Arn
   #11
 228     Oslo     0
Jeg må si at jeg setter pris på å ikke måtte forholde meg til nyere standarder når vi renoverer et hus fra 1905. Huset ligger i et område med over 2200 mm nedbør i året. Vi kommer til å ha synlig tømmer innendørs. På utsiden av tømmeret er det lektet ut ca. 10 cm, isolert med cellulosefiber, asfaltplater og diffusjonsåpen duk. Vi har i tillegg fått råd om å male veggene på innsiden med diffusjonsåpen silikatmaling slik at veggene kan ta opp fukt.

Vi får satse på at det fungerer.

Mitt inntrykk av miljøperspektivet i byggeforskrifter er de hovedsakelig ser på energibesparelse ved forbruk og i mindre grad ved produksjon/anskaffelse. Dette vet jeg egentlig lite om, men jeg tror i hvert fall miljøregnskapet vårt vil se bedre ut etter å ha renovert det gamle huset i stedet for å rive og sette opp nytt, selv om det gamle huset vil forbruke mer energi enn et nytt hus.

   #12
 14     Bergen     0
Dette med kondens er i hovedsak et moderne problem etterhvert som vi har fått tettere og tettere hus. Det kan imidlertid av og til virke som en noe overdramtisert problemstilling. Gamle hus hadde naturlig utlufting der man ungikk slike ting. En utforing med 10 cm isolasjon utvendig skal normalt ikke skape noe stort problem i forhold til de opprinnelige tømmerveggene. Nødvendigheten av spesial maling høres nogså dramatisk ut, og jeg stiller meg litt tvilende til nødvendigheten av dette. Jeg har selv bodd mange år i en slik bolig, og det er ikke antyding til kondensproblemer. Det var nevnt at spiker og skruer og lignende kan perforere plast i moderne hus og at tetting rundt rørgjennomføringer ikke er tilfrestillende. Dette kan unngås ved at det lektes ut 5 cm innvendig og skapes et skikt mellom plastfolien og innvendige plater / panel der elektriker og rørlegger kan legge sine rør.

Lykke til med prosjektet
Signatur
   #13
 9,677     Kysten     0
Rørgjennomføringer er ikke noe vanskelig å få tett. Det finnes mansjetter for det.

Tømmerhuset med utlekting på 10 cm vil fungere utmerket i mange år. Trevirket vil stå tørt og varmt i stabilt inneklima. Det jeg kanskje ville vurdert var en duk som er dampåpen mellom tømmerveggen og utlektingen. Ellers kan det bli noe ukontrollert dampgjennomgang.
   #14
 14     Bergen     0
Du er inne på en meget viktig problemstilling. Det er ikke mange som deg som prøver å være litt kritisk til alt som plutselig var feil med måten vi bygde hus på før i tiden.

Du har helt rett i at passivhus er langt i fra ferdig utprøvd, i alle fall ikke i norsk klima. Det er mange forbedringer på moderne hus men vi må huske at måten det er blitt bygd på gjennom generasjoner ikke kun er basert på tilfeldigheter. En ting er sikkert: Det har aldri vært utført så mye feil før. Det har aldri vært så mye lekkasjer før. Det har aldri vært så mye råte før, og det har aldri vært så mange bad som må rives.

Det er ingen grunn til å la være å fortsatt bruke utprøvde gode byggemetoder selv om teknologien og våre ekstreme krav til kjappe løsninger presser på
Signatur
   #15
 1,445     0
Luftige hus "råtner" ikke.
I kjelleren i gamle huset mitt er det kledd med bord i taket som ser like fine ut i dag, likevel er kjelleren plaget med mye fukt. Den er veldig rå og ikke minst så er det luftig der, og slik har kjelleren vært i mange år, mens bordene i taket har klart seg.
Huset er fra 1950, bordene er kanskje like gamle?
   #16
 1,445     0

Mye av tankene er nok de samme. Politikerne har en ide om at vi skal spare masse strøm.


Det er greit å spare strøm, problemet er hvor mye det skal koste og da blir det hele en stor vits hvis jeg skal bruke mye penger på det.
   #17
 336     Northwest     0
Sett at man skal bo 50 år i huset så er nok TEk10 en besparelse fremfor eldre standarder.

Med tanke på stråling så tror jeg mange skal være glad for at det har kommet krav til radonsperre.

   #18
 9,677     Kysten     0
Jeg tror du har rett. Vi kan legge ned mye penger i energibesparende varmeløsninger men å redusere varmetapet tenker mange ikke så mye på. Mulig det er fordi det er noe vi blir pålagt av myndighetene.........
   #19
 5,337     Tromsø     0

Problemet er at Ventilasjonsanleggene ofte ikke blir vedlikeholdt, er feilinstallert brukt feil osv.


Ja. Det skremmer meg at mekaniske ventilasjonsanlegg er obligatorisk i dagens småhus. Er ikke det en tikkende inneklimabombe hvor mugg og midd vil avles i kanalene og spres i boligen? Selv i skoler der man faktisk har vaktmester eller driftstekniker ser man at problemer og for dårlig vedlikehold av ventilasjonsinnlegg ofte fører til dårlig inneklima og sykdom. Hvem har vaktmester eller serviceavtale med ventilasjonsfirma på hjemmet sitt? Jeg har ikke hørt om noen, og jeg kan ikke se at tanken på det tiltaler meg.
Signatur