#11
 3 716     Ringerike     0
Så vidt  jeg har fått med meg så er Trebitt dekkbeis ute av markedet bare oljebeis igjen + ny vedlikeholdsbeis. Drygolin skal "ta over" den utgående dekkbeisen marked.
Signatur

   #12
 18     0


Er drygolin dør og vindusmaling bedre enn f.eks. trebitt?

Og finnes trebitt kun som oljebeis og oljedekkbeis?

Andre som vet noe om tjæralin og kan anbefale meg det?


Tjæralin kan trygt anbefales.
Er brukt på familiehytta vår, greit å påføre, og ser ut til å ha god holdbarhet.
Siste maleprosjektet mitt var muren på hus og garasje. Brukte Tjæralin murmaling til dette. Veldig bra å slippe grunning først.


Jeg kan anbefale Tjeralin som grunning og første strøk, men ikke toppstrøk. Jeg sandblåste og malte huset 3 ganger med Tjeralin Engelsk rød, og etter 3-4 år falmet det. Jeg klagde, og fikk en fra Tjeralin til å inspisere huset, og han fant ikke noe feil. Men i rapporten stod det "mellom linjene" at falming måtte jeg regne med, når jeg malte huset mørke rødt... Så jeg malte huset med Jotuns Demidekk Optimal(fortsatt Engelsk rød). Og så langt holder rødfargen seg frisk.
  (trådstarter)
   #13
 168     0
Tusen takk for mange svar! :)

Vi kjøpte visir oljegrunning pigmentert og drygolin vindus- dørmaling. Jeg er til nå kjempegodt fornøyd! ;D

Vi skal bare grunne og male vinduene, dørene og vindskiene + listene på annekset. Resten av annekset (kledningen) tar vi til neste år! Da har det klart å stå gjennom to vintre UTEN behandling... Wink Det er tryggimpregnert, men jeg vet at selv om det er tryggimpregnert, så trenger det en eller annen form for behandling og det helst etter 3-4 uker.

Hytta er gammel og vinduene har sikkert stått der fra starten av. Sist jeg var der oppe, så kom jeg i skade for å gjerne litt kitt som var inntil glasset mot vinduskarmen. Men jeg har fått høre i ettertid at vi bør fjerne denne kitten om det ikke sitter godt fast og det gjør den ikke lengre. Så jeg har kjøpt silikon og skal smøre på det. Noen gode råd til hvordan smøre og hvor mye jeg bør smøre? Jeg har kjøpt sånn pumpe greie..

På hytta fant jeg en gammel og slitt list under vinduet som begynte å bli råtten, den skiftet jeg ut med to nye, men lurer på om kanskje det er bedre å sette opp en HEL list i stedet for to som står inntil hverandre? Å bør jeg sette inn disse listene med jotun impregnering tre FØR jeg påfører visir oljegrunning pigmentert? Jeg vet nemlig ikke om disse er tryggimpregnert og jeg vet heller ikke om man bør sette inn trevirke med impregnering hvis det IKKE er tryggimpregnert?

På forhånd, takk for hjelpen! Smile
   #14
 520     0
Dropp for all del silikonen. Kjøp linoljekitt og kitt opp vinduene der det har løsnet. Det er veldig enkelt å kitte vinduer, tror du vil skjønne det helt av deg selv.

Om det er kaldt i lufta bør du passe på at kittet ikke blir for kaldt, da blir det tungt å jobbe med. Ellers er det bare å kline i vei, prøv å få det likt det som er der fra før.
   #15
 520     0
Ang. materialvalg rundt vinduer så er det ikke noen dårlig ide å bruke trykkimp. materiale. Det spiller ingen rolle om du "blander" ubehandlet virke og trykkimp. Trykkimp. smitter ikke på noen måte.  Wink
  (trådstarter)
   #16
 168     0
Dropp for all del silikonen.


Hvorfor det? Jeg har kjøpt det, så det er veldig dumt hvis jeg ikke kan få brukt det.

Jeg har kjøpt noe som heter Fugger Universal silikon. Og det står at jeg kan bruke det til forsegling av glass.

Han som hjalp meg å kjøpe silikon sa at kitt har utspilt sin rolle og at silikon både var bedre og billigere. Han kan en god del, så jeg valgte å stole på han!

Ang. materialvalg rundt vinduer så er det ikke noen dårlig ide å bruke trykkimp. materiale.


Så du anbefaler å kjøpe nytt materiale? Eller kan vi bruke det vi har (det er en del) og smøre på jotun impregnering tre? Hvis det er nødvendig... Jeg skal uansett påføre visir oljegrunning pigmentert, så jeg lurer på om det er nødvendig å smøre på jotun impregnering tre før det? Jeg vet som sagt ikke om materialene er tryggimpregnert eller ikke. Hvordan ser jeg om materialene er tryggimpregnert?
   #17
 520     1
Bruk det materialet du har, spiller ingen rolle utover det at trykkimp mest sannsynlig står lengre før det råtner. Det er ikke dumt å bruke materialer av god kvalitet rundt utsatte områder som feks vinduer.

Grunnen til at jeg anbefalte kitt er at du skal lappe på noe eksisterende, da ville jeg brukt kitt videre siden det er brukt før, da skal det mye til for at det blir noe tull. Dessuten er kitt ekstremt enkelt å jobbe med, det er ikke alltid like greit å få det fint med silikon, hvis man ikke har gjort det mye før da.  Jeg ville ikke begynt min silikonkarriere på vinduer. Kitt er behagelig og fint å jobbe med, silikon er ofte noe klin og kliss i forhold.

Om dere skal fjerne all kitt og kitte vinduene helt på nytt så kan det kanskje være en ide å bytte hvis det er gode argumenter for å gjøre det. 

På den andre siden, er du sikker på at silikonen får godt nok feste på trevirke som er fullt av fett/olje fra kittet? Må du eventuelt helt ned på bart treverk?


  (trådstarter)
   #18
 168     0
Men så lenge jeg IKKE er sikker på om materialene er tryggimpregnert eller ikke. Bør jeg smøre inn Jotun Impregnering Tre da? Eller er det nok med visir oljegrunning pigmentert?

Jeg skal overflatebehandle det med maling tenker jeg.

Kanskje vi går til innkjøp av kitt også! Jeg tror på det du sier, så jeg skal overveie det nøye. Er kitten på biltema god nok da? Og hvilken kitt skal jeg kjøpe? Jeg ser i biltema katalogen at det er noe som heter vinduskitt, er det det jeg skal kjøpe? Det står følgende om den: Basert på linolje og syntetisk harpiksalkyd. For vindusrammer av tre/stål. Overmalbar. 300 ml 22,90 og 1 kg 26,90. Da lønner det seg vel å kjøpe den på 1 kg? Er ikke sikkert jeg trenger det da, hva tror dere? :-\
Og denne kitten skal smøres direkte på vindusglasset og helt inntil vindusrammen? Er det et slags pumpesystem på denne? På Fugger Universal silikon kjøpte vi med en pumpe. Man plasserer fugemassen inne i pumpen å trykker...samme opplegg med kitten?

Det kan hende vi må fjerne all kitten, for den sitter ikke godt nok på! Men da legger jeg bare på ny kitt eller silikon.

Men man kan se "siden" på vindusglasset. Er det farlig? Kan glasset knuses hvis det står sånn for lenge? Det har sått slik i ca. 1 uke og noen få dager. Og bør jeg sette opp en list utenpå vindusglasset og smøre på kitt eller silikon ved siden av den nye listen igjen?
   #19
 520     0
Grunning er greit uansett da det gir bedre heft for videre behandling.

Vinduet ramler ikke ut om du fjerner kitten, det er festet med små stifter som du vil finne når du fjerner kittet. Kitten fra Biltema er sikkert helt grei, og du legger den på samme måten som den gamle kittet. Du trenger ikke noe spesielt verktøy til dette, men kanskje en liten sparkelspade eller noe kan være hendig. Selv bruker jeg det som måtte "passe best", det finner du ut når du begynner. Ingen pumpegreier med vanlig kitt, man tar ut ønsket mengde av boksen og setter i gang.

Når du lagrer kittet må boksen være luft-tett, du kan også slå en slump matolje i boksen slik at kittet dekkes av den.

Om kittet er hardt å jobbe med kan du kna litt i hånda.


Når du skal male vinduene maler du kittet og 1-2mm inn på glasset slik at kittet er forseglet.
   #20
 520     0
Hvis all kittet er av slik at du får en glipe mellom glasset og ruta bør du kitte vinduet ditt så snart som mulig, med mindre det står helt tørt under takutstikk eller tilsvarende. Hvis vinduet har stått utsatt til sånn som dette bør det nok tørke opp en del før du begynner.

Ville ikke brukt tid på noen nødløsning med lister og silikon, det tar ikke noe lengre tid å kitte vinduet ordentlig en gang for alle.

Om mulig kan du hekte vinduet av hengslene og sette deg tørt og godt for å kitte på nytt, så slipper du å stå ute og gjøre det.