#21
 36     0
Ta kontakt med en arkitekt.

Bifalles. Enkelte løsninger på tegninga formelig skriker at amatører har vært på ferde. To umiddelbare kommentarer:

1) Hvem synes det er trivelig å kikke inn på dass fra kjøkken/spisebord? Den gamle tommelfingerregelen om minimum to dører mellom kjøkken og toalett er egentlig ganske god.

2) Ingen våtrom i de to etasjene er bygd over hverandre. Jeg kan ikke skjønne annet enn at det kompliserer rørføring, er fordyrende, og kan gi støyproblematikk.

NB: jeg er også amatør... (men ville aldri tenkt at jeg kunne gjort en like god jobb som noen med 5 års utdannelse i faget).

Lykke til Smile

   #22
 3,876     Asker     0
Rørproblematikk ville jeg ikke tenkt så mye på. Det ble hvertfall jeg fortalt. Ikke slik de priser inn bad. Lyd kanskje, men det skal isoleres.

Ville hatt med meg en rådgiver på laget ja. Enten en selvstendig arkitekt eller et firma som har dette selv. Mesterhus hadde det hos oss og alt gikk gjennom dem, men kan variere veldig (som alle andre arkitekter). Finn noen som har felles forståelse med deg. Når de sier en ting legger de seg på rett nivå. Et eksempel på noe som fikk meg til å rygge ut var Boligpartner, hvor man må spesifisere isolasjon i innervegger!! Riktignok nevnte de det selv, men for min plan for resultat og finish tenkte jeg hva annet må jeg huske å endre/spesifisere. Så Finn noen som skjønner dere godt. Sier du hode dører har de med en gang lagt inn det du legger i det.

Ville også holdt tilbake ca 1 mil av det du kan bruke i diskusjon rundt budsjett for dine partnere. Ellers kan du gå på en skikkelig smell.

Signatur
   #23
 321     Oslo     0
Bruk mye tid på tegninger om du skal gjøre det selv. Jeg begynte med tegninger jeg syntes var veldig bra, når jeg ser tilbake på de nå, så lurer jeg på hva jeg tenkte på. Grin Nå gleder til og med husleverandøren seg til å se på huset.

Det er mye tips å få ved å se på arkitektprogrammer og andre plantegninger. En mulighet er også å gå på visning. Se for eks. på hvordan du plasserer garderobeskap. Man kan lage nisjer etc. og utnytte det i tilstøtende rom.

Utleie er jeg usikker på lønnsomheten på med dagens priser, men sikker på at det er upraktisk å ha ukjente under samme tak. Må huske på å ta med driftskostnader også + at en dag må det rehabiliteres. En dag flytter barna ut, og kanskje blir man lei utleie. Da sitter man igjen med et stort hus for 2 personer. Regler for utleie kan også endres i fremtiden, det samme med lånerenten. Verdt å tenke litt på i alle fall.

Priser per kvm er nevnt. Det varierer veldig på standard og leverandør. 30k/m2 for en gang? Da snakker vi vel Versase fliser, håndlaget tapet og 500kg krystall i taket? Men poenget er likevel valid, gang er "dødt areal", i alle fall i mindre eneboliger. For meg handler god arkitektur mer om kvalitet fremfor kvantitet.

Det er vanlig å bygge for stort, eller for store rom (stuer, gang, soverom). Andre rom er lett å tegne for små (bod, teknisk etc.). Finn er full av gode eksempler på det. Programmet du bruker har en 3D funksjon der du kan gå inn i rommet. Selv bruker jeg VR, men det krever en del for å komme i gang.

Tenk på hvordan du skal bruke huset. Hvor må du gå for å sette fra deg matvarene? Hvordan håndteres skittentøy? I hvilken retning kommer solen (og hvordan påvirker det temperatur i rommene)? At gulvet kostet litt ekstra blir fort glemt, men dette er elementer man vil merke hver eneste dag i hele husets levetid.

Bomiljø er nevnt av flere. Undervurdert topic. Mange nye boliger er slitsomme å være i pga. dårlig prosjektering. Akustikk, plassering av vinduer og størrelse (ift. utsikt og innsyn), luftkvalitet, lydisolering og lys (kunstig og naturlig). Det må ikke være dyrt å signifikant bedre disse forholdene om man begynner tidlig.

Og til sist, bruk GOD tid på prosjektet. La idèer modne. Ikke alltid det som virker som utrolig gode forslag ender opp med å være så bra når de får lov til å synke litt. Jeg har både spart penger og fått langt bedre løsninger på denne måten. Stadig dukker det også opp små detaljer jeg ikke hadde tenkt på.




Signatur
  (trådstarter)
   #24
 11     0
Igjen, tusen takk for mange gode tips.
Vi har god tid, og tegner om hele tiden. Grunnarbeidet skal vi ikke starte med før tidligst neste sommer. Har brukt en husleverandør hittil, men en kompis er akkurat ferdig som arkitekt, så han skal tegne et annet hus til oss nå. Så da får vi hvordan det blir. Broren min er også byggingeniør og byggmester, så han styrer veldig mye.

Kan hende vi må bygge en støttemur, så da spørs det om vi heller gjør om på hele huset.
At vi sprenger ned en etg, fjerner kjellerstue nede (grunnmur blir da 3 meter kortere), og legger på en tvstue i 3 etg med takterrasse.
   #25
 612     0
Helt enig med de som sier "skaff en arkitekt".
Metodene de jobber etter gjør at du får en helt annen funksjonalitet og flyt i huset. Og dermed sparer m2. Eller utnytter m2 bedre.

Selv tegna vi "funksjonsbobler" når vi planla vårt hus. Overlot det så til arkitekt som tegnet ut på grunnlag av våre skisser og våre materialønsker. Vi bor fortsatt i huset, og det tok mer enn 20 år før vi fikk behov for å endre på noe.
   #26
 562     Nord-Jæren     0
Mineralull i alle innervegger og i etasjeskiller. Minst 50mm, men gjerne hele hulromstykkelsen. Det gir dere ca. 10dB ekstra lydisolasjon for en forholdsvis lav tilleggskostnad.

Vurder om det er mulig med 2,6-2,8m innvendig etasjehøyde. Det oppleves mye større, og gir god fleksibilitet mht. om man vil gjøre noe med himling eller gulvkonstruksjon senere.

Om dere har den ekstra etasjehøyden:
20mm mineralull trinnlydplater i overetasjen, 2x13mm gips i lydbøyler i underetasjen. Da har dere forbedret trinnlyd helt ekstremt mye, i forhold til å bare legge parketten rett på ullpapp og skru 13mm gips rett i bjelkelaget.
  (trådstarter)
   #27
 11     0
Takk for tips. Det skal jeg ta med meg videre Smile Lagt inn takhøyde på 260 i begge etasjer.

   #28
 3,876     Asker     0
Ha samtidig et godt øye til reguleringsplan. Sjekk at dine planer ikke går helt på kryss av dem. En del steder er maks gesimsen slik at alt over 240 blir vrient. Høyde på gesimsen blir fort ca 580-600 cm ved flatt tak og 240 høyde, og kanskje noe lavere ved skrått tak.
Signatur
   #29
 147     0
Vi var ferdig med vårt nye hus nå i Februar, vi er to år eldre enn dere. Vi kom også fra leilighet, og hadde derfor ikke erfaring med å ha enebolig, erfaring jeg skulle ønske vi hadde. Bygde med ferdighusprodusent, og om huset hadde brent ned i morgen ville jeg brukt arkitekt, og fagfolk jeg kjenner til.

Huset er bra det, men noen detaljer mangler.