9 182    77    8  

Nytt hus til familie på fem

 56     Follo     0
Hei!
 
Vi er en familie på fem som planlegger å bygge hus, og første skritt er tatt: vi har kjøpt tomt! Men veien videre er ganske åpen, og vi tenkte vi kanskje kunne få noen gode innspill fra mer erfarne byggere enn oss her på forumet. Vi har samlet en solid haug boligkataloger og snakket med noen utbyggere, men ingenting er bestemt.

Vi jobber med mulig planløsning nå, og har inntil videre tatt utgangspunkt i ABC/IEC-hus’ Alexandra, varianter vi har funnet tegninger av på nett, og vi har fått tegnet et førsteutkast. Det er særlig i 1. etasje vi ønsker innspill, da vi avviker fra de eksisterende tegningene pga. inngang fra siden.

Hvordan kan vi ordne inngangspartiet med gang, teknisk rom, bad, ev. også lite gjestetoalett, og trapp best mulig? Vi tenker i utgangspunktet inngang fra nord, fordi det er den siden veien går opp på. Tomta skråner noe, men vi er usikre på om det er så mye at hus for skrå tomt er best, eller om den greit planeres ut. Hvis det er mulig med hus for flat tomt, kan jo inngangen være der den er i katalogen, men det blir da veldig «på baksida» av huset. På førsteutkastet vi har fått (som har en del å jobbe videre med, bl.a. er ikke døra på kjøkkenet tenkt å være bak kjøkkenbenken...), har tv-stua blitt mye mindre enn vi ønsket, pga bæreveggen/drageren. Den ville vi egentlig hatt helt fram til «utstikket». Hvor mye mindre vil en U-trapp stikke ut i gangen, slik at man kanskje kan gå foran den? Vi kan også bytte plass på bad og trapp, da kan kanskje badet være «smalere»?
 
Takknemlig for konstruktive innspill, også til andre ting!

Nytt hus til familie på fem - Førsteutkast 1. etasje.jpg - Bygge_til_fem

Utkast til 2. etasje, relevant særlig hvis trappa flyttes/endres:
Nytt hus til familie på fem - Førsteutkast 2. etasje.jpg - Bygge_til_fem

   #1
 5 622     Akershus     0
Bare noen løse tanker:

1.etg - må pipa stå fritt?
Trenger dere spisestue med så stor spiseplass forbundet med kjøkkenet? tror kanskje jeg ville sett litt på romløsningen i hele den delen av huset, og kanskje forsøkt å tenke litt nytt i forbindelse med romløsningen, for å få inn det dere ønsker.

2.etg: ville vurdert å sløyfe/redusere en eller kanskje begge bodene til fordel for større soverom. Det er en kjent sak at jo mer lagringsplass man har, jo mer tar man vare på. Dersom hele eller deler av eksempelvis boden ved siden av sov 4 ble walkin closet, kunne garderoben i rommet fjernes, og pipa kan settes mot ytterveggen. Trenger dere egentlig TV-stue nede, det er stor stue i 2.etg...


.Thag
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 56     Follo     0
Takk for innspill!

Pipa skal absolutt ikke stå fritt, det er en annen av tingene som antakeligvis ikke har blitt sett på av tegneren i førsteutkastet. Nå vurderer vi bergvarme og kanskje å droppe pipe i det hele tatt, selv om det er veldig koselig å se på peisen... Den skal i alle fall ikke stå fritt.

Vi har egentlig tenkt på å ikke ha så mye garderobeskap på soverommene (selv om de er tegna inn), og heller bruke bodene oppe til det meste av klær. Ellers har vi nok en litt ulik innstilling til det med å ta vare på ting her i huset også, mannen min gleder seg til å flytte og få kvittet oss med masse greier, jeg gleder meg til å få et hus med plass til alle greiene Laughing Den ene boden var tegna som walk in closet på tegninga vi så på, men vi tenkte det kunne være mer praktisk med dør fra gangen. Soverommene skal være omtrent like store (og bodene like store, det er heller ikke jevnet ut på denne tegninga), og med boddører i gangen, blir det hipp som happ hvem som har de forskjellige rommene.

Det som heter tv-stue på tegninga, skal ikke ha tv, det skal være lekerom med alle bøkene våre, spill, hobbygreier for ungene og kanskje en sovesofa e.l. så det er mulig gjesterom og muligens foreldresoverom på sikt, når ungene blir større og kan få 2. etasje mer for seg selv. TV'n blir kanskje nede de første årene, så lenge ungene bare ser barne-tv sammen med oss, men ikke på det rommet. Det er også en grunn til at vi egentlig vil ha dette rommet omtrent dobbelt så stort, og den sittegruppa e.l. som er tegna inn foran døra til det rommet, er også tatt ut av ingenting.

Fordi det må bli senka himling i utspringet og 2.20 takhøyde, vurderer vi å trekke det mer inn, selv om det hadde vært fint med en slags "vinterhagefølelse". På det opprinnelig Alexandra er det bare litt ut fra veggen, men vi så på bildene av et av visningshusene deres at det var "fylt ut" under hele balkongen, og det virka som en god løsning for å unngå at det skulle bli så mørkt i stua. Men det må vi altså tenke litt mer på.
  (trådstarter)
   #4
 56     Follo     0
Hvor er teknisk rom?

Rett til venstre for inngangsdøra, det som er kalt sportsbod (det måtte visst kalles sportsbod og ligge så nær inngangen for å bli godkjent, hvis man ikke hadde egen inngang til boden. Vi skal bygge garasje med forhåpentligvis en del bodplass, men kanskje ikke samtidig som huset). Tviler egentlig på at vi skal ha vindu der, det er kanskje litt bortkasta veggplass.
   #5
 2 978     Vestlandet     0
2. etg ser jo tipp topp ut. Eg og ville kanskje vurdert å gjera eine boden om til WIC.

i 1. etg. er det heilt vannvittig mykje stova. Det ser ut som 2 matstover og to TVstover. Samstundes ser det litt upraktisk ut der sofaseksjonen og tvstova er. Tvstova er for lita, medan sofaseksjonen ikkje ser ut som ein god plass å nytta til "tvkrok" på grunn ab dør og inngang frå entre.

Gangen med trapp er jo og forsåvidt uutnyttbart areale.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 56     Follo     0
2. etg ser jo tipp topp ut. Eg og ville kanskje vurdert å gjera eine boden om til WIC.

i 1. etg. er det heilt vannvittig mykje stova. Det ser ut som 2 matstover og to TVstover. Samstundes ser det litt upraktisk ut der sofaseksjonen og tvstova er. Tvstova er for lita, medan sofaseksjonen ikkje ser ut som ein god plass å nytta til "tvkrok" på grunn ab dør og inngang frå entre.

Gangen med trapp er jo og forsåvidt uutnyttbart areale.


Det skal egentlig ikke være så mye stue... Kjøkkenet deles av med kjøkkenbenk ut i rommet, og spiseplassen skal være foran den, og der dør ut til hagen. Hele høyre del av hovedrommet håper vi å få til å bli lekerom/bibliotek/spillrom/hobbyrom/gjesterom, men det er der det blir trøbbel med bærevegger, dragere, trapp og i det hele tatt...

Legger ved et hjemmesnekra klipp og lim-bilde som kanskje viser litt mer av hva vi tenker på. Den svarte linja indikerer hvor vi vil ha veggen mot lekerommet etc. De røde linjene er dagens idé, nemlig skyvedørsgarderobe til høyre i gangen på linje med drageren (bare tegnet på frihånd, den kan være dypere). Så har jeg satt inn trappa fra en av de andre tegningene, som er kortere, men likevel blir det smalt mellom trappa og hjørnet på veggen. Vi tenker på u-trapp, men fant ikke noen tegning med det.

Det er gangen/inngangspartiet som er problemet. Kanskje må vi bare gå for inngang på baksida, hvis det betyr at romløsningen blir mye bedre. Da vil vi i så fall flytte badet til høyre og kanskje slå sammen til et stort rom med vaskerom og teknisk rom, og ha et enkelt toalett i tillegg.

Legger også ved situasjonskartet vi har fått førsteutkast til.

Nytt hus til familie på fem - Klipp og lim.png - Bygge_til_fem

Nytt hus til familie på fem - Situasjonskart.png - Bygge_til_fem
  (trådstarter)
   #7
 56     Follo     0
Nå har vi fått andreutkast til tegninger, og det ser litt mer brukbart ut, selv om det fortsatt er ting vi vil endre på. Det skal ikke være dør fra kjøkkenet til badet, og badet forstørres litt mot venstre på bildet. Noen innspill til planen? Vi lurer fortsatt på om det ville blitt bedre planløsning med inngang fra baksida. Vi ønsker vaskemulighetene på badet i 2. etasje og flytter da badekaret i 1. etasje, og det hadde vært stas med en liten badstue i 1. etasje...

På denne tegninga er pipe tatt helt ut, hvis vi går for bergvarme, men det sitter langt inne å kvitte seg med muligheten for den ekstra stemninga det er med ovn (det er vel noe med leirbålfølelsen!). Men det virker ikke som det er noen åpenbar god plassering for en ovn, med mindre noen ser noe annet? Vi tenker å få en arkitekt til å se på tegningene etter hvert, men jobber litt mer på egenhånd først.

Nytt hus til familie på fem - 1. et. andreutkast.png - Bygge_til_fem

   #8
 909     OSLO     0
Stusser litt på det med å tegne seg bort fra kravet om å ha sportsbod ved å planlegge den brukt som teknisk rom. Vil kommunen tillate noe sånt?
  (trådstarter)
   #9
 56     Follo     0
Stusser litt på det med å tegne seg bort fra kravet om å ha sportsbod ved å planlegge den brukt som teknisk rom. Vil kommunen tillate noe sånt?

Vet ikke hva som tillates, så takk for innspill!
I tegningene til huset slik det er i utgangspunktet, på nettsidene, er det et rom som kalles "vask/bod" med egen inngang, og der er den tekniske boksen plassert (det er ikke noe eget teknisk rom) og ifølge boligfirmaet er det dette rommet som regnes som sportsbod, selv om det ikke kalles det på plantegninga på nett. Så jeg vet ikke om det er bedre å ha sportsbod/vaskerom/teknisk rom sammen enn å ha teknisk rom/sportsbod sammen? Så lenge det var i umiddelbar nærhet til inngangen til huset, skulle det ikke være nødvendig med egen inngang, i hvert fall, men jeg blir glad for innspill og erfaringer med dette. Er det f.eks. krav til størrelse på de ulike "funksjonene"?
(Vi vil jo bygge garasje med "sportsbodfunksjon" etter hvert, men siden huset må godkjennes først, må det være et rom vi kan si er sportsbod inntil videre).
   #10
 43     Oslo     0
Begynner å bli bra dette Smile

Noen hint:
  • Ikke glem vaskerom.

  • Dørenes slagrettning bør gå ut av bad og boder. Dette gir mer plass til annen innredning/lagring.

  • Uheldig å ha dør fra wc/bad mot kjøkken. (lukt og lyd) Dersom dere dropper døren kan dere utvide kjøkken-boden mot stua, eller lage nisje for høyskap mot kjøkken.


Gleder meg til å følge dere!