#131
 3,387     0
Jeg har flere ganger påvist at kirurger har gjort feil, mener du da at jeg bør ha lov til å drive med operasjoner selv?

I prinsippet akkurat den samme problemstillingen.

Det vil alltid være slik at en del har både teoretisk og praktisk kompetanse å et område som er regulert av et lovverk. Det kan likevel ikke benyttes til å argumentere for at lovverket er feilaktig.

Jeg vil faktisk påstå at over halvparten av befolkningen ikke vil kunne bytte en lysbryter uten at de gjør noe feil. hvor mange vet forskjell på enpolet brudd, topolet brudd, trappevender etc?
Kun en liten brøkdel av befolkningen vil kunne koble opp en trappevender uten stor risiko for kortslutninger, eller enda værre dårlige kontakter med en seriebue som resultat. Serielysbue er sannsynligvis den største anledningen til brann i elektriske anlegg i privatboliger. De aller fleste aner ikke hva dette er engang.

Så kanskje det er greit at vi svake i samfunnet har regler som beskytter oss mot de overmodige som tror de behersker det aller meste fra elektriker, rørlegger, snekker, bilmekaniker, murer, tømrer, bilmekaniker etc.

82% av menn svarte i en større undersøkelse for noen år siden at de helt sikre på at deres evne til å kjøre bil var vesentlig bedre enn gjennomsnittet av menn.

Kanskje det er en stor del av disse 82% som ikke kan fatte at de bør la fagpersoner med godkjenning utføre arbeid som, dersom det utføres feil, kan føre til alvorlige skader som brann og dødsfall.


   #132
 389     Nesodden     0
Jeg tror at denne diskusjonen er passe polarisert, som vanlig på dette forumet. Jeg er av typen som liker å gjøre ting selv, og får gode skussmål for det jeg gjør av fagfolk. Men jeg gjør ikke hva som helst. Jeg mener det må finnes en middelvei:

1. Det må kunne gå an å få laget kurs som koster rundt 3-7000 kroner, der man blir godkjent til å skru stikk-kontakter, brytere og lyspunkter. For vanlige folk.

2. Hvis den eneste sikkerheten folk har er fagfolks sertifiseringer når det gjelder membraner, elektrisk og vvs, så blir jeg nervøs. Det er et for dårlig sikkerhetsnett. Jeg mener heller at vvs og elektrisk må være regulert/laget slik at det kan inspiseres. Jeg ser at det kan være vanskelig å sjekke en membran på bad i etterkant, men det burde være mulig å lage en matte som rapporterer fukt under membran, på en enkel måte. Det tror jeg er mer veien å gå. så man faktisk kan sjekke arbeidet, i stedet for å få opplest sertifiseringer.

Aasg: denne kirurgen din: Synes du det er viktigst med sertifiseringer han har på veggen, eller uttalelser fra pasientene han har operert, og hans erfaring? Hva gir deg best magefølelse?

   #133
 576     0

Jeg har flere ganger påvist at kirurger har gjort feil, mener du da at jeg bør ha lov til å drive med operasjoner selv?

I prinsippet akkurat den samme problemstillingen.


Om du spør om du skal ha lov til å utføre operasjoner på deg selv blir det den samme problemstillingen ja. Tviler på at du får problemer med noen andre enn psykologen om du forsøker å fjerne mandlene dine selv... Wink
   #134
 3,387     0


Jeg har flere ganger påvist at kirurger har gjort feil, mener du da at jeg bør ha lov til å drive med operasjoner selv?

I prinsippet akkurat den samme problemstillingen.


Om du spør om du skal ha lov til å utføre operasjoner på deg selv blir det den samme problemstillingen ja. Tviler på at du får problemer med noen andre enn psykologen om du forsøker å fjerne mandlene dine selv... ;)


Nå rammes også det å operere på seg selv av den samme lovgivningen, men jeg er enig med deg i at i de fleste tilfeller ville det vel endt i en henvisning til psykiatrisk avdeling.

Men det er et vesentlig punkt som er forskjellig her når det gjelder det å operere på seg selv og det å utføre elektrisk arbeid på egen bolig.

Kroppen min blir aldri lagt ut for salg slik at andre tar over den og kan bli skadelidende på grunn av at jeg har operert på den selv. På en bolig kan det du gjør føre til faremoment som du gjennom et salg påfører andre.

Vi skal ikke dra denne med operasjonen så langt, det er bare ment som eksemplifisering fra min side.

Jeg har selv absolutt ikke ren samvittighet når det gjelder elektrisk anlegg, men prinsippielt mener jeg det skal være et regelverk der andres sikkerhet kan settes på spill dersom noe utføres galt.
   #135
 22,342     Akershus     0

Kroppen min blir aldri lagt ut for salg slik at andre tar over den og kan bli skadelidende på grunn av at jeg har operert på den selv.
Er du uheldig med selvrep i overetasjen kan det hende du utfører handlinger som er farlige for andre...
   #136
 3,387     0
Ja, men om noen driver med kirurgi på seg selv er det kanskje lurt å være litt kritisk til vedkommende  ;D I alle fall om det er litt omfattende inngrep.

For alle med en viss fingerferdighet og livserfaring vil det være mulig å gjøre en del elektriker, murer, snekker, etcetc arbeid selv. Men de aller fleste er nok enige i at kun de med fagbrev er skikket til å gjøre avanserte ting innenfor et fag. Da er problemet; hvor skal en sette grensen og når en setter grensen må en ta et hensyn til det store flertallet sine egenskaper og kunnskaper.
Dermed må en sette strenge grenser.

Å ta ut en blindtarm er en enkel jobb som de fleste litt fingerferdige kan lære seg på veldig kort tid, men likevel bør det ikke være lov å drive med slike operasjoner uten lisens.
   #137
 3,387     0

Aasg: denne kirurgen din: Synes du det er viktigst med sertifiseringer han har på veggen, eller uttalelser fra pasientene han har operert, og hans erfaring? Hva gir deg best magefølelse?


De fleste blir operert av en kirurg de har møtt i mindre enn 3 minutter før operasjonen og mange ganger blir de operert av andre kirurger enn den de tror skal operere. Turnusleger feks som skal lære.

Det tilhører sjeldenheter at en pasient har særlig samtaler med tidligere opererte forut for valg av kirurg. Jeg vil anta, dette er kvalifisert gjetting etter å ha jobbet i systemet en del år, at langt over 90 % kanskje så mye som 99 % av alle pasienter bare tar den kirurgen som de blir tildelt uten å komme med spesifike ønsker om hvem som skal operere dem.

Om jeg skulle sjekke opp hver eneste elektriker som skal inn og jobbe i huset mitt tar dette ufattelig med tid, da nøyer jeg meg med et firma med godt renome. Men jeg har da brent meg på firmaer med gode renomeer også. Må blandt annet rive ned hele peisen nå for den er feil satt opp. Godt renomert firma som lokalt her bare har godt rykte. Og en utgangsdør står så skjevt i vegen at den må plukkes ut. pluss en del andre ting.

Men jeg vet en som skal bygge her i nærheten har forlangt navneliste på alle som skal inn og jobbe på bygget hans og cv til hver av dem og om han oppdager at andre er på bygget blir firmaet bøtlagt med store dagsbøter.

Men det er teori og praksis.

   #138
 21,481     Enebolig     0
Jeg var nok minst 5 minutter til vurdering og ca et og et halvt minutts møte før operasjon sist jeg ble kuttet i  Wink
   #139
 765     Østfold     0
Å sammenlikne med kirurgi blir litt søkt. Helsevesenet er har et helt annet kostnadsbilde enn byggtjenester. Hadde det kun vært en symbolsk egeandel på håndverkeren ville det neppe vært et alternativ å gjøre det selv...

Saken er vel at håndverkerne har vært uregulert i lang tid, noe som har skapt mange trøblete situasjoner, mye svart arbeid, mange dårlige leveranser mv. Når myndighetene så ønsker å stramme inn grepet, så må det gå på bekostningav noen, denne gangen cowboyene og selvbyggerne.

Så kan man selvsagt dskutere hvorvidt det er heldig eller ikke. Jeg tror ikke effekten er som ønsket. Den gruppen selvbyggere som ikke burde være det uanett vil fortsette som før, uten hensyn til nye lover. Cowboyene fortsetter som før men med styrket konkurranseevne ift oss som må følge de nye fordyrende reglene.
De selvbyggerne som før ville gjort en god nok jobb, men som nå ikke lenger kan er de enste skadelidende - og da har poenget med innskjerpelsen feilet, etter min mening.
Signatur