31,284    32    2  

DnB krever byggelån, hva gjør vi?

 503     Bærum     0
Dnb nekter å gi lånet som rammelån og krever et byggelån. Det koster jo over 100' kroner bare i renter, og vi vurderer derfor flytte til annen bank.

Situasjonen:
- DnB-lån per idag: 2,1M
- Jeg kan få lån i SPK, maks 1,7M
---Behovet for byggingen er totalt lån på 3,5M

Vurderer å flytte DnB lånet først til feks Skandiabanken, deretter flytte 1,7M til SPK (fordi de godtar 2 prioritetslån). Ved å søke om større lån i Skandibanken, kan vi dermed utsette behovet for et byggelån i DnB så lenge det går.

Er dette rett fremgangsmåte?? Bank og lån er ikke min sterke side..

Signatur

   #1
 21,481     Enebolig     1
Har du konfrontert DNB med at du vil bytte bank? Ofte gir de etter, det er tross alt ingen grunn til å forbli kunde dersom en annen bank gir bedre betingelser. Selv om verden er langt mer kynisk enn før, kan man også evt. referere til hvor lenge man har vært kunde i banken.
   #3
 3,412     Akershus     0
Banker velger typisk å legge mye vekt på hvilken sikkerhet du har.  Hvis du ikke har særlig annen sikkerhet (panteobjekt eller kausjon) enn huset som bygges, så betyr det at sikkerheten blir til mens lånet økes.  Dels er dette en øket risiko for banken, som de tar betalt for, dels medfører dette noe ekstra jobb for banken siden de må forsikre seg om at arbeidene skrider framover så banken kan frigi mer av lånet.  Dette tar de seg "betalt" for ved at du får et byggelån med dårlige betingelser i stedet for et rammelån med gode betingelser. 

Det ville være kjipt for en bank å låne ut flere millioner til en person som påstår han skal bygge et hus, med pant bare i tomten, og så tar han pengene og flytter til Ulan Bator. 

Så om dere kan tilby banken mer som pantesikkerhet, eller kan få kausjon fra noen, så øker sjansen for å få rammelån i stedet for byggelån. 
Signatur
   #4
 5,337     Tromsø     0
Byggelån er dyrt da man ikke har sikkerhet i et ferdig hus, men er normalt ikke et lån man skal betale på lenge. Når huset er ferdig og man har sikkerheten i et komplett hus, konverteres det til et boliglån med vanlige betingelser. Så løsningen er vel å bygge fort? Hvor lang byggeperiode regner trådstarter med?

Signatur
   #5
 827     Kongsberg     0
Vi fikk tilbud om rammelån fra alle de tre bankene vi tok møte med, men en forutsetning hos alle var at det var et begrenset antall utbetalinger på lånet. Jeg tolket det slik at dette var krav de har fordi et mange utbetalinger gir mye administrasjon og naturligvis høyere kostnader for banken. Samtidig var bankene klare på at det var en forutsetning at man ikke skulle koordinere byggeprosessen selv eller utføre veldig mye egeninnsats dersom man skulle unngå byggelån.

Trenger dere mange utbetalinger og/eller skal dere utføre mye egeninnsats?
Signatur
   #6
 257     Sunnmøre     0
Synes dette høres rart ut, jeg har byggelån fra DNB og er ikke i nærheten av å betale 100' i rentekostnader.

renten blir beregnet fortløpende etter som forbruket øker.

Har hatt byggelån nå siden april mnd, og har pr dags dato påløpte renter på 6974 kr.
Har hatt 13 utbetalinger siden oppstart.


Signatur
   #7
 584     Midt-Norge     0
Om du ikke har noen form egenkapital eller sikkerhet i annen formue, vil nok ikke banken gi tilbud om noe annet enn byggelån. Slik jeg forstår det kan du likevel få det om banken stoler 100 % på deg, for eks i lokale sparebanker.