#11
 321     Oslo     0
Alt er relativt. For min del er sparkling/maling noe jeg syntes er helt kurrant og risikofritt å gjøre selv, og har fått priser på 150-200 000 for en enebolig.

Maling kan man kjøpe billig under kampanjer, og det er ganske triviell jobb når huset står tomt for møbler og gulvet allerede er dekket til.  

Det samme med parkett/laminat.

Men selvsagt tar det tid...det også. Smile
Signatur

   #12
 627     Bærum     0
Byggelån/låse kapital er svindyrt, så man burde definitivt ta det med i betrakning om man vurderer å ta større tidkrevende oppgaver selv.

Rentenivået i Norge er lavt og har vært generelt lavt nå i mange år. Om rentene stiger til noe i nærheten av gamle høyder vil det bli svindyrt.
   #13
 321     Oslo     2
Føler mer at vi nå er inne på å diskutere antall svin.. Wink

Før opp et vanlig modulhus med tett fremdriftsplan på en relativt gjennomsnittelig priset tomt, så ryker lette eksempler fort på en 6-sifret sum over 5-6 måneder pga gebyrer og byggelånsrente.

Poenget er at det (og kapitalkostnader, tap av lønn/fritid etc) bør inn i regnestykket OM man er i en slik situasjon og vurderer å ta på seg egeninnsats som forlenger byggeprosessen vesentlig.

Det kan fort beløpe seg til flere hundre tusen i «skjulte kostnader (i alle fall skjult nok til at det nær sagt aldri blir nevnt i disse debattene), så får man selvsagt definere slike summer som man vil.

Men det er uansett semantikk om enden på visen er at man TROR man sparer store summer, og i realiteten har kastet bort masse egentid på en lønn man ellers aldri ville vurdert.

Signatur
   #14
 348     3
Det korte og enkle svaret på TS sitt opprinnelige spørsmål er: alt som er lovlig å gjøre selv er lønnsomt å gjøre selv.

Om marginalbetraktninger: tap av fritid eller arbeidsinntekt i et engangsstunt som å bygge sitt eget hjem er sært.  Hvorfor vurderes i så fall egeninnsats overhodet? Selvfølgelig av økonomiske årsaker.  Eget hus eller fortsatt leie?  Ikke alle har økonomi til å betale andre for å bygge sitt hus.  Skal da slike skaffe seg hus nå, må det bli ved hjelp av egeninnsats.

Om reklamasjonshysteri: I gamle dager sa man at selvgjort var velgjort.  Ikke uten grunn.  «Jeg vil gjerne låne meg til fant, slik at jeg kan betale andre for å bygge huset mitt, for da har jeg jo reklamasjonsrett, og stiller mye sterkere ved en etterfølgende krangel . To ord: intellektuelt upassende.

Om byggelån: De fleste har/må ha litt penger oppspart før de tenker hus.  Kan man «drøye  tiden fram til byggelånopptak blir byggerenter lavere.  Denne tiden drøyes ved at egeninnsats skjer i starten av prosjektet, finansiert ved oppsparte likvide penger.  Skal man betale andre for det samme (eller litt mindre) utført arbeide, når ikke pengene like lenge og byggelånsperioden starter tidligere.
 
Om sparkling av gipsplater: Hvis en byggmester, en tømrer og en bilmekaniker innen familien ikke skal kunne greie slikt arbeide pent, står ikke verden til påske.  Noe helt annet er at dette er rette folk til feil arbeid.

Om pusleri: Jeg trodde først at TS skulle mure et hus (300 000 å spare).  Golvene (30 000 å spare) og maling (150 000 å spare) er det som konkret er nevnt, samt et verandadekke.  Småpirk som dette kan føre til at prosjektet totalt sett vil tære opp «besparelsen  pga forsinkelser i framdrift.  Man bør tenke større.

Om feil fokus: Det burde heller vært fokus på helhetlig valg av byggemateriale som øker risikoen for rask framdrift, senker teknisk terskel for egeninnsats som monner, har lav materialpris og teknisk skjærer klar av reklamasjonshysteriet.  Uansett hvem som har gjort arbeidet.  Der ligger økonomien i egeninnsats.  Ikke i sparkling og maling av gipsplater, legging av golv eller montering av terassedekke som er siste kapitel i føljetongen om økonomisk ødeland i et bindingsverkshus.
Signatur
   #15
 321     Oslo     0
Gjør man innsats tidlig i prosjektet, som for eks ved muring, vil selvsagt behov for byggelån i begynnelsen reduseres. Likevel er det en kapitalkostnad som må regnes med på andre områder (EL, VVS etc) om byggetiden er vesentlig forlenget pga selvinnsats.

Men mur i dag (vegger), med TEK 17 krav, så forsvinner så mange kvadratmeter i isolasjon. Kvadratmeter man betaler mye for. Gesimshøyde/takhøyde kan vel også bli en faktor? Ser aldri noen snakke om det.

Egen fritid må selvsagt regnes med, om man ikke er arbeidsledig selvsagt. Men da har man vel heller ikke så mange oppsparte midler heller.

Og for de som ikke har tenkt til å bo det livet ut, så er det greit å spørre seg selv...ville man betalt like mye for to ellers like boliger, der den ene er selvbygget av en ukjent selger og den andre fra en kjent utbygger? Mao. påvirker det en evn takst/verdivurdering? Hva med en evn forsikringssak?

Ignorerer man bevisst alle disse elementene, så tenker jeg kanskje at man har bestemt seg for svaret lenge før man stiller spørsmålet, og da er det jo bare å kjøre på i gleden over å ha spart x millioner over han stakkars naboen. 😊

Merk at jeg er helt for egeninnsats, men mener mange med fordel burde ta en liten pust i bakken før de griper over for mye.

Sinnasnekkeren sier for øvrig at de har tusenvis av søkere, hvert år. Ikke undervurder egne begrensninger/tidsklemma.

Nei, jeg jobber ikke i «bransjen 😂
Signatur
   #16
 7     0
Jeg jobber i den bransjen, som tømrer og maler. Vi har alt av utstyr i topp kvalitet. (Hilti, festtool, Bostitch, Graco osv)

Jeg har kledd igjen garasjen støpt gulv, satt inn balkongdør, vindu og lignede. Men det går tregt med meg. Skulle vært ferdig i fjor. Hadde jeg hatt råd så har jeg brukt arbeidsdagene mine der eller noen av de andre tømrerene våre.

Moralen er: du kan gjøre mye selv, men det er meget lett å overvurdere seg selv. Men det som er enda lettere, er å undervurdere hvor lang tid ting tar.
   #17
 348     0
Myte medbragt fra innlegg 15 til avliving:
"Men mur i dag (vegger), med TEK 17 krav, så forsvinner så mange kvadratmeter i isolasjon. Kvadratmeter man betaler mye for. Gesimshøyde/takhøyde kan vel også bli en faktor? Ser aldri noen snakke om det."

Joda, det er skrevet forstandig om dette tidligere.  Jeg finner i farten ikke meg selv i igjen, så her får det bli repetisjon:
En yttervegg med U-verdi på 0,15 W/m2K krever en 50-vegg murt i porebetong.  Tilsvarende isolerende bindingsverksvegg vil være ca 25 cm med mineralull, lambda = 0,37 W/mK.  En 25 cm tykkere vegg vil i gitt bygg, 10 x 8 m2 ytre mål, spise opp 8,25 m2 innvendig golvflate pr etasje.  Innvendige vegger er det liten forskjell i tykkelse på.  1 mål tomt kjøpt for 1 million kroner, er 1000 kr/m2.  8250 kroner er da kostnaden for tomteareal som man ikke får bo på.  Kostnad relatert til bebygd areal (80 m2) blir (1"/80)*8,25 = 106250.  Litt verre der altså, men fortsatt kandidat for å bli spart inn med kloke materialvalg.  I tillegg til byggekostnader kommer det også an på perspektivet - skal du bygge for å bo en stund eller for å selge.  Uerfarne førstegangsbyggere tilhører nok første gruppe.

Det er ikke enten arbeidsledig eller å ha mer penger enn økonomisk vett mellom ørene som gjelder.  Den triste realitet er at bølgen av nyfattige unge vokser som ikke selv med en fulltidsinntekt kan bygge sin egen bolig.  Da må det tenkes nytt.  Materialvalg er stikkordet her. Jeg er ikke motstander av å gå på do uten tisseplan.  Poenget er at materialvalg avgjør risikoen.  Så enkelt.

Når det gjelder utsagn i nr 15 av typen "gesimshøyde/takhøyde som vel kan bli en faktor", så er det ikke gitt hvor høyt haren hopper.
Signatur

   #18
 7     0
"Den triste realitet er at bølgen av nyfattige unge vokser som ikke selv med en fulltidsinntekt kan bygge sin egen bolig"

håper den trenden snur seg, ikke bra for noen.

   #19
 321     Oslo     1
Selvmurer: Og det er jo ikke bare at man spiser av tomten, da pris per kvm bygningsmasse vel ikke er 0?

20–30 kvm på en litt større enebolig går fort, og det er da det man må bygge større for å få samme BRA. På et trehus i dag kan du regne 20-30 tusen per kvm. Sikkert billigere med andre materialer, gratis er det ikke.

Så kommer tomteprisene (merk fort 1,5 - 3 mill. I tettbebygde strøk).

Så kommer evn. begrensninger i BYA. Tomtene blir stadig mindre, 600-800 kvm med 20-25% utnyttelse er ikke uvanlig lenger. Er det gjesterommet eller hobbyrommet som skal ryke? Hva ble taksten?

Å bruke for eks ISO3 stendere med ekstremisolasjon er et stadig vanligere triks for å få redusere hva veggene spiser av BRA.

BRA er ikke en ikke-vesentlig problemstilling lenger, og bør også inn i et totalregnestykke, sammen med byggelån, takst (og evn. bieffekter som gjeldgrad/lånerente, markedsverdi) osv.

Førstegangskjøpere av hus er ofte småbarnsfamilier i tidsklemma med allerede grei gjeldgrad pga galloperende leilighetspriser. Å bygge sitt eget hus er sikkert mulig for noen, men for ganske mange kan det også være en risikosport av dimensjoner.

Ønsker ikke å svartmale større operasjoner av egeninnsats, men det er jo ikke idioti å ta litt stilling til noen ulike variabler før man gjør sin livs investering. Smile
Signatur
   #20
 1     0
Har nylig bygget 50m2 og så 30m2tilbygg samt skiftet alle innvendige og utvendige flater(gulv tak og vegger vinduer) i huset og renovert badet på en enebolig fra 1970.

Er ikke fagmann men har vært med bestefar og far og bygget diverse hytter og garasjer siden jeg var guttunge. Har med unntak av å sette opp råbygg og utvendig kledning gjort allt selv fra graving(svigers har lastebil og graver) til EL(fagmann har koblet).

Har planlagt arbeidet slik at huset har vært beboelig i renovasjonsperioden men det har vært ganske kummerlig i perioder.

Totalt har jeg brukt ca 800' på hele jobben.
Har vært ganske flink til å handle byggemateriell på tilbud for å holde budsjettet nede.

Har vel holdt på i snart 2 år utenom arbeidstid og holder i disse dager på med siste finish innvendig. Til sommeren skal jeg bare kose meg med å flislegge de siste 25m2 foran inngangen samt lage ny biloppstillingsplass og dra ut taket på garasjen....

Det går an å spare enormt mye penger på å gjøre ting sjæl men man må ha tid... masse tid..