113 172    43    22  

Kjøpe ferdighus fra Baltikum, Latvia og Litauen

 6     7
Lurer på om noen her hr kjøpt byggesett/skal i fra utlandet?

En her vi bor har kjøpt fra Estland, sånn som blir heisa på plass. Alt innvendig må gjøres selv da, men de hadde betalt 500 000 for dette og de hadde da tegnet huset selv. Vi var og snakket med de, og de var kjempe fornøyd med hvor de hadde handlet fra, og visste om flere som var fornøyd, men hvordan gjøres det?

Jeg tenker, blir det toll og mva på det der?
Vi kjenner dem ikke, så ble så vanskelig å begynne å spørre om sånne ting, for det virker som de hadde det travelt. De holdt på å snekre inne. De anbefalte oss å sende mail til dem. Det hadde de gjort, så hadde de reist nedover...

Men noen som kan forklare prosessen med å kjøpe sånt fra utlandet?
Lover og regler og avgifter etc etc

   #1
 107     1
IEC hus sitt koster ca 900 000, så 500 000 må jo isåfall være råbillig. Tror du kan finne en del om det med å søke på ferdighus på nettet. Hvilken leverandør var dette?
   #2
 8     1
Noen med erfaring her?

Har fått et tilbud fra en ferdighusprodusent. Prisen er betydellig lavere enn i Norge.
Vi er veldig fristet til å slå til men ønsker å høre om noe har erfaring med dette.

Noen?
   #4
 8     1
Vi vurderer veldig sterkt et hus fra Latvia. Prismessig slår de knock-out  på norske produsenter! Hus med grunnflate på ca 115 m2, total på 186m2 blir levert for 637 000,-
Vi kjøper trapp og takstoler i norge ettersom det er billigere her.
Legger man til det man får i pakker fra norske produsenter (inkl rør, el blikkenslager, kjøkken og bad +div) så ender vi på ca 1 250'. Tilsvarende har vi fått pris på til rundt 1 900'.....

   #5
 5 116     Troms     1
Hvis pris er bra og kvalitet på leveransen følger norske standarder så er det vel bare å slå til. Tror forresten svært mange her inne i forumet vil være interessert i deres erfaringer med latviske firmaet.

Generelt sett så er det nok ikke så enkelt med kommunikasjon og slikt kanskje. Noe som jeg synes er viktig i en slik prosess. Å søke om husbanklån via et firma i Latvia, eller kanskje generelt lån i norsk bank med Latvisk firma ser jeg for meg som noe mer kompliserende enn med norske leverandører og forbindelser?

Signatur
   #6
 4 156     Oslo Vest     0
Jeg har overtatt et prosjekt med tre hytter levert i fra Estland og Litauen, solgt gjennom firma Besthus AS somhar gått konkurs. Prisen på hyttene var i overkant av 11.000,- per kvm/BTA og skulle være "nøkkelferdig". For det første så ble hyttene igansatt uten at det ble sendt inn byggemelding. Hyttene er ikke prosjektert og det finnes derfor ikke prosjekteringstegninger og statikk. Etter at vi har revet opp yttertaket har vi funnet ut at taket tåler knapt 150 kg per kvm, mens kravet på dette stedet er 650 kg/kvm. Det vil si at vi har en ekstrakostnad på ca kr. 200.000,- bare for å fortsterke taket per hytte. Videre viser det seg at hyttene har dårlig håndverksmessig standard og takstmann fant ut at alle 4 vegger har forskjellig lengde!!

Det største problemet er ikke å få gjort ferdig hyttene, men det er å få noen til å påta seg ansvaret som ansvarlig prosjekterende, utførende og kontrollerende for noe et annet firma har gjort. De er store kostnader med dette og vi har budsjettert med at hyttene nå vil få en pris på over kr. 24.000 per kvm/BTA eks.tomt før de er ferdige. Vi kan selge dem for ca kr. 20.000,- per kvm inkl tomt  så her blir det store tap.

Entreprenøren hadde ikke byggeleder på stedet, ingen prosjektering foreligger, byggingen er halvferdig og panel og gulv bord er meget mindreverdig. Ingen godkjennelse for import av elementene foreligger og derfor sitter tiltakshaver igjen med bevisproblemet overfor kommunen.

Min oppdragsgiverhar vært usammsynlig naiv, og den som skal importere må være klar over risikoen. Husk derfor følgende:
-Få prosjekteringstegninger (bør sjekkes her i Norge), med vind/snølast over det distriktet du bygger i.
-Forsikre deg om at elementene er godkjente i Norge
-Ikke betal inn før delleveransen er levert og KONTROLLERT AV TAKSTMANN
-Sørg for at ALLE ansvarsretter er på plass på forhånd
-Følg med, og få spesifisert skriftlig kvalitetsstandarder, BRUK NORSK KONTRAKT 3425.
-IKKE BETAL FORSKUDD UTEN NORSK BANKGARANTI
-Betal bankens takstmann for å være din byggplassrepresentant
-Man er nødt til å bruke elektriker og rørlegger med norske godkjennelser
-Alt skal være skriftlig til enhver tid.
-Det skal forligge et norsk kontroll/kvalitetssikringssystem. Sjekk at det foreligger.

Jeg er skeptisk etter min erfaring men ta forholdsreglene og lær av tabbene min oppdragsgiver har gjort. Normalt sett får man det man betaler for.

Lykke til!
Signatur
   #7
 53     0
Vi bygger elementhus fra Litauen. Har norsk snekker m sentral godkjenning som står ansvarlig. Han har hjulpet oss masse i prosessen. Bedt oss skaffe  dokumentasjon fra fabrikken hvordan de bygger og passe på at de følger norsk standard. De har gitt oss dokumenter og tegninger og beskrivelser hele veien når vi har bedt om det. Alt er spesifisert i kontrakten. Huset er kommet langt på vei allerede og våres norske snekker er mer enn godt fornøyd med arbeidet.

Klart man skal være skeptisk! Be alltid om å få ting skriftlig. Kommunikasjon er ikke noe problem hvis man snakker engelsk. Vi kommuniserer med fabrikken på mail og på telefon. De yter kanskje mer service enn hva man får her til lands.

Når det gjelder banken så har de ikke brydd seg om at vi importerer hus. De låner ut penger på samme måte som om vi hadde brukt et norsk firma. De fikk se kontrakt og betalingsplan, den er lik som mange norske byggefirmaer.

Vi har spart mye på å ta sjangsen, vi har ikke hatt noen grunn til å angre enda.  Wink

   #8
 8     0

Jeg er veldig intresert i hvilken levrandør dette var . Jeg planlegger å kjøpe hus fra LI Skandas.

Jeg har fått tilbud, men lurer også litt på toll /konstruksjon og litt diverse. Dette firmaet ser veldig seriøse ut og har bygget flere hus i Norge / Sverige.

Hvis noen har brukt dette firmaet ville jeg satt pris på om dere delte erfaringer / problemer med meg.

MVH
Charlottenberg
   #9
 3 713     Ringerike     0
Noen bekjente her i nabolaget hadde avtale med et latvisk firma men når huset skulle leveres forlangte de plutselig mere penger.... Kontrakten ble brutt og lokale norske snekrer tok over jobben.
Signatur
   #10
 53     2
Vil bare si at vi er kjempe fornøyde med Li Skandas. Har ikke vært noe tull angående penger, de holder seg til kontrakten og har ikke brutt noen avtaler.  :)

Huset vårt begynner å nærme seg ferdig. Vinduer har kommet på plass, dørene ligger klarer. Alt ser kjempefint ut og vi veldig fornøyde.  :D

Men.. nå er euroen blitt veldig sterk (Sad), det blir derfor mindre å spare på å bruke de. Vi har heldigvis betalte det meste så vi har bare en liten sum igjen når huset er ferdig.

Vet ikke reglene for import til Sverige, i Norge er det ikke toll på hus, bare moms.

Om konstruksjon bygger de grovere og mer robust enn norsk standard.