fantastisk.

Jeg er over middels interessert i arkitektur og dras i retning av modernismen og funksjonalismen. Fruen er også interessert, men mer som tilskuer. Det finnes mange ferdighusprodusenter som leverer ganske gode løsninger, men jeg vet at det ikke hadde blitt helt bra. Slik som dette skulle gått så hadde jeg arbeidet frem et hus med min far som var byggingeniør, og som jeg arvet min interesse fra, men han gikk dessverre bort for et par år siden. Det betyr at jeg har måttet tenke dette ut selv og komme frem til noe jeg kan gi til en arkitekt for mer detaljert arbeid.

Det hører med til historien at tomten er en del av et nytt boligfelt med en flett ny reguleringsplan. Der gjorte Rælingen kommune, som kommuner flest, en knallhard regulering og nærmest detaljestyrte hva man kunne bygge. Selvfølgelig skulle det være saltak og takvinkel slik og sånn. Maks mønehøyde som tilsvarte Block Watne-hus fra tidlig 70-tall og så videre. Heldigvis, for oss, så har nettopp Block Watne kjøpt flere av tomtene i byggefeltet og tok på seg å forsøke å få mere liberale reguleringsplaner for feltet. Dette fikk de delvis til og jeg fikk et innblikk i planutvalgets og rådmannens argumentasjon. Ikke videre imponerende. Et betent tema var å tillate sal- eller pulttak fritt i feltet. Dette ble delvis godtatt i det forstand av visse tomter måtte reguleres til det ene eller det andre. Fritt valg ville bli “rotete” og det var byggeskikk for saltak i Rælingen. Jeg var tilskuer på møtet dette ble vedtatt på og først på agendaen var verneverdige bygninger i Rælingen kommune; flere av disse var nettopp med pulttak så man kan jo spørre seg om byggeskikk er de siste ti årene eller hva. Noen naboer fra et utbygget felt som ligger nord for dette nye feltet klagde og styrte fælt på de mer liberale reglene fordi de ikke hadde noe bedre fore enn å stikke nesene sine i andre sine saker. Uansett fikk jeg viljen min så nå skal det bli en variant at pulttak! 

Tentativt konsept:
Moderne og funksjonell enebolig i Rælingen - ullera°sen - mot nordvest.jpg - TiaZzz
Mot nordvest

Moderne og funksjonell enebolig i Rælingen - ullera°sen - mot nord.jpg - TiaZzz
Mot nord

Moderne og funksjonell enebolig i Rælingen - ullera°sen - mot sørvest.jpg - TiaZzz
Mot sørvest

Moderne og funksjonell enebolig i Rælingen - ullera°sen - mot vest.jpg - TiaZzz
Mot vest

Huset er ikke tegnet inn med de vinduer som skal inn. Vinduer vil i stor grad følge utformingen av planløsningen. Garasjen er også veldig midlertidig plassert. I fremkant av huset går veien og tomten har en relativt stor høydeforskjell fra vei til kotehøyde.

Tanken er å skape noe enkelt, men som likevel gjør inntrykk. En utfordring, synes jeg, er terrasser og annet som fort ødelegger eller bryter med husets uttrykk. Verandaen som er tegnet inn er et forsøk på å følge husets uttrykk, men det føles litt voldsomt. Vi får se hva det blir til.

Huset er satt til 15x10 meter for å ha minst mulig yttervegger.  Yttervegger er dyrt og 10x15 skiller kun centimetere fra det optimale 12,25^2 som et 150 kvm kvadrat. Med to etasjer så snakker man et relativt stort hus og da ser jeg i hvert fall ikke vitsen i fordyrende vorter og andre utbygg. 

Innvendig så vil det meste av “rom” ligge i første etasje:
Moderne og funksjonell enebolig i Rælingen - Screen Shot 2017-05-14 at 22.40.54.png - TiaZzz

Her er de fleste rom store for å dekke nåværende behov og fremtidige behov til meg, fruen og våre to små døtre. Ikke minst siden de vil bli to tenåringsdøtre…

Vaskerom og bad er ideer stjålet av min bror som bygget hus nylig. T-konstruksjonen på badet gjør at badet kan benyttes som toalett eller dusj samtidig som noen løper inn for å benytte de andre fasilitetene (småbarnsforeldre…). Vaskerommet er kombinert vaskerom og garderobe. På høyre side av lettveggen vil familiens samlede garderobe være. Det å frakte klær gjennom hele huset til og fra vaskerom og garderobeskap driver meg til vanvidd i dag. Og ja, jeg har vurdert det at man må bevege seg ut av soverommet i jakt på klær. Latskap rundt klesvask trumfer forfengelighet. En samlet løsning maksimerer også plassutnyttelsen, samt at når tenårene er et faktum så er soverommene mer enn store nok til noen egne skap. Vaskerommet har også egen inngang for når barn eller far må spyles før de kan bevege seg inn i huset. 

Hus bør understøtte og legge til rette for effektive hverdager, ikke motsatt. 

Det er også lagt inn en romslig stue nede med tilhørende inngangsparti og trapp opp. Dette er langt fra ferdigtenkt, men jeg er ingen fan av ganger. En gang er bortkastede kvadratmetre. Nå, når ungene er små, vil denne stuen benyttes som lekestue og egen TV-stue for når de har sine venner på besøk (TV på eget rom er nixet når de er små). Når tenårene er et faktum så er denne stuens skjebne mer usikker. Fruen snakket om hobbyrom, og jeg antar jeg kan frakte en veteranbil inn der – vi får se.

Andre etasje:
Moderne og funksjonell enebolig i Rælingen - Screen Shot 2017-05-14 at 22.26.55.png - TiaZzz

En spartansk etasje som skal fungere som familiens store oppholdsrom. Åpen kjøkken- og stueløsning fra midten og øst, med TV-stue for de voksne/når familien er samlet mot vest. Kombinert gjesterom og kontor nordvest. Selv om vi har plass til adskilt gjesterom og kontor så taler et rent gjesterom meg imot da slik rom blir lite utnyttet. Adskilt kontor må jeg ha når en eller flere unger får det for seg at GULVET ER LAVA midt i et videomøte. Matboden (evt. ølboden) må nok økes litt i forhold til tegningene. Et lite bad oppe også sørvest. 

Taket er nå tegnet uten videre bæring. Med spenn på 10 meter så er det en utfordring. Her har jeg sett på løsninger som http://lett-tak.no/taksystem/ men de virker ikke å ville besvare spørsmål fra privatpersoner. En annen mulighet er åpen fagverkkonstruksjon. Riktig gjort så er det som kunst å regne.

…og der er vi egentlig i prosessen nå. Jeg må finne en egnet arkitekt sporenstreks og også få inn noen estimater på kostnad fra noen entreprenører. Jeg er nevenyttig+, men med en hektisk jobbhverdag og minst like hektisk hverdaghverdag så blir egeninnsatsen noe begrenset. Det jeg har tenkt på er oppgaver som:

 • Legging av gulv

 • Plating, sparkling, maling soverom, boder og vaskerom

 • Veranda

 • Spiletak i andre etasje (akustikk blir fort et problem)

 • Designe og produsere egen trapp!Min bror bygget hus delvis av store betongelementer og fikk støpt inn stålplater i noen av elementene. I disse sveiset han inn vinkeljern og støpte så trappetrinn rundt disse jernene. Resultatet er betongtrinn som kun er festet i veggen i en side. Veldig flott! Skal jeg 1-UPe dette så må hodet legges i bløt. Muligens en svevende konstruksjon sveist fast i en HUP? Vi får se.

Det er masser av detaljer jeg har glemt av, men dette er da en begynnelse. Det jeg trenger hjelp til er tips og råd ang. Arkitekt og entreprenør. Jeg har vært hos Arkitektenes rådgivningstjeneste ART - http://www.arkitektur.no/art-arkitektenes-radgivningstjeneste - og det var for så vidt nyttig, men arkitekten jeg snakket med hadde ikke fått et slikt prosjekt i fanget på mange år. Det gikk mest i småprosjekter på disse timene. Hans tips var egentlig å sjekke ut http://www.arkitektur.no/smahusregisteret1 og det har jeg for så vidt gjort, men det er uoversiktlig. 

Ang. entreprenør så har jeg vært i dialog med Norgeshus, som  også tar på seg slike prosjekter. De har arkitekttjenester, men arkitektene holder til i Trøndelag. Mye kan løses via Skype og e-post, men det føles litt råflott ut å drive å fly inn arkitekter. Jeg må uansett få snakket mer med firmaet i Lillestrøm ang. det å faktisk sette opp et hus. Hete tips om firmaer som tenker litt utenfor boksen og ikke bare klemmer ut A4-hus blir mottatt med takk!

   #3
 13     Kragerø     0
Hei

Virkelig spennende prosjekt. Jeg tror vårt konsept kan passe dere som "hånd i hanske". Les litt mer om CM-Modellen vi benytter her: Byggeprosjekter etter CM-Modellen

Vi leverer bygget som elementer og styrkeberegning og prosjektering inngår selvsagt. Vi har også arkitekter vi samarbeider med som vi kan sette deg i kontakt med.
Signatur
HSt
   #4
 26 701     Lillestrøm kommune     0
Noen skriver jo at det er dyrt, men Koljern teknikken til foamglas gir deg tak som er ferdig isolert og som bærer fint over disse dimensjonene. Tar en med alle fordeler og redusert arbeidstid så er det ikke sikkert at prisen er så ille alikevel
   #5
 827     Sørvikmark     0
Jeg lurte bare på, hvor kommer trappa opp i 2 etg?

Siden 2 etg delvis er over bakkenivå - har du vurdert å ha en dør ut til terrasse/friluft derfra?
  (trådstarter)
   #6
 2 968     Akershus     0
Balle! En uforsvarlig "Back" i nettleseren og et komplett svar forsvant. Sad

Spennende det her! Kommet noe lengre med entreprenør og arkitekt?

Har dialog med arkitekten jeg møtte på Arkitektenes hus via http://byggebolig.no/bygge-nytt-pusse-opp/hvordan-finne-dyktig-arkitektfirma-som-passer-oss/msg785131#msg785131 Det var stille lenge, men så kom det et lass med mail med bilder, ideer og byggtekniske tips.

Har også dialog med Norgeshus som hinter om totalleverandør inkl. arkitekttjenester.

Det morsomme med arkitekten og selgeren fra Norgeshus er at de advarer mot hverandre. Totalentreprenør har mye overhead sier arkitekten, arkitekter er tåkefyrster som ikke skjønner budsjetter sier selgeren. Jaha, sier jeg.

Der jeg er akkurat nå er at jeg skriver et visjonsdokument noe ala første post her, men litt mer spisset. Da tenker jeg å gå ut litt bredere og sondere litt i markedet. Det sikrer at jeg kan gi en grunnleggende beskrivelse som alle har mulighet til å forholde seg til.

Denne har jeg ikke fått med meg før nå, men det ser spennende ut! Byggebolig AS får komme på befaring Smile

Yes! Ble jo litt inspirert av christianhau sitt ZEB-prosjekt så det må undersøkes. Da plinger jeg på dere slubberter, vettu. Grin

Hei

Virkelig spennende prosjekt. Jeg tror vårt konsept kan passe dere som "hånd i hanske". Les litt mer om CM-Modellen vi benytter her: Byggeprosjekter etter CM-Modellen

Vi leverer bygget som elementer og styrkeberegning og prosjektering inngår selvsagt. Vi har også arkitekter vi samarbeider med som vi kan sette deg i kontakt med.


Interessant. Aldri sett Prince2 nevnt i byggbransjen, men er rimelig godt kjent med rammeverket. Skal sjekke ut sidere deres nærmere.

Noen skriver jo at det er dyrt, men Koljern teknikken til foamglas gir deg tak som er ferdig isolert og som bærer fint over disse dimensjonene. Tar en med alle fordeler og redusert arbeidstid så er det ikke sikkert at prisen er så ille alikevel

Ikke sett akkurat den løsningen, men veldig spennende! Skal sjekke mer ut der. Akkurat dette rundt tak ternker jeg det er lurt jeg orienterer meg en del selv. Det blir utenfor komfortsonen til mange byggfirmaer og da må man ha noe faglig kunnskap selv for å stå på kravene.

Jeg lurte bare på, hvor kommer trappa opp i 2 etg?

Siden 2 etg delvis er over bakkenivå - har du vurdert å ha en dør ut til terrasse/friluft derfra?


Trappa fra første til andre er et vanskelig punkt for jeg klarer ikke helt å visualisere konsekvensene av plasseringen. Hvor trappa er får konsekvenser, om du vil. Derfor er den egentlig ikke plassert i dag.
Jepp. Ikke i konsepttegningen er skyvedør til altanen i andre etasje. Slik som tomten er så blir det nærmest bakkenivå mot sørvest på altanen. Nå er denne balkongen veldig konsept for jeg synes den ødelegger den ellers stramme glassfasaden. Profilen av huset fra sør er fin. Derfor trenger jeg nok hjelp av en voksen.
   #7
 907     OSLO     0
Firmaer som urbanhus kan helt sikkert ta tegningen din og gi deg tilbud som totalentreprenør.

  (trådstarter)
   #8
 2 968     Akershus     0
Sitter fortsatt og går gjennom arkitektfirmaer. De vi har kontaktet har enten ikke svart (sikkert ferie) eller konstatert at de er på ferie.

Det betyr jo ikke at man kan lene seg tilbake i sofaen av den grunn; er jo fjørtitusen detaljer som skal undersøkes!

Siste på agendaen: Ventilasjon og oppvarming. Jeg har registrert at det finnes mange gode, smarte løsninger for små hus, men det blir tynnere i rekkene når areal og volum går opp. Nå er jeg en tilhenger av modulære løsninger fordi "alt-i-ett"-løsninger betyr at både oppvarming og ventilasjon går i stå om noe ryker, samt at det ikke tillater å oppgradere en av funksjonene. Likevel kunne jeg tenkt meg noe som var tiltenkt å fungere godt sammen.

Er det noen som har tips eller lenker på hva som er hett (pun not intended) om dagen? Jeg trenger å lære mer om v/v-varmepumper kontra l/v, om borebrønner er verd det (i penger, plunder og komfort), bruke varmepumpe til kjøling enten gjennom ventilasjon eller vannbåren i gulv. Integrasjon mot smarthussystem er også på listen. Lest masse her på BB, men mange diskusjoner er på eksisterende anlegg og mange er noen år gamle.
   #9
 1 257     0
Ang. varme så ville jeg personlig på en prosjekt av denne størrelsen (300m2 og sikkert oppvarmet garasje i tillegg?) kostet på meg en v/v-varmepumpe og et borehull som også utnyttes til kjøling sommerstid. Vi har det (med viftekonvektorer innfelt i veggene i soverommene) og det er gull verdt å kunne legge seg i 18-20 graders temperatur når det er 26 grader ute Smile
  (trådstarter)
   #10
 2 968     Akershus     0
Mistet en lang post her om dagen grunnet en omstart av nettleseren. Sad Jaja.

Etter en lang prosess med undersøkelser, utvelging og dialog med ymse arkitektkontorer så har vi tatt et valg og tegnet kontrakt!

Jeg har aldri hyret inn arkitekt før så jeg gjorde det jeg ville gjort ellers – ta kontakt med kandidater jeg liker for å undersøke nærmere. Jag utformet en arkitektforespørsel med motivasjoner og mål for dette prosjektet, samt skissene og resonnementet bak.

Vi kontaktet seks kontorer. Antallet ble litt til underveis og var ikke noen grense vi hadde satt. Ett lite firma hadde ikke kapasitet. To av kontorene var hippe Oslo-kontorer. Laget mye fint, fremoverlente holdninger til bærekraft og denslags, men så seg ferdige i det tegningene var produsert. Lite til ingen erfaringer med entreprenører eller leverandører av systemer og komponenter. Et firma var en arkitekt av den gamle skolen, men der følte jeg kanskje at kjemien ikke stemte helt. Jeg sendte også dette dokumentet til Snøhetta, mest som et skudd i mørket, og de var interessert! Hadde et langt og superinteressant møte nede på kontoret deres. Der var det CNC-freser, 3D printere, metall- og snekkerverksted som hadde fått verktøygjengen her inne til å gni seg i henda. Dessverre og heldigvis så måtte de trekke interessen da de hadde fått flere store prosjekter og eneboliger drev de ikke med lengre. Jeg ble jo forespeilet minst en million i rene arkitektutgifter og det har vi ikke råd til. Jeg hadde dog pisket meg selv om jeg hadde måttet si nei til Snøhetta så det var befriende at muligheten forsvant.

Siste firma var Vindveggen i Lillestrøm som jeg fikk anbefalt ad omveier. Jeg hadde et veldig nyttig og interessant møte med Martin, daglig leder, og det var klart at Vindveggen hadde erfaring også med å reise husene de tegnet. Jeg ble såpass overbevist at vi tegnet kontrakt og nå har vi hatt et par innledende møter.

Etter befaring på tomten så har en av arkitektene der sett litt på plassering av huset på tomten. Tomten er litt utfordrende og jeg har instinktivt tenkt huset plassert nordvest for å få mest ledig plass sør og øst. Her kom mer erfarne arkitekter til sin rett – de argumenterte derimot for å bruke området nordvest som et avskjermet, privat område. Samtidig kan man sikre seg fri sikt gjennom huset slik at man beholder utsikten gjennom huset. Smart!

Moderne og funksjonell enebolig i Rælingen - Screen Shot 2018-02-20 at 22.40.44.png - TiaZzz
Men! Vi fikk også den første kalddusjen – kvadratmeterprisen på oppføring av hus i dag er ca. 30.000,- Det er alt for mye for vårt budsjett! Nå har jeg jo tenkt en god del egeninnsats fra før, men om jeg skal holde budsjett og ha litt i bakhånden til buffer så må jeg får prisen ned til 20.000,- per kvadrat.

Nå er det en hel del jeg tenker å trekke ut av entreprisen:
 • Kjøkken - dette fikser jeg selv, samt at jeg ønsker å lage både fronter og muligens platetopp selv.

 • Fliser på bad – vurderer mikrosement eller tadelakt pga. utseende.

 • Gulv – vurderer å pusse betonggulv i førsteetasje, samt legge gulvet selv i andreetasje.

 • Innvendig trapp – ønsker å lage denne selv. Tre, stål, betong eller en kombinasjon av disse.

 • Maling, sparkling og denslags.Likevel er det ikke realistisk at dette tilsvarer 10.000 per kvadratmeter så jeg må få en mer nøktern pris på selve bygget. Her har jeg håp om å kunne bruke et smart byggesystem ala SIP for både å kunne bygge effektivt og få et effektivt bygg. Hadde begynt å se på massivtre, men er redd dette blir alt for dyrt. Det kan bygges veldig effektivt, men om det skal bygges i et telt så er det mye rigging for noe slikt. SIP virker å være en pragmatisk måte å bygge hus på. Jeg har tidligere vært med å bygge driftsbygninger med sandwich-elementer og har jo lurt litt på hvorfor lignende ikke har vært tenkt i bolig også.

https://www.sipnorge.com/about
https://novasip.se/novasip-house/

er leverandører av elementer jeg har tittet litt på. Det virker smart. Miljøhensynet kommer av lite avfall, lite og effektivt material, lav vekt som gir effektiv transport og mulighet for passivhus uten masse plunder. Det er veldig annerledes enn massivtre, men samtidig sammenlignbart i og med at det er moduler som heises på plass.

Får vel kontakte noen leverandører og forsøke å innhente noen priser. Får ikke kommet videre med arkitekt før vi gir dem en formening om størrelse og da vil jeg ha noe mer håndfast enn “30k høres for mye ut”.

*sukk*