#22
 5     Bergen     0
Heisann,

Jeg tipper du og entreprenøren har brukt en standardkontrakt uten de altfor store endringene.

I standardkontrakten mellom meg og entreprenøren jeg benytter, forbeholder entreprenøren seg rett til å gjøre mindre, justeringer som ikke har betydning for sluttresultatet. En eksteriørmessig endring som vesentlig endrer inngangspartiets karakter hadde neppe jeg godtatt som en justering som ikke har betydning for sluttresultatet. Helt på slutten av standardkontrakten finner du dessuten tolkningsregler om forholdet mellom kontraktsdokumentene (typisk kontrakt, tegning, leveransebeskrivelse, endringsavtaler..)

I min reviderte standardkontrakt er rangordenen mellom kontraktsdokumentene klart angitt. Det er imidlertid presisert at nyere bestemmelser&/inntegninger går foran yngre, og spesialiserte/individualiserte bestemmelser/inntegninger går foran mer generelle.

Til sammen danner dette et godt grunnlag for diskusjon, og det er etter min mening enklere og mindre skummelt å bruke forbrukermakten sin enn noen kanskje tror.

Jeg følger opp mitt nybygg nøye, og har flere ganger underveis holdt tilbake penger, betalt med påtegning akonto (for å markere at jeg ikke mente at det var produsert verdier for det fakturerte beløp), forhandlet om fratrekk for diverse småting etc. Jeg har også krevd gjort oppigjen småting der entreprenøren har levert enklere utforming enn det som fremgår av tegning.

Opptrer du saklig og viser at du har satt deg inn i ting så skjønner motparten det hvis argumentasjonen din har hold. Du vil nok kanskje merke at entreprenøren i noen tilfelle forsøker å "avvise" deg til å begynne med, men dette er ofte bare forhandlingsteknikk.

Når det forholder seg slik du sier, ville jeg nok krevd retting først. Om de ikke går med på det etter at du har presentert dem for kontraktsdokuementene, og din forståelse av dem om det individualiserte inngangspartiet slik det er vist på tegning, så hadde jeg holdt tilbake et forholdsmessig beløp ved neste faktura.

Efaringsmessig (og bevismessig) er det best å korrespondere å korrespondere per mail. Kom med en påstand som fremtvinger et svar, og be entreprenøren svare skriftlig hvis han ringer deg "for å løse problemet".

Ikke skriv for mye, skriv heller for lite, og kom med utdypning etter entreprenørens svar.

Når du kommer med innvendinger er det imidlertid viktig å være redelig, og går du for høyt ut, kan det fort slå tibake på deg selv, om du ikke klarer å levere dine ytelser i tide.

Generell uhøflighet er aldri en høydare som åpningsinnlegg.
Min entreprenør er jeg etter måten godt fornøyd med selv om vi har hatt våre diskusjoner (som til tider har høy temperatur og høyt stemmeleie, med tilhørende banneord, dessverre Laughing.

Helt til slutt: En enkel måte å kreve avslag på er ofte å motregne i andre ytelser som entreprenøren krever tillegg for. F.eks. dyrere kjøkken, dører etc.

Selv er jeg utdannet jurist, men det er min fars (pensjonert bygningsingeniør) fagkunnskap og saklighet som oftest er utslagsgivende for hva vi oppnår, og sistnevnte er som regel aldri så opphisset som undertegnede. :-)


Lykke til!

   #23
 1,027     0
Her har byggmester tabbet seg totalt ut; byggesettene og tegningene er såpass enkle at det rett og slett ikke skal være mulig å gjøre en slik feil.
Retter han ikke kan en telefon til BlåBolig være til hjelp, de er nokså opptatt av ryktet sitt.
   #24
 584     Midt-Norge     0
Dette så ikke bra ut. Det må jo de som har snekret det også sett.
   #25
 5     Bergen     0
Trusler om juridiske skritt og det som verre er bør være siste utvei. Og for all del, ikke telefon! Bruk mail.

Kun hvis du derimot vil spørre om noe som du ikke vil at medkontrahenten skal kunne bruke mot deg ved en senere anledning, bør du bruke telefon.
   #26
 744     Verdens navle     0
Ville aldri akseptert dette. Hadde et lignende tilfelle da jeg bygde på 90-tallet. Taket over en "utstikkende" del av huset var omtrent en halvmeter for høyt i forhold til resten av taket. Så helt noldus ut, det også.

Tok det opp med byggeleder, som rettet det opp uten å protestere, slik at det ble som på tegningene.

Lærte at man må følge nøye med under hele byggingen. Ett av kjøkkenvinduene ble plassert feil to ganger før det til slutt ble riktig. En bærende innevegg var også plassert feil, pluss en hel del mindre ting.
Signatur
bex
   #27
 4,293     Østlandet     0
dem må ikke bytte takstolene heller, dem kan jo skjøte på di som er der, blir ikke synlig det,  dem burde fikse dette, den kassen så ikke mye smekker ut
Signatur

   #28
 9,677     Kysten     0
Enig med Bex. Blir minst inngrep av det og samtidig større overbygg. pass på å ikke overskride BYA.
   #29
 874     Oslo     0
Hva slags tomter er det folk bygger på, hvis en endring av takutstikket er avgjørende for om man overstiger BYA eller ikke ::)
   #30
 9,677     Kysten     0
Jeg vet ikke hvor i landet du holder til men her ligger jeg helt på grensen av det jeg har lov til. I byer er det ofte små tomter, 500-700 m2 er vel det mest vanlige.