#62
 517     Sandnes, Rogaland     0
Morsomt og lettlesig blogg du har på fb Wink Interessant og annerledes måte å pusse opp huset med mye linolje og linull. Følger med her.
  (trådstarter)
   #63
 114     Oslo     0
Takk skal du ha Snøhvit! Har vært vanskelig å følge opp i det siste, men nå er
forberedelsene til vinteren i gang. Etter sommerferien omsider sluttet klemte tidsklemma igjen med full styrke. Oppgaver som å skrape karmer og male med linolje har drøyet og drøyet, så selv om yttervinduene er ferdig må vi vente til siste strøket har tørket tilstrekkelig. I mellomtiden har vi fått tettet karmene og alle overganger vegg/gulv med linullisolasjon og strimler med vindsperre. Hadde håpet å få ordentlig klemming av vindsperre mot vegg, men her var det mye ujevnheter så stiftingen fikk holde.

I tillegg så kommer Trefiber AS, http://www.trefiber.com/ , for å blåse ut trefiberull på loftet og på tak over bad. Planlegger å la de randisolere bjelkelaget i 2.etg, men dette får vente. Ved å blåse inn isolasjon i bjelkelaget mot ytterveggen kan man redusere mye kuldebroproblematikk og varmetap. Det involverer å rydde unna ting jeg er fryktelig fornøyd med at ikke ligger andre steder. Akkurat nå er orden meget oppskattet!
Kaldloftet er dekket med 5-10cm med glassull fra 60-70 tallet. Den er fra såpass tidlig i evolusjonshistorien til glassull at det drysser glass støv av det! Noe ordentlig svineri! Masse svevestøv. Heldigvis har laget vært så tynt og loftet så utett at fukt aldri har fått samle seg i isolasjonen. Nå kommer trefiberisolasjonen til å fylle hver krik og krok og vil nok utgjøre en stor forskjell.
BigD: VillaDammen - DSC_0047_Tetting.JPG - BigD
BigD: VillaDammen - DSC_0052_Tetting.JPG - BigD
BigD: VillaDammen - DSC_0348.JPG - BigD
BigD: VillaDammen - DSC_0358.JPG - BigD
Signatur
  (trådstarter)
   #64
 114     Oslo     0
I dag fikk vi kruttet til kanonen vår levert på døra.
Einar Kristen Aas fra JeløyVed har vært vår faste leverandør i flere år. Han og kona er vedentrepenører av sjeldent slag. En gang i året arrangerer de Vedfestival på Skallerød Gård på Jeløya med god mat, leker for barna og ved, ved, ved. I år hadde Bettum stand med vannmantlet vedovn og solfangere. Han er jo ikke helt ukjent på forumet her.  :)

VillaDammens tidligere eiere har etterlatt seg en del ved og vi har også felt noen trær. Men vi satser på å kjøre all romoppvarming (bortsett fra bad) og en høvelig andel tappevann gjennom vinteren med masseovnen. Da var det greit å få en pall med bjørkeved levert på døra. Einar hadde med seg fuktmåler og kunne vise til 7-8% fuktinnhold i leveransen. Med gratisappen  Vedkalkulatoren fra Norsk institutt for skog og landskap regnet vi ut prisen til å ligge i underkant av 0,75 kr/kWh.
BigD: VillaDammen - ved 2.jpg - BigD
BigD: VillaDammen - ved 3 .jpg - BigD
Signatur
  (trådstarter)
   #65
 114     Oslo     0
Da har vi lagt ut vår nye hjemmeside for prosjektet!
villadammen.no/

VillaDammen har gitt oss mange nye perspektiver på viktigheten av å ta vare gamle hus. Ut i fra et faglig perspektiv synes jeg det er viktig å røre godt rundt i denne gryta. Med hjemmesiden vil vi fortsette med å øke oppmerksomheten rundt temaet gamle hus og energieffektivisering samt håndverkere og leverandører som kan bidra med mere bærekraftige løsninger.

I tillegg finner dere oss på facebook.com/VillaDammen
Signatur
   #66
 86     0
Morsomt å se forskjellen med fukt i treverk. Her jeg bor på kysten på vestlandet er det så rått og fuktig at veden skjelden kommer under 12%.
Det blir sagt at materialer som kom fra innlandet ble våtere og tyngre av et par uker på lager her.
  (trådstarter)
   #67
 114     Oslo     0
Greit å mellomlagre ved siden av ovnen, da ! :)
Masseovnen vår holder 35 grader overflatetemperatur 24 timer etter at glørne har brent ut. Legger ved på benken der for litt fortørking.
Meget imponert over veden vi fikk levert. Det er jo lavere enn fukten i gulv fra byggvarebutikken. Har vært lagret i drivhus med god gjennomtrekk. Med denne sommeren så blir det vel sånn..
Signatur

  (trådstarter)
   #68
 114     Oslo     0
Etterisolering av tak mot kaldt loft er et meget godt tiltak for å bedre innekomfort og å redusere oppvarmingsbehovet i et gammelt hus. Ved å ta isolasjonsjobben i loftsrommet kan man også bruke rommene under som før. Etter måneder med flytterot og håndverkere i kontinuerlig aktivitet har jeg utviklet allergi mot denne handlingen; å flytte ting frem for så å flytte det tilbake.
Siden vi opprettholder "pustende hus" prinsippet for Villa Dammen falt valget på på [url=http://Trefiber AS]Trefiber AS[/url]. De leverer blåseisolering med trefiberull. Trefiberullen er behandlet med et brannhemmende middel og har ivaretatt sin evne til å oppta og avgi fukt. Isolasjonsevnen er som andre mere kjente produkter i tillegg til at det er meget behagelig (mykt) å ta på. Jeg startet forberedelsene med å fjerne så mye som mulig av den gamle glassullen. Ble ganske sjokkert over å se hauger med glasspartikler ligge igjen. Har heldigvis vært litt produktutvikling siden tidligere eier la dette utover en gang på 60-70 tallet.
[url=http://Trefiber AS]Trefiber AS[/url] blåste 15cm mellom taksperrene og 40cm på kaldloftet på 2-3 timer. Det ble skikkelig julestemning etterhvert som trefiberullen la seg som nysnø. De foreslo å randisolere etasjeskilleren i 2.etasje. Ved å bare isolere mellom gulvbjelkene ytterst mot yttervegg reduserer man kuldebrotap. De borer hull i gulvbordene til blåsern sin, blåser inn og putter inn en trepropp som pusses. Dette er en god løsning både langs grunnmur og etasjer høyere opp og er jo så enkelt, så enkelt i motsetning til å ta opp gulvbord eller tak i kjeller for å komme til med isolasjonsplater. Mulig vi gjør dette på sikt, men tanken på å rydde plass til å få jobben gjort nå..... Nei. Shocked
BigD: VillaDammen - DSC_0370.JPG - BigD
BigD: VillaDammen - DSC_0400.JPG - BigD
BigD: VillaDammen - DSC_0425.JPG - BigD
Signatur
HSt
   #69
 26 320     Lillestrøm kommune     1
Ingen lufting langs raftet hos deg skjønner jeg.  Hos noen bekjente som slet med istapper var det etterisolert på loftet og glavamatter lagt over luftingen i raftekassen.  Når de fikk rettet på dette, så luften slapp inn, så gikk det bra neste vinter.  Nevner det bare som en ting en må huske på for andre enn deg. 
  (trådstarter)
   #70
 114     Oslo     0
Takk for innspill! Jeg trenger jaggu og huske på det jeg og!
Takvinkelen er 45 grader og det er sjelden det er langvarige kuldeperioder her ved sjøen i Moss. Skal følge litt ekstra med når vinteren kommer!  Cool
Signatur