2 034    27    10  

Hvorfor kjøper "alle" gran og furu?

 5 111     Sørnorge     0
Sist (for mange år siden) jeg var på utkikk etter panel hadde jeg lyst til å se nærmere på panel fra løvtrær (ask/osp/bjørk). Da ga jeg opp å finne slikt. Byggevarekjedene førte bare gran, og noe furu, til gulv og panel. Det gjør de fortsatt. Men nå har løvtresagbrukene kommet til internett og muligheten har igjen kommet for å se på alternative tresorter.

Sagbrukene som lager materialer av løvtrær er små, knapt større enn en gårdssag dimensjonert for å sage materialer til gårdens eget bruk. En kort prat med en av de som driver et slikt sagbruk tyder på at markedet for materialer av løvtrær er veldig lite - selv om sagbruket er laget for lavt produksjonsvolum, ligger produksjonsbegrensningen i lav etterspørsel. Hvorfor er det slik? Sist havnet jeg på ferdigmalte mdf-plater da jeg så etter panel, fordi gran og furu fristet så lite at jeg like gjerne kunne velge enkleste løsning, og løvtrevirke var altså ikke å få tak i.

I dag er det altså ikke vanskelig å få tak i løvtrevirke på nett, men likevel er det altså ikke mange som kjøper det.

De store sagbrukene verdsetter tømmer av løvtrær som massevirke. Altså bare en brukdel av prisen på bartrær. Skogeiere som har løvtrær produserer derfor heller ved enn å sende tømmer til sagbruk. De sagbrukene som sager materialer av løvtrær har dermed ingen problemer med råvaretilgangen.

Så jeg undrer meg; Hvorfor er tilsynelatende eneste kundegruppen for løvtrevirke arkitekter som liker å vise seg frem?

Ville du valgt materialer av løvtrær til ditt neste prosjekt?

  • Nei, gips er inn!
  • Nei, jeg handler bare de materialene nærmeste byggevarekjede selger
  • Nei, jeg synes panel/gulv av bartrær er penest
  • Nei, ferdigmalte plater er så mye enklere
  • Nei, jeg tror løvtrematerialer blir for dyrt
  • Nei, jeg har løvtrepanel/gulv fra før og fraråder alle å velge dette
  • Nei, jeg har sett på det, og forkastet ideen
  • Tja, løvtrær hadde jeg ikke tenkt på. Det må jeg ta en titt på
  • Ja, det er virkelig pent
  • Ja, det har jeg fra før, og vil ha mer av
Maks 10 svar


   #1
 3 064     0
Jeg har selv blitt frustrert av moteretninger i treslag. Selv er jeg svært glad i bjørk (til all slags bruk inkludert å brenne det opp...), og utformet fagre planer om lys, mykt bjørkeparkett i soveromsavdelingen, der du uansett går barfotet så hardhet er mer enn tilstrekkelig. Men før jeg fikk ut fingeren gikk bjørkeparkett fra å være høyeste mote til "Vi kan nok få det bestilt...".

Nå er det aller meste av parkett lauvtrær, enten det er eik eller ask eller annet. Jeg har vel aldri sett et golv med gran-parkett. Selv liker jeg grovt furugolv der man skal ha et grovt golv (på hytta?). Skal jeg ha umalt tre på veggene skal det være noe som ikke gulner, og da er furu utelukket. Da mye heller lauvtre!

Har du noen gode nett-linker til lauvtre-panel/parkett?
   #2
 1 345     Sandefjord     0
Jeg er på jakt etter noen solide eikebord, og da kom jeg i kontakt med emne3.no, en nisjeleverandør av ulike tresorter.

Og selvfølgelig, jeg har ingen relasjon til selskapet.
   #3
 5 333     Tromsø     2
Gran og/eller furu vokser nesten overalt i Norge. I dimensjoner som egner seg for sagbruk. Eik har begrenset geografisk utbredelse i Norge, og ble nesten utryddet i seilskutebyggingstiden. Bjørk, or og diverse annen løvskog er vanlig, men i dimensjoner som egner seg bedre til ved enn panel.

Gran og furu er dermed lett tilgjengelig til vettug pris, mens løvtre må stort sett importeres eller pusles og limes for å bli panel, og blir da like gjerne finerplate. Antar at det påvirker ikke bare tilgjengelighet, men også pris på en måte at det er lite attraktivt både å kjøpe og å lagerføre på byggevarehusene.
Signatur
   #4
 177     Møre og Romsdal     0
Jeg er på jakt etter noen solide eikebord, og da kom jeg i kontakt med emne3.no, en nisjeleverandør av ulike tresorter.

Og selvfølgelig, jeg har ingen relasjon til selskapet.


Har sendt dem forespørsel selv Smile Lauvtre har vært veldig vanskelig å få tak i her på nordvestlandet. Jeg ville nok ikke hatt det til panel, men til gulv og ikke minst til møbler ol. er det veldig fint!
   #5
 1 411     Hordaland     0
Veldig interessant tråd! Jeg er og svært glad i alt annet enn furu og gran. Vi skal bygge hytte i løpet av et par år, og kunne vi brukt noe annet til panel hadde det vært interessant! Men hvordan er prisene tro?
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 5 111     Sørnorge     1
Jeg tok et søk etter "osp" og "bjørk" på finn for noen uker siden. Da fant jeg flere leverandører av paneler og gulv. Noen av dem hadde prislister på sine nettsider, og en kjapp sammenligning med gran fra byggmax viste at de lå på samme kvadratmeterpris for samme materialtykkelse.
Men det som gjorde at jeg kom i prat med en som drev sagbruk var at jeg var på tur i skogen, og ble stående å se på noen hokstmaskiner spise seg igjennom et skogholdt. Mens jeg sto der, kom vedkommende sagbruker forbi og vi kom i prat.

Flere store (øyemålt til 40-50cm diameter i brysthøyde, 20-25m høye) bjørketrær, med rette stammer, ble slukt av maskinene mens jeg sto og så på. Også andre store flotte løvtrær gikk med. Men jeg klarer ikke å identifisere de andre tresortene uten blader. (Hvis noen har kunnskap om hvordan man skiller tresorter fra hverandre om vinteren, så post gjerne en link!)
I følge sagbrukeren er det ikke tilgangen på råvare som er begrensningen, men etterspørselen etter materialene. I.o.m at løvtømmer verdsettes til en brøkdel av prisen for bartrær, og utsalgsprisen er tilsynelatende lik, tenker jeg at løvtresagbrukene antagelig har godt profitt, men antagelig også høye driftskostnader pr produserte enhet p.g.a lavt volum.

En fin oppsummering av tresortenes egenskaper og bruksområder finnes her: http://www.lauvtrebruk.no/pages/7
   #7
 2 476     0
Tja, MIN erfaring med (nordnorsk) bjørk er at det i beste fall er 5% som er rettvokst og grov nok til skurvirke...

   #8
 767     0
Liker godt å handle på nett av flere grunner, men noen ting blir det gjerne veldig dyr frakt på. vil gjerne tro panel osv er i den kategorien?
   #9
 34     0
I Norge er det nok ganske opplagt at det er gran og furu som selger.
Alt annet blir nok regnet som spesialvirke, noe som fører til høy pris.
   #10
 3 064     0
Vi har jo flusst av lauvskog i Norge! Og til brensel er det ingen som argumenterer for gran og furu framfor bjørk.

Wikipedia hevder det finnes "tre eller fire" arter av bjørk i Norge - andre antyder det flerdobbelte; bjørk og bjørk kan være mye rart. Selv om dvergbjørk og fjellbjørk-varianter er dårlig egnet til panel er andre arger godt egnet. Det er ikke sjelden at du ser skoger av ranke og staute bjørketrær.
Bjørk er heller ikke det eneste lauvtre-slaget vi har bra skoger av: Bøk, ask, alm, lønn, ... Einer var i gamle dager brukt til hyllebord i spiskammeret; det motvirket mugg, men det skal vel en god einerskog til for å få seg panel til stua Smile

Det er ikke mye som tilsier at kun gran og furu er "normalt", ikke "spesialvirke". Den viktigste grunnen er at etterspørselen for andre treslag er betydelig lavere. Denne tråden gir vel et lite bidrag til å få etterspørselen opp!