(trådstarter)
   #51
 114     Oslo     0
Man måler luftmengden ved 50 Pascal trykkforskjell ute/inne både ved ut og innblåsing. Så er det middelverdien av dette delt på boligens volum som er lekkasjetallet... Kjempegøy!

Trykkforskjellen på 50 Pascal tilsvarer trykket på en vegg med frisk bris i vindkastene. Det er kun i Poltergeistfilmene at dette har skjedd momentant  inne i en hel bolig. Men det gir en fin mulighet til å gå konstruksjonen etter i sømmene og finne små og store lekkasjer.
Signatur

   #52
 1 805     Trondheim     0
Okei. Det var nytt for meg at man tester begge veier. I mitt enkle hode så trodde jeg det var undertrykk som gjaldt.


  (trådstarter)
   #53
 114     Oslo     0
Tingen er at luftlekkasjer går enten ut eller inn. Når det går ut er det gjerne temperaturdrevet. Varmluft skaper et overtrykk inne og luft vil ut. Da vil det ut høyt i bygningen mens et undertrykk lengre nede trekker inn luft. En annen måte luften kan trekke inn i bygningen på er når vind utenfra skaper en trykkforskjell på vind- og leside som trekker luften inn gjennom konstruksjonen.

Ved å måle både med inn og utblåsing kartlegger man begge alternativene og har et bedre bilde av av den samlede effekten.
Signatur
   #54
 1 805     Trondheim     0
Kan du si noe erfaringsmessig.. En eldre bolig får balansert ventilasjon f.eks 1960.
Hvordan vil du anbeale andelen under/overtrykk  i ventilasjonsanlegget?
  (trådstarter)
   #55
 114     Oslo     0
Aner ikke. Har ikke erfaring med den type prosjektering.
Men det ligger i veiledningene til Sintef at infiltrasjon ikke skal tas hensyn til ved dimensjonering av ventilasjonsanlegg.
Balansert ventilasjon kan feks installeres pga nærhet til trafikkert vei uten at spesielle hensyn til tetthet blir gjort noe med. Annet enn å skifte vinduer. Hvis varmegjenvinning er målet bør jo bygningen tettes, men er usikker på om ventilasjonsfirmaer dimensjonerer på bakgrunn av trykktesting. Meget mulig at de tar utgangspunkt i erfaringsdata for en gitt boligtype og byggeår. Noen som vet?


Signatur
  (trådstarter)
   #56
 114     Oslo     0
Tottelotter elsker tregulv!

Som et ledd i planen for å gjøre det levelig i huset, uten isolasjon i veggene og originale vinduer, klasket vi til med Dinesen Douglas Natur.
Å kalle det å legge nytt gulv for et energitiltak vil i de fleste sammenhenger være å strekke det litt langt. Men jeg er ganske sikker på at jeg er innenfor på akkurat denne. Vi valgte Dinesen fordi de kunne levere dimensjonene vi var ute etter. Og så ser det jo hinsides fett ut!! Det er noen detaljer, som feks hvordan kvister er spunset inn. Legger ved bilde.

Vårt gulv skal bla være et varmelager. Det skal oppta og avgi varme i takt med variasjonene i innetemperaturen. På kalde vinternetter eller varme sommerdager vil den avgi eller oppta varme til/fra rommet. Forhåpentligvis vil det kunne bidra til litt smoothere tottelottambiens på vintermorningene. I tillegg ønsket vi et naturmateriale, uten avgassing fra lakk etc.

Til dette bestilte vi heltre gulv med litt pondus, 35 X 300mm  og 1,5 tonn av det. En røslig dansk trailersjåfør parkerte pent utenfor huset og satte seg i førerhuset og ventet ved levering. Det var antydning til regn og mer enn bare litt antydning til panikk hos unge BiggyD. Dinesen hadde selvfølgelig understreket viktigheten av jevn luftfuktighet og hurtig legging. Karol Matyszczyk i MKM og Sønner satte 6 mann til å legge 55m2.

Vi ble strålende fornøyd med resultatet! Vi har valgt å vaske det med såpe med hvit pigmentering for å gi det et lutet utseende. Støvsugern brukes til vanlig og så er det vaskedag en gang i måneden. Tror entusiasmen for akkurat dette kommer til å variere, av en eller annen grunn har det blitt fars oppgave!
Etter de første vaskene føltes gulvet "litt" klissete. I tillegg ble sokkene hvite under av fargepigmenter. Vi (jeg) kuttet ned på andelen hvit såpe ifht anvisningen, og nå er problemene borte.
Når man har små barn er det viktig å understreke viktigheten av å ikke bli helt diktator med et slik gulv. For min egen del kan jeg bare si dette i ren etterpåklokskap. Det absolutt aller, aller verste jeg vet er når barna titter forventningsfullt opp på pappa og mamma som om det at de har sko på seg i indre sektor ikke betyr noen ting! Min deltagelse i deres lek er FULLSTENDIG underordnet viktigheten av at de tar av seg før de kommer inn. Men, så er dette ikke noen ideell verden....
BigD: VillaDammen - WP_20140810_005_Gulv_ovn.jpg - BigD
BigD: VillaDammen - WP_20140810_009_Gulv_øy_ovn.jpg - BigD
BigD: VillaDammen - WP_20140810_008_Gulv_kvist.jpg - BigD
BigD: VillaDammen - WP_20140810_012_Gulv_bit.jpg - BigD
Signatur

  (trådstarter)
   #58
 114     Oslo     0
Takk!
Det blir kanskje litt vel mye energifokus på denne tråden. Så på tide å fortelle om et annet energitiltak.
Etter å ha sett oss lei på IKEA-løsninger, som går i stykker etter 3-4 år fant vi ut at å putte penger i kjøkkenet kanskje ikke var så dumt. Neste år skal vi bygge ut vinterhagen sånn at den blir en mere naturlig stue. Det åpnet opp for ett større kjøkkenrom med plass til store og små middager, lekselesing, arbeid og generell mingling rundt matlageren (meg).
I tråd med resten av prosjektet ønsket vi oss heltre. Det ble eik fra Neptune. Aldri mer hengsler som løsner fra sponplateskrog eller skapdører som ikke kan erstattes. Godt håndtverk og gode løsninger for oss, som finner mye glede i å være på kjøkkenet. 
En liten twist var at en venn av familien, Ilan Egoz, er møbelsnekker. Dermed fikk vi mulighet til å frese ut håndtak i treet, som vi synes er en mere elegant og mindre materialkrevende løsning.
Ilan er en snedig kar med ett langt liv bak seg innen møbelsnekkeri og produktdesign. Ved å bruke gamle materialer eller vanlig konstruksjonsvirke lager han vakre og funksjonelle møbler til priser som matcher IKEA. I hvertfall med tanke på smerten man føler på når man trasker rundt der med handlevogn. Den prisen er rett og slett for høy.....
BigD: VillaDammen - DSC_0072_Kjøkken_ovn.JPG - BigD
BigD: VillaDammen - DSC_0071_Kjøkken_vask.JPG - BigD
BigD: VillaDammen - DSC_0070_Kjøkken_øy.JPG - BigD
BigD: VillaDammen - DSC_0066_Kjøkken_håndtak.JPG - BigD
Signatur