HSt
   #31
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det jeg mente var at vi hele tiden mente at det var bruksendring du måtte søke om

  (trådstarter)
   #32
 27     0
Det gjentok jeg jo i omtrent hver eneste post fra meg om at jeg var klar over at jeg måtte søke bruksendring, allerede i svar nr 3 (og alle poster etter det) - uten at jeg brukte ordet bruksendring første gang det ble påpekt at det måtte være lovlig.

"Håhå - dette er så jævlig tynt! Du kan da ikke bruke en masteroppgave som rettskilde.

Bare for å snu om på fjøla: - Det er kanskje å oppfatte som "næringsvirksomhet" for deg som leier ut, men er det ikke strengt tatt likevel en "bolig" for de som bor der?"

Og Megleren var også rimelig sikker på det motsatte av det PBE sier, bare litt frekkere og burde vite bedre kanskje.

   #33
 1     0
Hehehe
Jeg har lest hele linken og fått meg en god latter.
Ikke greit når man blander sammen flere lover og legger di over hverandre for å prøve og få kabalen til å gå opp. Her må det sorteres. Skatteloven, eierseksjonsloven, plan og bygningsloven og husleieloven. En advokat som driver med eiendomsrett vil enkelt kunne forklare hva som er greit og hva som ikke er greit her.
Signatur
  (trådstarter)
   #34
 27     0
Hehehe
Jeg har lest hele linken og fått meg en god latter.
Ikke greit når man blander sammen flere lover og legger di over hverandre for å prøve og få kabalen til å gå opp. Her må det sorteres. Skatteloven, eierseksjonsloven, plan og bygningsloven og husleieloven. En advokat som driver med eiendomsrett vil enkelt kunne forklare hva som er greit og hva som ikke er greit her.


En god latter forlenger livet Smile

Enkelt og greit tviler jeg litt på da, har fått tilbud på nokså høye summer bare for at det skal sette seg inn i saken. I skattesammenheng er det vurderingssak (rundt inntektspotensiale og hvor mye innsats som legges i), som egentlig ikke er så relevant for hva den brukes til. Uansett har PBE veiledet meg og det foreligger straks godkjent bruksendring til bolig (i næringsseksjonen).
TSt
   #35
 14,509     0
Det er bra fordi f.eks. brannvesen forventer ingen overnattende i en vanlig næring seksjon så det er farlig å bo i noe som ikke er godkjent.   
  (trådstarter)
   #36
 27     1
Det er bra fordi f.eks. brannvesen forventer ingen overnattende i en vanlig næring seksjon så det er farlig å bo i noe som ikke er godkjent.



Vel, det er vel dette som gjør det viktig å holde tunga rett i munnen når du gir råd og sier klart at man ikke kan bo i en næringsseksjon Smile Jeg tror ikke brannvesenet sjekker hva en eiendom er seksjonert som når de vurderer hvem de skal redde/sjekke ut...

Seksjonering er mer en privatrettslig greie. Mens bruksendring for selve boligen avgjør om den er godkjent for beboelse/varig opphold. Så man kan helt fint omsette, bo og sove i en næringsseksjon. Det er 100% lovlig - gitt man har søkt og fått innvilget brukstillatelse/ferdigattest slik jeg har. Svart på hvitt fra PBE på min konkrete sak:


Svar på spørsmål om seksjonering -Plan- og bygningsetaten viser til din henvendelse. Du spør her om det er lov å bo i en bolig som er godkjent bruksendret til boligformål, men som fortsatt er seksjonert til næring. Svaret er ja. Så lenge boligen er godkjent etter plan- og bygningsloven (pbl), så er det den bruken som gjelder. Boligen kan da tas i bruk når det er gitt midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest.
TSt
   #37
 14,509     0
Det er klart de sjekker all info en har tilgjenelig ved en evt brann. Men har en søkt og fått godkjent så er det jo ikke noe problem. Men dette er jo absolutt ikke noe privat anliggende. Naboer / sameie etc kan ha mange innsigelser. Dette fordi bruken jo kan være helt forskjellig og påvirke nabolaget i helt forskjellig grad. Også reguleringsplaner kan sette store begrensninger på hva en kan få lov til. Det er fordi de som har godkjent reguleringen f.eks. ønsker at det skal være næringsarealer tilgjenelig for å gjøre et område mere offentlig.

   #38
 1     0
Jeesus her var dert mye rart.

Hvorvidt inntekt på utleie defineres som næringsinntekt har ingenting med bruken av lokalet/eiendommen å gjøre.

Seksjonering har ingenting med bruken å gjøre. Seksjonering er utskillelse av et gitt areal fra eksisterende bygg, til en egen enhet.

Bruksendring kreves f eks når du ønsker boligformål i næringslokale. Eller vil gjøre om en bod til bad (tilleggsdel til hoveddel). Så det er kun dette du må gjøre. Som andre har nevnt, så er det muligens vedtekter for hele bygget/sameiet du må følge. Her kan det stå noe om begrensning om korttidsutleie.

Airbnb utleie kan selvfølgelig kun benyttes på lokaler godkjent til varig opphold (bolig). Er ikke dette veldig logisk? Det utløses strengere krav til rømningsvei, varsling, støy, lagring, trivsel ++ ved varig opphold. Tror du disse kravene forsvinner når personen som sover er gjest og snakker engelsk? Eller om skattefuten definerer det som næringsinntekt? Tenk litt. Igjen, næring i skattespørsmål har ingenting med næring i boligsammenheng å gjøre.

Hvorfor trodde du at du måtte reseksjonere? Reseksjonering er når du f eks vil slå isammen 2 horisontaldelte (tidligere seksjonerte) leiligheter tilbake til én bolig.
  (trådstarter)
   #39
 27     0
Grunnen til at jeg skrev i forumet her var på grunn av at jeg ikke hadde god kjennskap til reglene og trengte råd. Når jeg leser tråden i ettertid og sitter med fasiten og ferdigattest, så skjønner jeg hvorfor "debatten" far galt av stedet. Blanding av min manglende forståelse og direkte feil råd fra enkelte debatanter her som gjorde tingene verre.

Det viktigste poenget berører du nå: At eierseksjonsloven(som inkluderer seksjoneringsreglene) og plan- og bygningsloven er nærmest to helt forskjellige verdener. Det ble for eksempel hardnakket hevdet at man ikke kan bo i en næringsseksjon. Det ble også nevnt senere at det som er avgjørende er hva eiendommen er regulert til. Et bedre tips for å opplyse en amatør som meg ville vært å fått lokalet bruksendret. Ordet omregulert som jeg fikk servert for meg høres mer ut som noe man gjør med eiendommen - ikke selve bygget. Det understrekes at det blir nevnt som "eiendommen" og ikke selve lokalet. Det er bygget på eiendommen og dens bruksendring som er viktig, IKKE eiendommen/seksjonen i seg selv i dette tilfellet. Så fort gjort å bli ledet i feil retning der. Jeg klandrer ingen, de nøyaktige begrepene som brukes i lovverket/reglene (som jeg har lest nesten utelukkende i prosessen) kan avvike fra folkemunne. Med litt godvilje kan jeg forstå tanken bak innspillene til meg, selv om de nøyaktige begrepene kom litt feil ut etter min mening.

Da skjønner du kanskje hvorfor jeg prøvde begrunne/komme inn på dette med hotell og utleie. Jeg levde i villfarelsen at jeg måtte gjøre noe med eiendommen som sådan og ikke det som var riktig. At det ville komme krav til meg i byggesaken hva selve eiendommen var i bruk som. Så dette var et kraftig feilspor (eieseksjonsloven), hvor jeg havnet inne på skattelovgivningen som tredje feilspor for å prøve finne argumenter rundt næringsbruk. Alt i dette avsnittet hadde vært en mer aktuell debatt internt i sameiet.

Med fasiten i hånden og skriftlig svar på det min første tråd var, så er svaret: Ja, man kan helt lovlig bo i en næringsseksjon HVIS man får godkjent bruksendringen av bygget i den seksjonen (uansett hva den er) til bolig. Og nå kan jeg både leie den ut og bo i den. Sågar til næringsdrivende og AirBnB - og som egen bolig.

Se for eksempel hva Megleren skriver:

"På lik linje kan du nok også leie ut en næringsseskjon som bolig så lenge leietager er kjent med at han egentlig ikke kan bo der, og potensielt kan bli tvangsutdrevet. (således kan den i praksis ikke leies ut som bolig)"

Svaret er jo helt feil. Her antydes det at det å bo eller leier ut en næringsseksjon ikke er lov og ikke kan være lov. Søker man bruksendring av lokalet og får dette godkjent, så kan man fint både bo der selv og leie ut. Selv om man har næringsseksjon. Fordi "næringsseksjon" er i henhold til eierseksjonsloven og ikke noe PBE håndterer (grovt sett). Det er en sak mellom sameierne i sameiet.

"Hvorfor trodde du at du måtte reseksjonere"

Fordi PBE og advokat sier det. Å reseksjonere er når du formelt og juridisk omgjør en allerede seksjonert eiendom. Min eiendom er seksjonert til næring. Jeg trodde (igjen) at jeg måtte gjøre om min eiendom til en boligseksjon. HVIS jeg skal gjøre om min eiendom til en boligseksjon, så må eiendommen reseksjoneres. I et vanlig tilfelle kunne man søkt om å få endret seksjonen (formelt/juridisk) til boligseksjon. I mitt konkrete tilfelle går ikke det, da det allerede finnes såkalt SB - samleseksjon Bolig på eiendommen med mange eiere. Da får man ikke lov å etablere en boligseksjon. Løsningen kunne vært at borettslaget ble brutt opp/avviklet og man fikk hver sin seksjon og man hadde x-antall boligseksjoner og jeg hadde fått min. De er ikke villig til det, så her blir det i stedet at jeg blir tatt opp i borettslaget, sameiet opphører og hele eiendommen vil fortsette være en samleseksjon bolig.

Jeg trenger ikke reseksjonere for å bo der som sådan (og kan bare ha det som næringsseksjon med omtrent 0 fellesutgifter), men for å ha 100% orden også privat/eierlovmessig og ovenfor potensielle senere kjøpere som vil unngå senere konflikter i sameiet (runt hva som er lovlig bruk av seksjonen), så er det nok anbefalt.
  (trådstarter)
   #40
 27     0
Det er klart de sjekker all info en har tilgjenelig ved en evt brann.  Men har en søkt og fått godkjent så er det jo ikke noe problem.  Men dette er jo absolutt ikke noe privat anliggende.  Naboer / sameie etc  kan ha mange innsigelser.  Dette fordi bruken jo kan være helt forskjellig og påvirke nabolaget i helt forskjellig grad.  Også reguleringsplaner kan sette store begrensninger på hva en kan få lov til.  Det er fordi de som har godkjent reguleringen f.eks. ønsker at det skal være næringsarealer tilgjenelig for å gjøre et område mere offentlig.  


Eierseksjonsloven ER et privat anliggende (i hovedsak). Med privat mener jeg innad i sameiet - mellom eiere i sameiet. Den regulerer hva (sam)eierne kan og ikke kan gjøre på sin seksjon/leilighet. Det kan for eksempel være at sameiet ikke tillater AirBnB eller hva som helst av interne regler an avtaler seg i mellom. Er det ikke gjort egen avtale, så følger reglene av ferdig definerte regler. 

Lovverket rundt eierseksjonsloven sier noe om hvordan avtaler (mellom eiere av fast eiendom) skal/kan gjøres og bli offentlig registrert, men man står med stor frihet til å gjøre som man vil. Kommunen kontrollerer ikke denne på noe vis, de tar den kun imot. Hensikten med akkurat denne loven er å dempe konfliktnivået ved eiendomssalg og bruk av sameiets eiendom. Altså forhold mellom sameiere/eiere. Naboer er helt uten rett til å uttale seg om slike saker, som regel har man ikke innsyn i dette heller.

Naboers interesser blir ivaretatt ved søknad om bruksendring gjennom plan- og bygningsloven og er betydelig forskjellig fra eierseksjonsloven. Ved bruksendring vil også for eksempel temaet reguleringer dekkes. PBL er til beskyttelse av samfunnets interesser og alle beboere/naboer og har omtrent ikke noe å gjøre med eierseksjonsloven.