(trådstarter)
   #61
 5,188     Østlandet     0



Først et spørsmål: Åssen vet du at taket er tett dersom du tekker om et gammelt tak? Venter med primærtekkinga til du eventuelt får en lekkasje??

Hvordan ville du gjort det. Slengt på noe takstein før regnet kom...?
Signatur

   #62
 765     Østfold     0
Jeg tror man skal erkjenne at undertak ikke er egnet som primærtekking. Et undertak kan aldri bli mer enn det er, en sikkerhet mellom primærtekking og boligareal.

Man må gjerne forvente at d-glass + holder alt vær ute, men uten klebede skjøter vil slagregn kombinert med vind føre til at vann trenger inn. Det sier seg selv.

Undertaket skal ta unna små drypp gjennom primærtekkinga, f eks gjennom en liten sprekk i taksteinen eller voldsomt slagregn som klarer å trenge gjennom. Slike lekkasjer vil opptre helt annerledes enn direkte slagregn rett på undertaket.

Å utsette undertaket for påkjennnger det ikke er beregnet for er hverken særlig klokt eller nyttig i noen form.
Signatur
   #63
 1,003     buskerud     0
Var innom linken til voyler og når trond  Bøhlerengen hevder at lektene kan være råtne om 20-30år så er det ikke undertaket det er galt med da er det taksteinen so det er galt med .Har skiftet en del tak som har hat over 50år gammel takstein og der har lekten og sløyfene ikke vårt råteskadet. Eneste grunn til at de måtte skiftes ut var at de var så tørre at det var veldig sprukket
abc
   #64
 28     Buskerud     0
Bygger etter tek07 med isola pro super undertak. Snekkerlaget som la taket fikk ikke udndertaket tett. De forsøkte å finne årsaken , men klarte det ikke. Taket lakk ved duskrein i noen timer. Har også et annet problem med taket, de la ikke undertaket helt ut på taksperra, men avsluttet den ved å skjære/ brette den ned på asfaltplatene på veggen. Er redd for at ved lekkasje på taket/ kondensvann vil dette renne ned etter veggen å bli stående oppå vinduskarmen. De la heller ikke vannbrettbeslag inn bak asfaltplatene. De skar vannbrettbeslaget delvis inn i panelen. Noen med gode råd om hva jeg bør gjøre. Taket ble tekket med Decra.
   #65
 9,677     Kysten     0
Det er ikke mye vann som skal renne på undertaket når det er tekket med Decra. De har lagt det rett når det er brettet ned mellom sperrene. Men det skal være en liten brett/dryppkant på duken i overgang vegg og tak. Altså der hvor den brettes ned. Men det gjør nok ikke noe om det ikke er der, for som sagt kommer det bortimot 0 vann ned på undertaket.
Tom
   #66
 1,545     Sørlandet     0
Har tak med OSB, dglass og sementtakstein.
Det første snekkerfirmaet gjorde diverse feil og ble sparket. Det neste snekkerfirmaet etterspikret alle lektene med galvanisert 4 toms spiker. Hvorfor gjorde de dette? Jo fordi spiker fra spikerpistolen var tynnere og kun hadde en dårlig elekrtolytisk forsiking.

Lektene i undertaket skal hode i mange titalls år. Festemiddelet er utsatt for korrosjon i overgang lekte/tak og får punktkorrosjon i overgangen.  Sementtakstein, dglass og lekter holder veldig, veldig lenge, men det hjelper lite his spikrene får punktkorrosjon etter 20 år og ryker.

Mengden sink på en varmgalvanisert 100 mm firkantspiker er vesentlig. Sinken på den varmgalvaniserte spikeren gjør at den sitter svært godt i treverket. At snekkerne mine brukte noen timer og noen spikerpakker på å manuelt etterspikre lektene var etter mitt synspunkt en gullkantet investering på lang sikt.
Signatur
   #67
 250     Haugesund     0
Etter min erfaring så kan renovering av gamle tak lurt og hvertfall hefte lektene med håndspiker , slik at man får styring (siden gamle sperrer kan være forskjøvet og vridd)
Men jeg liker selv og hefte på uansett . et par spikere , forså gå løss med spikerpistol.
Om en bruker tynne lekter 23x048 så kan gips pistol med 60mm skruer være en sikker løsning (pass på og få rustfrie skruer og ikke gips innvendig skruer)