1 617    29    17  

Deres smarteste tips for nytt hus

 11     0
Hei,
Vi har kjøpt oss en tomt og holder på med tegninger til huset.
Dette er første gangen vi bygger hus. Vi er 27 år og har ingen barn enda, men ønsker løsninger som er praktiske for familier. 
Ønsker tips på smarte løsninger på kjøkken, bad, skjulte høytallere, ja, egentlig alle smarte tips dere er glad for at dere valgte eller ikke valgte. 
Tegningene vi holder på med nå er på 250 kvm og 35 kvm er utleiedel. Vi ønsker også ha en frittstående garasje. 

   #1
 196     4
Egen fløy med soverom og bad, som du ikke trenger gå gjennom for å komme til andre deler av huset, og som gjester ikke trenger å se Wink

Kort vei fra ytterdør til "hovedområde" (stue, kjøkken).

All dillemikk med smarthus og lignende er smak og behag. Smile Ungene er like fornøyde med musikk fra telefonen som fra innebygde høyttalere, men det er det ikke sikkert far er.

Kan være greit med brytere som slår av og på større deler av boligen samtidig (f.eks. hele veien fra ytterdør til stue/kjøkken). Dette trenger ikke være smart, det kan være gode gamle kabler som ligger.

Tenk på at du får dårlig wifi-dekning i et så stort hus, så sett opp plasser/punkter hvor mesh-punkter kan stå, gjerne ute av syne (Jeg har ett punkt i et kjøkkenskap, et annet i et garderobeskap).

Kort vei fra spisebord til kjøkken er greit (hvis dere ikke har spisebord på kjøkkenet).

Utgang fra hovedområde og ut i hagen er veldig greit, kort vei ut og inn for å hente mat/drikke/osv. Er veldig fornøyd med skyvedør kontra vanlig dør her.

Et toalett som gjester kan bruke, som lett kan holdes rent, og som lett kan brukes utenfra, uten at man trenger kle av seg alt.

God skapplass, og minst 1 bod (5-6 kvm).

Undersøk rundt plassering av spotter, og ikke stol på elektriker her. Du vil lyse opp vegger, og ikke gulv. Over kjøkkenbenk, må de være såpass nært vegg at du ikke lager skygge når du står der. Med vær obs hvis du planlegger skap på veggene.

Plass til badekar kan være greit, det varierer hvor mye man bruker dette Smile

Vi har valgt å ha dimming på samtlige lys i huset, det har jeg ikke angret på.

Vær raus med stikkkonktater, jeg har enda ikke angret på at jeg har plassert stikk overalt. Vurder stikk bak vegghengt TV, da slipper du kabler som synes.


Det var det jeg kom på i farta, lykke til!

   #2
 512     1
Egen fløy med soverom støttes. Kjempepraktisk når det kommer småbarn. Bruk gjerne doble gipsplater og lyddempet dør mot soveromsfløy, så kan barna sove selv om det er selskap.

Varmtvann i minst en utekran. Når dere skal fylle barnebassenget.

Badekar er et "must have" hvis småbarn.

Sentralstøvsuger (ja, du trenger dette selv om du evt har en liten "robot"). Og sentralstøvsugeren lever i 25 år++

..og stikkontakter kan bli alt for mye også. Halvparten av våre har aldri vært i bruk (fordi vi kun har fast belysning, ingen lampetter) samt sentralstøvsuger.
   #3
 222     oslo     3
Har hørt man trenger å bygge hus noen ganger før man blir fornøyd. Mulig det var før internettforum og lett tilgang på andres erfaringer. Mye gode råd fra Phun og Jonas64. Her er mine..

Tekniske ting:

- Tenk på støy mellom soverom dersom de er vegg i vegg. Kan være lurt å lage støydempende vegger.
- Alle nye hus beskyttes mot kulde, men man tenker ikke på varme. Nye hus etter nye forskrifter blir varme om sommeren. Tenk på kjøling og solskjerming allerede nå.
- Bruk tid på ventilasjon. Vurder tilluft og avtrekk på alle soverom og sørg for at ventiler er riktig plassert slik at luften faktisk blir byttet ut i hele rommet.
- Isoler alle tilluft kanaler, så det er mulig å sette på kjøling på ventilasjon om nødvendig.
- Tenk på at utkast fra ventilasjon avgir noe støy. Vurder å føre dette over tak.
- Plasser inntak av friskluft på et kjølig sted (nordsiden).
- Smarthus er fint, vurder det. (Har selv KNX og er fornøyd med det).
- Sørg for at utelys er på astrour.
- Installer større sikringsskap enn du tror du trenger.
- Wifi punkter på vegg/tak. Access punkt som er POE drevet, f.eks. Ubiquiti Unifi er gode. Har selv bare 2 veggbokser som AP er plassert over med kabel til patcheskap
- Sørg for et teknisk rom
- Bod er viktig. Du trenger mer bodplass enn du tror.
- Tenk på plassering av friskvann og avløp rør. Går disse i veggen mot soverom eller oppholdsrom, sørg for støyreduserende tiltak. Støpejernsrør er mer støydempende enn nye PVC rør.
- Vi har dusj og vegghengt toalett mot barnerom. Det bråker på soverommet når det dusjes eller trekkes i snora. Være nøye med støydempende tiltak.
- Nok tomrør/trekkerør mellom sikringsskap/patcheskap og garasje.

Praktiske ting:
- Inngang igjennom romslig vaskerom for skittende barnehagebarn.
- Eget vaskerom, om ikke det over er mulig.

Det jeg kommer på i farta.

Lykke til! Smile
   #4
 730     1
Før dette blir en diskusjon for eller imot smarthus så vil jeg legge til:

Utvendig solskjerming
   #5
 2 934     Asker     2
Støttes. Smarthus ville jeg lagt mye lenger ned enn utvendig skjerming, VBV, aluminiumsvinduer, lyddemping etc.

Tenk også ekko. De fine gipsveggene har en tendens til å lage noe voldsom klang. Lyddempende plater i taket koster nesten ingen ting.

Vi har forøvrig bevist vårt soverom i egen del, vekk fra barn. Video løser det problemet. Dette med tanke på ungdomstiden. Tenk da også hvor du evt plasserer stue nr 2. Vil heller at ungdomsfest er her enn hos andre.

Det nevnes mesh over. For å være litt pirkete, med mesh er hele poenget at man kun trenger 1 som er koblet med kabel til nett. Når man har alle enheten koblet på kabel, så fungerer de som aksesspunkt. Sistnevnte er MYE bedre løsning, og nok det som ble ment. Men bestill da ikke mesh!!


Husk også å legge et godt budsjett. 285m2 vil havne på ca 7,5 mil ink grunnarbeid. Ikke inkludert tomtekjøp. Det er en voksen sum. Kommer du dit at du er på smarthus heter det ikke 7,5 lenger. Vurder antall m2.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 11     0
Veldig mange bra tips! Takk skal dere ha. Legger ved plantegningene så fort vi får de ferdig tegnet.

Børhaug: ja, vet det blir en voksen sum. Vi har kjøpt tomt til 4.5, men lite grunnarbeid som må gjøres, så vi havner på ca 10.5 totalt. Selvom vi er unge hadde vi to leiligheter som vi kjøpte som nybygg, og tjent en del på disse.
   #7
 2 934     Asker     1
Er mulig dere kan klare det. Men en ting, når vi snakker kr/m2 er det BRA og ikke medregnet veggene (stort sett). Regn ca 27500 for ok standard. Kebony, 1-stavs parkett og VBV så km du nok legge på 2500 pr m2 hvertfall. 4,5 mil betyr vel sentrale strøk. Da bør de prisene være ok pekepinne.

Som referanse havnet vi på ca 31 500 pr m2 vil jeg tro. Se signatur. Kunne LETT brukt 500k til, og tipper det går før huset er FERDIG. Uteområder koster betydelig. Så ca samme sum, men kjøpte tomt for en god stund siden (3,25 mil) og 238m2. Sammenliknbart med 3,7 og enkel tomt vil jeg tro.
Signatur

   #8
 196     0
Det nevnes mesh over. For å være litt pirkete, med mesh er hele poenget at man kun trenger 1 som er koblet med kabel til nett. Når man har alle enheten koblet på kabel, så fungerer de som aksesspunkt. Sistnevnte er MYE bedre løsning, og nok det som ble ment. Men bestill da ikke mesh!!


Jeg mente mesh Smile Mesh trenger stikkontakter plassert på lure steder.


Jeg har 2 nettverkspunkt til alle tv-plasser, pluss 2 svakstrømskap... bruker ikke et eneste nettverkspunkt utenom fra modem til router inni ene skapet.
  (trådstarter)
   #9
 11     0
Det er et ferdighus vi har valgt, så det er ikke så veldig dyrt. Vi har utvidet det en del og lagt til utleie, men dette kostet ikke all verden. Regner med at byggningen er ferdig november/desember 2021, så uteområdet vil vi ta våren 2022. Byggelån er mye dyrere, og der tar vi ikke avvik (jeg jobber i bank), men når huset er ferdig, kan vi få lånt opp mer som boliglån til blant annet garasje og uteområdet.
Vi har også satt av 500.000 til tilvalg. Vet ikke om det er for lite?
   #10
 2 934     Asker     1
500 000 avhenger av hva som er med i utgangspunktet. Jeg hadde mye bra med, men raskt regnet er det kanskje noe slikt som:

250 000 i VBV
150 000 i Elektro (ikke smart, men punkter, dl etc)
60-70k i fliser endringer
50k i endring av kledning
30k i alu vinduer
100k i oppgradert parkett

Sikkert mye annet av mindre summer.

Husk forøvrig ekstra vannkraner ute, og gjør de om til varmt og kaldt vann.
Signatur