#31
 12     0
Da vi skulle pusse opp kjøkkenet i 2006 vurderte vi å gjøre det selv versus polakker. Mannen innhentet tilbud fra 2 firma (proffjobb, og polakkformidling), men ble ikke overbevist...

Så fikk jeg gjennom en kollega høre om en polakk de hadde brukt som var fantastisk. Vi fikk han på anbud, og forstod med engang at her var det en som hadde peiling. Han nektet å "gjøre jobben billig" som de andre polakkfimaene hadde foreslått og kom med masse forslag om hvorfor vi måtte gjøre slik og slik. Mannen ble overbevist om at dette kunne vi ikke gjøre selv og vi hyret dette firma selv om de ga mye dyrere anbud enn de andre firmaene.

De har rett og slett vært utrolig flinke..!Det er den polske eieren av firmaet som styrer selv, og han er utrolig dyktig. Han er utdannet snekker selv, og har veldig god peiling på maling/sparking. Til det elektriske hyrer han inn en polakk som ellers er ansatt i et norsk elektrofirma. Det er selvsagt ulik kvalitet på arbeiderne han hyrer inn til sliping, sparkling og maling – hvilket han innrømmer selv, men han har full kontroll og kommer på stadig sjekk, og går gjerne over og sparkler selv etc. Han tenker selv, og gir beskjed ved ulike hindringer problem. Feks at vi burde heve vinduet på kjøkkenet, skifte noen plater på kjøkkenet, at han var usikker på hvilken type maling huset var blitt malt med før og tok med et bord til malerforretningen, at han nektet å legge parkett i stuen uten å støpe først pga skjevhet etc. Siden kjøkkenet har de tatt stuen, trappegangene, og malt huset utvendig. Det er utrolig pent gjort, faktisk mye penere enn det de norske malerne gjorde på soverommene.  De gjør uoppfordret all slik små fiksing (som kantelister, foreslo og la inn downlights i en nisje osv).

Men spesielt billig blir det ikke. Feks ønsket vi huset malt, men det nektet han uten å fullstendig skrape hele huset først. Jeg syns av og til de er i overkant nøye, men resultatet det blir bra.  Nå har vi nettopp solgt huset de har pusset opp, og fikk mye skryt av takstmann for hvor strøkent det var.  De har faktisk blitt mye dyrere nå enn da de gjorde de første arbeidene i 2006. Men det er kanskje markedet?

Vårt nye hus er under full oppsussing, og polakkene er i full gang. Igjen ser jeg at det ikke blir spesielt billig, men de får jobben gjort. Min venninne har hatt norske håndtverkere som har jobbet svart etter arbeidstid, og sammenliknet med ”mine polakker” er det blitt billigere, hun hadde nemlig mine polakker på anbud. Men for oss er det viktig at arbeidet blir gjort fort siden vi skal flytte inn om 2 uker (for min venninne tok det evigheter før hun ble ferdig).

Så for å konkludere, det er sikkert mange dårlige polakker – og heldigvis for vår del, noen flinke også. Men det er kanskje noe i det at man får det man betaler for?


slt
   #32
 699     0
Ut fra inntrykket en får fra polske nettsteder, er det nå gledelig å konstantere at mange av de hjemvendte polske håndverkerne nå er fullt beskjeftiget i hjemlandet?
   #33
 21,481     Enebolig     0
Akkurat de byggene der kreves det kompetanse til for å få det til å holde  Wink
   #34
 61     0
Jeg har nå lagt ut deler av oppussingsjobben på anbud. Jeg har renovert 70 prosent selv men må nå sette bort resten.

Jobben:
*Et soverom som skal klees med gips og sparkles (Tak og Vegg). Gulv skal legges (parkett) og det skal listes og ny dør og dørkamr skal settes inn. Videre må også brannmuren i rommet pusses og ordnes.

* Tak i gang skal sparkles og pusses - ca 6 til 8 kvm
* Legge parkett i stua (ca 24 kvm) + listing
* Pusse mur/pipeløp i stua
* Legge kjøkkenflis (totalt 2,14 kvm). Flis er kjøpt inn.

Noen som har en ide om pris på denne jobben?

Noen polske firmaer var nemlig veldig kjappe til å ringe og de skal komme på befaring. Jeg regner med at flere (kanskje norske også) vil ta en tur.

   #35
 129     Bergen     0
bare passe på at de har kunnskapene og papirene i orden.. vært borti polske tømrere som har vist seg å være malere og kokker.
   #36
 1,103     0
Papirer og papirer.
I østblokk-landene får de kjøpt seg papirer.
Var nylig borti en rumener som søkte jobb, han hadde papirer/sertifikater på at han var snekker, elektriker, rørlegger og flislegger.......
bex
   #37
 4,293     Østlandet     0
ja ting som ikke er "farlige" hadde jeg stolt på polske enkelt personer, som gipsing og plating,  men elektrisk og rør hadde dem aldri kommet nært!
Signatur

   #38
 61     0
Hadde firma innom i kveld. De hadde jobbet 7 år i Norge, primært innen kontor og større oppdrag. Men nå måtte de ta oppdrag i private hus for å ha nok å gjøre.

Virket forsåvidt proffe og kunne bra engelsk. Han skulle sende meg tilbud pr e-post samt referanser innen ett døgn.  Det kommer også noen andre i løpet av uka som skal ta en titt.

Men enig; dette er ikke noe "farlig" arbeid og jeg har jo ufaglært sjøl pusset opp nesten hele huset....bortsett fra rør og el-anlegg.
bex
   #39
 4,293     Østlandet     0
man står vell mer solid med et norsk selskap med norske folk ved eventuel reklamasjon,  når polakkene finner det for godt drar di til polen og ikke lett og klage på noe da
Signatur
   #40
 61     0
Til bex. Ja det er sant. Men sannelig er det mange norske utbyggere som slår seg selv konkurs for slippe krav i ettertid. Vanskelig å vite hvem som er værst...