#11
 1,062     Lindesnes     0
Og der gikk startskuddet ;D he he
Hva da med den dagen du velger å selge boligen?
Dersom jeg er såpass uheldig å kjøper dette huset (som måtte rives) av deg fordi du tilfeldigvis hadde funne ut helt av deg selv at dette var en lur måte å bygge på ;)
Huset ser greit ut ved første øyekast, men etter en måned eller ett år så begynner feilene å melde seg.
Hvem klager jeg da til, en entrepenør som har slått seg selv konkurs og ikke har ansvar eller deg som privatperson?
For som du selv sier så er jo neppe forsikringen interessert i å gi meg noe erstatning siden alt ved huset er gjort galt.
Å forlange noe erstatning enten fra ett forsikringsselskap eller en privatmann er jo like så umulig som å dra ett juletre med rota først ut av ett sårt rasshøl ::)
Det til tross for det regelverket, lover, kontroller og forsikringer vi har i dag
Signatur

   #12
 21,481     Enebolig     0
Så kreativ som Ola er når det skal spares noen kr, så ville det være ren galskap å sette han til å koble opp et elektrisk anlegg. Da spesielt i trehus bebyggelse. Hvis man mener noe annet, så vet man ikke bedre.

Det er ikke vanskelig å gjøre en egeninsats på privat bolig. Men det er umulig å gjøre alt lovlig som ufaglært. Tapetsering, maling og montering av gulv er kjente eksempler som folk har gjort i åresvis. Her slipper også håndverkeren å møte på evt dårlig grunnarbeid siden det er finishen som tas av eieren. Vinn, vinn.
   #13
 1,307     Hardanger     0


Selv hadde jeg aller helst sett at man kunne koble strøm, legge avløp og vann, og stort sett gjøre alt selv, så lenge man tar ansvar for det selv også. Så kunne de som ikke vil gjøre jobben selv betalt noen andre for å gjøre den.I eget hus er jeg helt enig med deg der, bortsett fra elektrisk. En som tror han kan strøm men dessverre ikke gjør det kan drepe folk med det. Spesielt aktuelt i blokker og denslags der det ikke bare er seg selv det går ut over.

Membranloven av 1.7.2010 er bare tull så lenge det viser seg at fagfolk langtifra er noen garanti for at membranen blir tett.

Synes ikke det er sååå mye jamring over lover her på forumet, er det så at "fagmannen" blir utskjelt for at faktiske lover/regler blir påpekt? Eksempel? Ser noen klikker på rørleggere som sier det er forbudt å legge rør selv, men det er jo faktisk lov.
Signatur
   #14
 1,062     Lindesnes     0
Jeg vet at jeg kunne gjort en like så god jobb som en rørlegger, flislegger, snekker og alle andre fagfelt dersom jeg bare ble det forklart først 8)
Er jo tross alt en typisk nordmann og er dermed verdensmester
Dette i følge Gro Harlems utsagn (er typisk Norsk å være best) ;D he he
Men som det tekniske, fagkyndige og praktiske geniet jeg er så stoler jeg selvsagt ikke på noen som helst andre, hverken fagfolk som bare prater piss for kun å få seg noen overbetalte jobber eller deg som privat person som overhode ikke har peiling i forhold til fagfolk og i hvertfall ikke i forhold til meg 8)
Så du vil slite med å få solgt den boligen til meg, men skulle du alikavell klare å få lurt meg til å kjøpe dette kråkereiret ditt og det så begynner å dette fra hverandre så er det jo ikke noen fagfolk eller forsikringsselskaper å kreve for erstatnin
Da er det bare deg igjen
skulle likt å sett køen på utsiden av rettslokalene av folk som saksøkte hverandre :(
For ikk å snakke om køen som var på utsiden av legevakten fra folk som ikke gidder å kaste bort tiden i rettsalen og heller ønsker å gjøre opp privat :D

Dersom noen ikke oppfattet ironien her så var det det det var :D

Tror ikke det er noen som er tjent med ett tvilsomt eiendomskjøp der du ikke har noen form for garantie at du ikke har handlet deg hus med (polak bygd bad)
Det å bygge eller handle seg sitt hus og hjem skal være en trygg og god opplevelse og ikke en form for russisk rulett med din egen, din kone og dine barns økonomiske fremtid og trygghet,
Litt mere penger på spill en en gammel bruktbil

Men at enkelte lover og regler kan være tullete og unødvendig er en annen diskusjon synes jeg.
Mulig selvgjort under sakkyndig veiledning og kontroll kan være mulig på enkelte fagområder, men syns det og er en diskusjon for seg selv.

Edit:
Totalt sett tror jeg vi alle er best kjent med lover, regler og kontrollrutiner som fungerer skikkelig :)
Er ikke trivelig for hverken deg eller familien din å bli sittende med ett ett slikt hus som jeg inket itl lenger oppe, for så å saksøke dusten som har bygd det og da finner ut at du har betalt 1,2mill for ett hus som er uferdig og må rives.
Er ikke lett å finne angraknappen selv om du måtte sitte med en høyesterettsdom som tilkjenner deg erstatning, du får sansynligvis aldri sett noe mere til de pengene.
For som alle vet så nytter det lite å barbere håret av en skallet mann, så dersom fyren ikke eier noe så får du heller ikke noe og pengene dine har han selvsagt godt gjemt :o
Finnes nok av kjeltringer og tullinger som er villig til å lure deg for langt mindre beløp en dette og de sliter forhåpentlig vis mere nå med nye TEK krav
Men er alltid noen som vil forsøke seg uansett og jeg har liten tro på at det blir noen færre uærlige rasshøl som bare er ute etter pengene dine dersom vi slakker for mye på forskriftene

Så om noen ikke har lyst til å komme frem til samme konklusjon som meg så bør dere holde dere unna dette forumet, ikke ta imot gode vellmenende råd og for guds skyld ikke les eller hør om andre uheldige huseieres erfaringer :D
For tro det eller ei så finner nok de fleste ut etter en stund her inne at de flesteforskriftene gir deg en viss tryghet du selv ønsker å betale litt ekstra for ;)
Har selv vært der at jeg mente at alt av nye byggeforskrifter var mere eller mindre tull og mente detta kan jeg selvsagt fikse like godt eller bedre selv, men det gir som sagt ikke deg som ny eier av min selvbygde bolig noen form for trygghet, du kjenner jo ikke meg Cool
Siste redigering: Sunday, February 6, 2011 4:13:13 AM av support81
Signatur
   #15
 249     0
Jøss så dum jeg er! Jeg må jo bare lese på forumet her ei stund til, så blir jeg nok enig med deg.  ::)

Faktum er at en haug med folk blir rundlurt av håndverkere idag som det er, og en haug av disse vet det ikke ennå. De vil oppdage feilen om 10-20 år, når alt ansvar er forlatt. Dette skjer hver dag. Gamle skjulte feil som koster en formue. Og rettsaker er det massevis av.

Min mening har jeg allerede nevnt, men jeg skal allikevel utbrodere litt slik at kanskje noen flere forstår hva jeg mener: Jeg synes at folk skal få gjøre de de føler de kan. Så har jeg full rett i å blåse en svært lang marsj i at folk som support81 ikke stoler på mitt håndverk. Om jeg vil spare to millioner på huset når det bygges, og muligens tape tilsvarende når jeg selger bure være mitt valg. Jeg innser jo at mange ikke vil være villige til å gi like mye for et selvbygget hus som et vanlig et, men, å gjøre det selv mener jeg at får være _mitt_ valg. Jeg er tross alt et voksent menneske, og kapabel til å gjøre valg, på tross av hva myndighetene mener om den saken.
At jeg personlig heller hadde kjøpt et 20 år gammelt veldokumentert selvbygger-hus enn et ferdighus uten så mye som et bilde av hverken elektriker eller rørleggers arbeid burde også få lov å være _mitt_ valg, og heldigvis så er det også det fortsatt. Med så mange som lures av useriøse aktører som bruker polske forskalingssnekkere til å sette opp boliger hver dag så kan ikke jeg forstå hvorfor noen vil kjøpe et relativt nytt hus uten å kunne bla gjennom et stort arkiv av bilder.

Selv bygger jeg hus nå, og overholder selvsagt alt av regler og reguleringer. Jeg har ansvarlige for bygg, strøm, grunnarbeid, vann og avløp, ventilasjon, membran, radonsperre og alt annet mellom pipe og jord. Det koster meg en formue mer enn om jeg gjorde alt selv, og da hadde jeg sluppet å oppdage fra bilder jeg har tatt (over 1500 til nå) at grunnarbeidene ble gjort uten å lage fundament for pipa (11 meter høy, trenger fundament ja). Ble fortalt at "jo, dette er på plass". Etter jeg viste bilder var svaret "Det er i alle fall lagt trykkfast isolasjon under radonsperra", noe jeg etter å ha pigget opp gulvet og kuttet radonsperra fant ut at det ikke var. At modulleverandøren ikke hadde lagt opp lufting av terrassen (som er over vindfang) var også en feil jeg aldri ville gjort. Det er nå engang slik at proffe aktører gjør feil, og i tillegg er en god del av bransjen så cowboyer at det ligner på en god gammel spaghetti western.

Jeg har tenkt å bo i huset til jeg blir gammel, og jeg kan ikke se en eneste grunn til at jeg ikke skulle få ta ansvar selv og sette opp huset som jeg måtte ønske. Jeg har langt strengere krav til min egen bolig enn de fleste håndverkere har til _min_ bolig. Ja, om jeg er helt teit slik som jeg føler support81 ønsker å fremstille meg, så vil jeg kanskje legge vannrør ytterst  i yttervegg, og strømrør slik at det vil dannes kondens i røret. Jeg vil ikke sørge for tilstrekkelig lufting under taket, og jeg vil konstruere det slik at alle vinduer er hengslet i overkant. Men det burde da vel få være et valg _jeg_ tar? Så får jeg rive opp veggen og flytte vannrøret etter en vinter med stort sett frosset vann, og fikse loftet etter fuktskader pga dårlig lufting, men det ville i alle fall vært mine valg. Og selvsagt hadde ikke forsikringsselskapet betalt et øre, for utførelsen ville ikke vært i tråd med gjeldende anbefalinger, men det ville også være greit, for jeg kunne jo valgt å følge disse anbefalingene også.

Selv har jeg vett nok til å snakke med folk som kan og vet, og til å søke opp selv og lese anbefalinger for hvordan man bør gjøre ting. Jeg innser at mange ikke er såpass oppegående, men jeg hadde ikke vært mer nervøs for å kjøpe et gammelt selvbygg enn et gammelt håndverkerbygg, det er i alle fall helt sikkert. Uansett så ville jeg aldri gjort slik som dagens boligkjøpere gjør, nemlig å traske gjennom boligen en dag på visning, og så kjøpe uten å sjekke opp noe som helst. Det er heldigvis et valg jeg fortsatt har lov til å ta.

-Morgan-
   #16
 21,481     Enebolig     0Selv hadde jeg aller helst sett at man kunne koble strøm, legge avløp og vann, og stort sett gjøre alt selv, så lenge man tar ansvar for det selv også. Så kunne de som ikke vil gjøre jobben selv betalt noen andre for å gjøre den.Synes ikke det er sååå mye jamring over lover her på forumet, er det så at "fagmannen" blir utskjelt for at faktiske lover/regler blir påpekt? Eksempel? Ser noen klikker på rørleggere som sier det er forbudt å legge rør selv, men det er jo faktisk lov.


Er du et ferskt medlem? Hvor langt går det før man er i kategorien utskjelt? El trådene flommer over bla av folk som på død og liv skal prøve å få sannheten til å bli at de lovlig kan montere rør og varmekabel selv så lenge en elektriker går over anlegget før det lukkes inne i vegger og støp. Nå har heldigvis DSB lagt ut et skriv på sine nettsider som nevner dette spesifikt.


Forøvrig er det ikke alt av vannrør man har lov til å montere som ufaglært.
   #17
 3,955     0
Regler er laget av de som kan det - og regler er til for å følges.
Vi lever i et sivilisert samfunn, de som ikke vil inrette seg etter det kan ha seg til diverse nordafrikanske land. Der ser man hvordan en usivilisert stat oppfører seg.

Ta f.eks en 60-sone. Det går helt fint å kjøre i 90 i en 60-sone - men det er uansett ikke lov. Skjer det noe som at du f.eks kræsjer eller politiet står der på kontroll, kan du ha et stort problem. Det samme gjelder f.eks "membranloven av 1.juli 2010" (som en så fint kalte det). Går helt fint å legge membran selv, men skjer det noe eller du får kontroll kan du ha et stort problem.

Bryter du loven mener jeg du skal svi for det!

----------------------------------------------------

(Personlig er jeg den typen som gjerne kjører i 75 i 80sona når jeg har bilen full av familie)

Forklart på en annen måte: Jeg kjører safe - og er STOLT av det.
I overført betydning: Huset mitt bygges etter ALLE lover og forskrifter og utføres av folk med kompetanse innenfor sitt fagområde.

   #19
 552     Stavanger     0
Jeg finner stor verdi i å lese innleggene fra de av dere med bransjeerfaring, og som kan henvise til gjeldende regler innenfor fagfeltene som dere representerer.

Jeg følger selv mange av trådene, og opplever til tider et meget sterk, og etter min mening helt unødvendig høyt konfliktnivå, når faktiske regelverk påpekes.

Samtidig, så har jeg forståelse for frustrasjonen hos de nevenyttige, som føler at det legges kjepper i hjulene for deres mulighet til å fikse hjemme hos seg selv, og da blir det ofte slik at en skyter på budbringeren.

Dog, anser jeg det som viktig å ikke bagatellisere risikoen i å gjøre ting selv som man ikke har greie på. Da tenker jeg ikke på å montere oppvaskmaskinen, eller vaskemaskinen selv, noe jeg mener de fleste kan klare, men heller å spikre sine egne takstoler, legge opp sine egne elektriske anlegg, og andre aktiviteter som krever mere kunnskap enn de fleste har.

Og til slutt, til dere som føler alle kaster seg over dere og kritiserer dere for å påpeke gjeldende regler:

Det er 20-30 som leser innleggene deres, og som nikker anerkjennende i sofakroken hjemme, men som ikke er så aktive at de poster innlegg selv for hver enkelt, frustrerte handymann, som ikke, med loven i hånden kan gjøre arbeid som han føler seg kompetent til.
  (trådstarter)
   #20
 4,148     Oslo Vest     0
Som ventet er det mange som synes at lover og regler er tull og at man gjør dette mye bedre selv, og det finnes mange dårlige håndverkere.

Man kan synes mye om gjeldende regler, men de har etter all sannsynlighet en misjon, og det er å sørge for at det skal bli større forutsigbarhet for kvalitet og det å unngå feil.

Jeg synes dog man begynner i feil ende, nemlig å mistenkeliggjøre ethvert firma og enhver fagmann. La oss heller se hva man selv kan gjøre for å unngå det meste av problemer. Skal man kjøpe et hus fra en husprodusent er det MANGE som kun er opptatt av lav pris og pruter og pruter. Men i mine øyne så man bruke mer ressurser på det med kvalitetssikring. Mange av de som kan tilby BILLIG BILLIG hus har ikke kvalitetssikringssystem, og kunde vet ikke engnag hva det er. Det å bruke tid på å finne et firma som har det og som bruker det er GULL verdt. Da vil man få et veldokumentert hus som etterlyst over her.

Men det er jo kjøperne selv som er årsaken til at det har vært og ER et marked for useriøse håndverkerei Norge. Bare prisen er lav nok så er man villig til å se gjennom fingrene med kvalitetssikringssystem, godkjennelser og HMS. Pris er i de fleste tilfeller det ENESTE avgjørende momentet.

Når man da i ettertid finner feil og vesentlige feil, som i det omtalte Kina-huset, så går man rettens vei. Det KAN hende det er penger å hente noen plass, men som tiltakshaver har MAN SELV ET OVERORDNET ansvar for hva man setter igang med. Men MYE VIKTIGERE, man kan ved å følge reglene UMIDDELBART finne ut at dette huset/huskonstruksjonen IKKE ER GODKJENT i Norge og da kunne man sluppet problemene med tvangssalg, riving osv.

Men en del av svarene viser jo at man mener regler er tull og at man gjør det bedre selv, og at man selv gjør det bedre i visse tilfeller tror jeg er helt korrekt, men jeg mener fortsatt at den profesjonelle delen av bransjen ikke har annet valg enn å følge regelverket til punkt og prikke.

Utfordringene kommer selvsagt når man selger et hus og den nye eier oppdager at den som utførte dette kanskje ikke hadde så mye kunnskap som han trodde allikevel. Og hva man gjør selv av elektriske installasjoner skal jeg ikke legge meg bort i, men skulle det bli en brann slik at det går utover kjøper så synes jeg ikke de kronene man sparer på å gjøre det selv er verd det. ( Jeg bruker dette som et eksempel da jeg ikke har kjennskap til at det er statistikk på antall branner som oppstår når hjemmeelektrikeren har installert).

Dog viser svarene at mange synes regler er tull og at man gjør det best selv.  

Ikke uventet.
Signatur