#21
 1,749     Norge     0
Leca 35 cm?? Kjempeflott!

La oss regne på rådet: LECA ISOBLOKK 35CM 35X20X50CM - Tørn (torn.no)

Husbyggeren vurderer minst 166 m2 med veggflate (igjen uten åpninger). Ham om det. 1660 stk Leca 35-blokker. 1660 x 253 kr/blokk = 420000 kr. Over dobbel av total pris i mitt innlegg nr 13. Og det før tillegg for Leca-sikksakk-armering og Leca-mørtel. Og så sikksakk-armeringen som er så vanskelig å mure med! Ikke engang Tørn-pris (144/blokk, 240000 hvis du vil samle til mosen gror på deg) når opp.

Apropos våpenamnestiet: innfør heller skuddpremie for økonomisk irrasjonalitet på Byggebolig.


Hva prøver du på??
Tørn 144 pr blokk!! 1440/m2
Laca er ett godkjent byggesystem i Norge! Dvs at man kan gå på kurs(en kveld=3-4 timer) så kan man bygge sin egen vegg.
Og når man bestiller etasjeskiller av hullbetong, beregner de det.
Og taket beregner Lett-tak. Dette vil si at man kan bygge sitt eget hus. Slik jeg har gjort.
Spesialpuss til porebetong minimum 1000/m2
Frakt to trailere 120000,-
Tap av gulvflate 17,3x4=69,2x0,15=10,15m2 x 38000(kvadratmeterpris Bergen=385700??

Slå den!!!
Tenker at jeg ga et godt råd....Grin

   #22
 410     Trondheim     3
Ha en effektiv og kompakt form på huset, les kvadrat i 2-3 etg avh av ønsket m2. Unngå overheng, utvekslinger og store spenn. Feks 12x12 m med bærelinjer på 0, 4, 8 og 12 m.

Kjøp alt av rigg, ikke ha dyr løpende leie på noe som helst. Noen eksempler: byggegjerde innkjøpspris nytt ca samme som ett års leie, kjøp gjerne brukt og selg igjen etterpå. Byggstrøm kabler nypris ca samme som 3 mnd leie, byggedører nypris tilsvarende ca 6 mnd leie, du får gjerne gratis på finn om du følger med litt. Vi satte inn en gammel vp (gratis) og do, vask, berede osv i et uthus (du kan sikkert bruke noen gamle brakker) inkl røropplegg kostet det noen få tusen. Leie av typ festivaldo var 40’ /år + tømming + frakt. Monterte også inntaksskapet midlertidig på uthuset og unngikk byggestrøm.

Ha fastpris på det du ikke er god på selv spør heller flere om pris og sett dem litt opp mot hverandre for å presse pris. Vår erfaring er at alt, spesielt det du ikke har helt kontroll på eser ut i alle retninger.

En ulempe vi merket med å leie inn hvert enkelt fag er at de driter i deg, vi opplevde flere ganger at de bare ikke møtte opp og sluttet å svare selv om de hadde tatt på seg å gjøre en jobb. Var hett marked for håndverkere og når de kunne få jobber til overpris var det greit å droppe oss som hadde avtalt timepris. Tar de det gjennom et firma de skal ha en videre relasjon til er de nok mer pliktoppfyllende, men da må dere ut med påslag.

Ansett en eller to håndverkere innen fag du kan som privatperson. Du slipper å betale påslag, bil, telefon, for de på kontoret og ikke minst mva. Du må betale arb.giver avgift, forsikring, syke- og feriepenger og de må betale skatt. Her kan du om du finner noen som er flinke spare opp mot 50% på timeprisen. Eksempel byggekost på huset ditt er 10 mill av dette er 6 timelønn. Av dette igjen er 4 innen fag du behersker. Du gjør selv egeninnsats til 1 og kjøper et par årsverk til 1,5 som gjør resten av jobben og du har spart 2,5.

Det er dyrt å lese seg opp på endel ting du ender for opp med at innerdøra du kunne fått med karm og håndtak på obs for 1500 koster 15000 etter 50 % rabatt(, dempelist, fulldybdekarm, ekstra høyde, eksklusivt håndtak, skjulte hengsler, kompakt dør, sort, eikefiner på dør og karm). Sånn er det med det mye.

Vår erfaring er at en må fortsette å sjekke priser på bygge varer. Plutselig blir den hyggelig og billige kontakten din grådig og legger på helt urimelige påslag.

Ville lagt penger i fasade og etasjeskille (betong) framfor dyr parkett/kjøkken ol.

Ting koster mer enn du tror, og tar mye lengre tid. Anbefaler å senke ambisjonsnivået. Det er en ekstremt krevende prosess som du ikke kan hoppe av uten å tape mye penger osv.

Lykke til!
Chu
   #23
 68     1
Vi får gravemaskin på tomten neste uke og bygging av nytt hus settes fysisk i gang etter 2 års forberedelser, tegninger, diskusjoner med kommunen, arborister (vanskelig tomt med utvalgt naturtype - huleik-  midt på tomten), forstudier på ulike prosjektorg. former etc. Ville også ha mest mulig i starten med begrenset budsjett forsterket med ubegrunnet optimisme. Smile
Vi skulle spare på totalentreprenør (som gjør alle uønskede påslag) og bruke teknisk byggeekspert til prosjektering/søknad, samt tegne direkte kontrakter med alle underleverandører. Det var ikke lett å finne ledige folk med riktig kompetanse. Timepriser fra 1500-2500 kr/t. Den første "eksperten" vi startet med mailet over noen dokumenter, tror det var kopi av noe fra et annet prosjekt, la oss si 50% relevant innhold, men de måtte gjennomarbeides mer før de kunne brukes til noe (spesifikasjon av elementer til elementleverandør). Fakturerte oss 12000kr bare for disse "verdifulle" vedleggene på timebasis. Så skulle vi slette arkitektstempel fra noen tegninger før innsendelse (arkitekten ville ikke at deres navn var brukt i søknadsprosessen når det ikke selv stod som ansvarlig søker), det kostet 5000kr. Du kan dekke stempelet på arket med en hvit lapp og scanne arket så er jobben gjort. 5000kr?!?!?! Dere skjønner retningen det gikk for seg, heldigvis meldte eksperten seg ut etter første brev fra kommunen om manglende søknadsdokumentasjon. Ca 30000kr ned i vask på denne "besparelsen".
Vi brukte i starten en utenlandsk arkitekt for å spare penger også. Supplerte med mange bilder og video fra den vakre tomten for å gi et bedre grunnlag. Det tok 6 måneder, der vi etter hvert selv avdekket hvilke spesielle regler skrevne og uskrevne som gjelder i vår kommune, flere iterasjoner/irritasjoner og rettelser og møter online med arkitekten og forhåndskonferanser og telefonsamtaler med kommunen. Vi brukte mange timer, de også, det var billige timer, men resultatet ble ikke helt bra, huset hadde litt utenlandsk stil for å si det sånn Smile, så var vi usikre om vi har fått med oss alle begrensninger og samtidig om vi har utnyttet det lovlige spillerom i reguleringsplanen og TEK17 fullt ut når det gjelder plassering, størrelser, høyder og utforming av enkelte elementer. Sluttregning ble 30000kr fra denne arkitekten og vi gikk deretter rett til en norsk arkitekt og startet hele prosessen fra scratch (ca 250000kr til slutt). Det var den "besparelsen".
Vi skulle spare penger på å kjøpe elementer fra en elementfabrikk i Estland, Litauen, Latvia. Jeg brukte mye tid på å finne hvem er hvem og hvem man kan stole på, kjørte RFP, forhandlet frem den beste prisen fra en elementfabrikk. Så kom det til kontrakt: banken vil ikke gi byggelån hvis ikke kontrakt er iht norsk standard, elementfabrikken har egen kontrakt der de ikke står ansvarlige for noen ting. Der stod det bl.a. at hvis priser på råvarer går opp etter signering og frem til produksjonstidspunkt så fakturerer de meg differansen etter eget skjønn. Men hvis priser skulle gå ned så var det kontraktsprisen som gjaldt. Jeg har ikke egen juridisk avdeling å rense kontrakten for slike klausuler og hele opplegget med utenlandske elementer pluss lokale spesialfag (el, rør, våtrom) var kun 10% billigere enn totalentreprise i Norge med en helt annen risikoprofil. Så jeg måtte innse at det var en blindvei og fant norsk totalentreprenør til slutt. Det var den "besparelsen".
Hadde gjort et par ting annerledes med andre ord når det gjelder å forfølge besparelser, men nå vet jeg i hvert fall hva permeabilitet i porebetong er Grin.