#141
 1,519     Oslo     0

Du klarte faktisk å påstå at de nå lånte ut penger med tap. Regnskapene viser imidlertid at de har gode dager. Så hvordan kan de ha gode dager ved å selge varene sine med tap?


Hvor mye tror du banken tjener på ditt fastrentelån på 3.35%?

   #143
 1,519     Oslo     0
^ presis.

Husk også på at andre utlån enn boliglån typsik blir gitt som NIBOR + en margin for hele lånets løpetid, mens et boliglån har en margin som i prinsippet kan endres nårsomhelst med 6 ukers varsel. Begge lånetypene har potensielt lang løpetid (levetiden til et boliglån i Norge er ca 7 år så vidt jeg vet). Selv om en endring i marginer på 0.1% eller 0.15% ser lite dramatisk ut, så betyr det sannsynligvis at nye lån bli gitt med betydelig høyere kredittpåslag enn gamle lån som ikke har forfallt ennå.

En del banker betaler også godt for innskudd nå om dagen siden alternativ finansiering har blitt dyr eller ikke tilgjengelig. Innskudd fra privatpersoner er også regnet som mer "høyverdig" enn innskudd fra bedriftskunder i regelverket for banker.
   #144
 1,421     Bærum     0
Jeg venter og venter på beskjed fra banken om at renta skal gå ned  :-\. Det siste jeg hørte fra dem i januar var at den skulle opp noen punkter  >Sad...må jo åpenbart ha feil bank  Wink
Signatur
   #145
 1,725     Trondheim     0
Har nettopp bundet boligrenten i 5 år på 3,6%. Kan hende at jeg ikke "tjener" mye på det, men taper neppe stort heller mtp hvilken nivå rentene generellt har vært i Norge.

MVH
Sakke
   #146
 1,519     Oslo     0

Har nettopp bundet boligrenten i 5 år på 3,6%. Kan hende at jeg ikke "tjener" mye på det, men taper neppe stort heller mtp hvilken nivå rentene generellt har vært i Norge.

MVH
Sakke


Nei, det er jo begrenset hvor galt det kan gå. Historien er ikke nødvendigvis noen god pekepinn på hvordan fremtiden blir seende ut for øvrig, ser man stort på det har rentenivåer i verden stort sett vært fallende de siste 20 årene. Den nye "normalen" kan være betydelig lavere enn hva normalen har vært de siste 10 årene.
   #147
 1,725     Trondheim     0
Det er sant det, bakoverskuin gir ikke altids de beste resultatene. Dog har jeg skjønt det slik at mange mener at rent praktisk så kan den flytende renten ikke gå så langt under 3% grunnet blandt annet bankenes kostnadsnivå. Ja, vi har fasit om 5 år!

MVH
Sakke

   #148
 5,730     0
Innskuddsrenta med 3 år rentebinding er 4,5%, så kan du ta opp ekstra lån kan du faktisk tjene på det.
4,25% uten rentebinding får ein nå, så at det ubalanse i tilbud og etterspørsel mellom bankene er tydelig.
Tom
  (trådstarter)
   #149
 1,545     Sørlandet     0
Siden bank- og finansinstitusjoner tjener penger som gress, ble bransjen selvsagt også lønnsvinnere i fjor.

Bank- og finansansatte lønnsvinnere
Tallene viser at gjennomsnittlig lønnsvekst i fjor var på 4,3 prosent. Det er noe svakere enn det årlige snittet siden 2006, som er 4,8 prosent årlig. Til tross for et turbulente år i finansmarkedene var yrkesgruppen som gjorde det best var ansatte innen bank- og finanstjenester, med en lønnsvekst på 4,9 prosent.


http://www.aftenposten.no/jobb/Disse-var-lonnsvinnerne-i-fjor-6766532.html

Finansbransjen selv synes selvsagt de tjener for lite og vil ha høyere marginer.

Fakta kan ikke gjentas for mange ganger:

Faktum nr.1: Bankene har rekordoverskudd i personmarkedet.
Faktum nr. 2: Bankene knives om å sette ned fastrenta.
Faktum nr. 3: Boligkredittinstitusjonene tjener gode penger, de også.
Faktum nr. 4: Nesten 9 av 10 utlånskroner i personmarkedet er kroner med pant i bolig. (det man ikke tjener på  Wink )

Det er nesten sånn at man kan mistenke at de store overskuddene kommer av at finansinstitusjonene driter penger.
Signatur
   #150
 1,519     Oslo     0

Bankene knives om å sette ned fastrenta.


Ser du på de to største i Norge, DnB og Nordea så ligger for tiden Nordea 20-25 basispunkter høyere enn DnB. Nordea finansierer seg (marginalt) rimeligere enn DnB i markedet. I Norge tilbyr Nordea 3,6% 3.95% og 4.45% i hhv 3, 5 og 10 år. Ser man til Sverige tilbyr Nordea 3,75% for 3 år og 4,3% for 5 år (hva Nordea tilbyr i 10 år i Sverige stod ikke på oversikten). Den flytende renten hos Nordea i Sverige er 4.3% og STIBOR er nå noe lavere enn NIBOR - type 30 basispunker.

I Sverige er swaprentene som er sentrale for nivået på fastrenter betydelig lavere enn i Norge - type 75-100 basispunkter lavere avhengig av løpetid. Mao er det MYE høyere marginer på boliglån i Sverige enn hva som er tiilfellet i Norge.

Marginene i Sverige er noenlunde på internasjonalt nivå, det er i Norge marginene er svært lave til sammenligning med stort sett alle andre steder i verden.

Jeg lurer forresten på hvor du har det i fra at boligkredittselskapene tjener så mye penger om dagen - har du sett regnskapet til noen av de? Meg bekjent er det ingen som offentliggjør det i Norge - jeg har i alle fall aldri sett ett av sorten.