(trådstarter)
   #21
 168     0
Så du mener det holder å grunne materialene med visir oljegrunning visir? selv om det kanskje ikke er tryggimpregnert? Vet du eller noen andre, hvordan man kan se om materialene er tryggimpregnerte?

Er det noen som bruker jotun impregnering tre her inne? Og som er fornøyd med det?

Ja, disse stiftene ble jeg fortalt om. Skal stiftene fjernes? I så fall, skal det settes på nye stifter? Hvor får jeg kjøpt det? Og hvordan setter jeg på de nye stiftene?

Kan jeg f.eks. plassere kitten i en gjennomsiktig brødpose som jeg knyter igjen?

Vinduet går ikke an å åpne, så jeg tror ikke jeg får hektet det av dessverre. Dessuten har jeg INGEN erfaring med å ta ut et vindu og kitte.

Vinduet står litt under takutstikk, men regner det sidelengs, mot vinduet, så kan det bli vått!

   #22
 520     0
Imp. materiale har som regel et grønn/brunt skjær. Du kan jo dra på en byggvare og se. Jeg ville brukt grunning uansett, for å gi bedre feste til evt. maling.

Stiftene kan du bare la stå, de skjules i kittet. Du trenger ikke å bytte stifter med mindre ruta skal ut.

  (trådstarter)
   #23
 168     0
Nå veggen er malt eller skal males, MÅ man senere skrape av ALL maling ned til bart treverk, slik at treverket får puste? Eller er det kun der malingen "flasser" av og sitter dårlig at det er nødvendig å skifte ut senere i livet?

Vi har skrapet av en del maling rundt et vindu, men det sitter så godt fast enkelte steder at jeg har blitt nødt til å bruke hoggjern/huggjern og hammer for å få løs malingen (minst 5-6 forskjellige farger som er brukt opp gjennom, med flere lag), og det er ikke spesielt lurt har jeg erfart, for det blir en del stygge merker. Så jeg lurer på om det finnes andre mer skånsomme måter å få av malingen på? malingsskrape er prøvd.
Jeg mener jeg forresten leste et sted at man bør skrape/hogge vekk litt av selve treverket også, så sant det har antydninger til å bli råttent, men det blir jo dype og stygge merker i vinduskarmen, så hvorfor blir det i så fall anbefalet? Hvis det er en sann påstand da... :-\
   #24
 520     0
I utganspunktet skal du skrape det som er løst og så grunne/male etterpå. Særlig hvis det er ett eldre bygg så ser jeg ikke hensikten med å skrape rent for å få en jevn overflate. Malt og skrapt overflate gir fin patina til ett eldre hus/hytte.

Man får nok å gjøre uansett.
  (trådstarter)
   #25
 168     0
Tusen takk for all god hjelp i denne tråden!  :)

Her kommer en oppdatering på hva vi har gjort til nå:

- Vi har grunnet og malt alle lister, vindskier, dekkbord, vinduer og dører på annekset. Til å grunne med, brukte vi VISIR OLJEGRUNNING PIGMENTERT og til å male med, brukte vi Drygolin Vindus- og Dørmaling. Jeg var veldig nøye når jeg grunnet, så malingen har fått god heft!

- Først vasket vi alle dørene på annekset (2 dører) med klorin. Jeg lærte av en jernia forhandler at klorin bare skjuler "svertesoppen" ved å bleke den. Så skal klorin ha noe virkning, så MÅ man skrubbe og helst skylle av. Men dette gjelder kanskje for kraftvask og husvask også? At man må skrubbe av..

- Jeg har vasket vindskier, dekkbord og lister på hytta med klorin. De var inngrodd av svertesopp, spesielt på skyggesiden under et stort tre! Men en sprayflaske bestående av 50/50 vann og klorin, og en bøtte med lunkent vann med litt klorin oppi, det gjorde susen! Jeg skrubbet og skrubbet, men jeg så med engang resultatet, så det var veldig moro! ;D Fra å være misfarget/grå/sort ble vindskiene, dekkborda og listene nye og rene! Og vi trenger ikke å male de. Vi må grunne og male der jeg har skrapet ned til bart treverk, men det er bare noen få steder.

- Mamma har grunnet og malt stuevinduene utvendig. Og jeg har kittet et av vinduene med vinduskitt fra biltema! Det var veldig greit å påføre, jeg trengte bare å "komme inn i det". Til uken skal mamma male over kitten med Drygolin Vindus- og Dørmaling.

- Før vi grunnet og malet vindskier, dekkbord, lister, dører og vinduer på annekset, så måtte jeg børste vekk rusk og rask enkelte steder. Jeg vil si jeg gjorde en grundig jobb.

Jeg/vi har fortsatt noen spørsmål, og det er følgende:

1. Annekset har vi som sagt grunnet med VISIR OLJEGRUNNING PIGMENTERT og malt over med Drygolin Vindus- og Dørmaling. Jeg påførte ET tykt strøk med grunning og mamma påførte ET strøk med maling. Vi bør male på et strøk til med Drygolin Vindus- og Dørmaling, men kan vi vente med 2 toppstrøket til våren? Det viktigste var vel å bli ferdig med å male over 1 strøk over grunningen?

2. Stuevinduet vi kittet, det gjorde vi bare rent ved å skrape med vindusskrape og sørget for at det var tørt. Men det jeg kom til å tenke på etterpå, var at treverket som er nærmest glasset, heter det vindusrammen mon tro? :-\ Det var bart treverk, så dette burde vel grunnes med f.eks. visir oljegrunning pigmentert? Men nå er vinduskittet påført og maling påføres i morgen tenker jeg. Det skal sies at treverket inntil glasset ikke var grunnet før, det mener jeg å huske. Og hytta er fra 1950 i alle fall, så det har jo holdt seg bra da. Må man fjerne kitt vi nettopp har påført og grunne treverket inntil glasset, for så å kittet på nytt? Er det nødvendig? hmm... ::)

3. Bør man skylle av klorin når man har vasket hytter og hus med det? Vi har ikke innlagt vann til hytta, men brønnvann og sisterne. Altså litt vanskelig å skylle av.. Jeg mener å ha lest et sted på nettet at klorin IKKE BØR skylles av. Men man må sørge for å skrubbe vekk inngrodd skitt, for ellers vil bare klorin skjule det ved å bleke det..

4. Den ene vindskia ved inngangspartiet til verandaen har begynte å få antydninger til råte. Jeg skrapet vindskiene tidligere i høst, men har glemt å påføre grunning der jeg kom ned til bart treverk. Er det for sent tror dere? Eller kan jeg grunne fortsatt og håpe på det beste? Jeg må riktignok vente til været er bedre og sola får tørket opp denne delen.

5. Jeg fikk melding fra mamma tidligere i dag og hun skrev følgende "Meisene spiser opp kittet så jeg må få malt over" Jeg lurer på hvorfor meiser spiser opp kittet? Og hva kan vi gjøre midlertidig for unngå at de spiser mer? De spiser vel ikke kittet når vi maler over?
   #26
 22 342     Akershus     0
1. Hvis du venter for lenge med å male må du vaske igjen. Jeg ville tatt strøkene så tett som mulig

2. Det er ikke noe problem.

4. Hor dårlig er treverket blitt? Har det mistet sin styrke er det for sent, er det bare missfarget gjør det ikke noe.

5. Det kan hevde det hjelper å male, men jeg har hatt problemer med at dyr har spist kitt så lenge det er fuktig. Vinduene bør oppbevares utilgjengelig for dyr, noe som ikke alltid er så lett.
  (trådstarter)
   #27
 168     0
Tusen takk for svar hans! :)

1.
Hvis du venter for lenge med å male må du vaske igjen.


Ja, det skjønner jeg. Men er det andre grunner for at man bør male andre toppstrøk nå? Å vaske liker jeg, så det gjør ingenting. Så hvis det er bare det jeg bør gjøre før jeg påfører andre strøket, så venter jeg til våren. Dessuten er været IKKE på malerens side for øyeblikket! Det høljer ned og etter et slikt regnvær bør vel det som skal males tørkes helst et par dager i pent vær? Selv om tørketiden er betydelig kortet ned p.g.a. grunning og et strøk maling. Så ligger vel vannet, spesielt på dekkborda en stund etter at det har stoppet å regne..? Jeg vet det preller av på vindskiene og listene som er loddrette, men hva med dekkborda som er vannrette?

4.
Hor dårlig er treverket blitt?


Det har begynt å bli misfarget, antydninger til svart liksom. Vanskelig å forklare dette! Men jeg mener å huske at det på et lite punkt var mulig å trykke inn treverket litt med tommelen. Og det betyr vel at råten har kommet? Eller er rett og slett treverke så fuktig at det kan bli "bløtt", men er friskt fortsatt..?

5.
Det kan hevde det hjelper å male, men jeg har hatt problemer med at dyr har spist kitt så lenge det er fuktig. Vinduene bør oppbevares utilgjengelig for dyr, noe som ikke alltid er så lett.


Bruker du noe annet enn kitt? Silikon f.eks.? Spiser dyr/fulger silikon også? Og hvorfor spiser de kitt egentlig?
Vinduene er litt vanskelig å oppbevare utilgjengelig for dyr ja.. Tongue Og vinduene på hytta er ikke akkurat utilgjengelig for dyra, og i alle fall ikke for fulgene...3. Bør man skylle av klorin når man har vasket hytter og hus med det? Vi har ikke innlagt vann til hytta, men brønnvann og sisterne. Altså litt vanskelig å skylle av.. Jeg mener å ha lest et sted på nettet at klorin IKKE BØR skylles av. Men man må sørge for å skrubbe vekk inngrodd skitt, for ellers vil bare klorin skjule det ved å bleke det..

   #28
 22 342     Akershus     0

Ja, det skjønner jeg. Men er det andre grunner for at man bør male andre toppstrøk nå?

Jeg vet det preller av på vindskiene og listene som er loddrette, men hva med dekkborda som er vannrette?
Bare grunning og et lag maling slipper fukt lettere igjennom, men det burde gå greit en vinter. Jeg ville malt det så raskt som mulig om våren etter det har vært tort en periode.Det har begynt å bli misfarget, antydninger til svart liksom. Vanskelig å forklare dette! Men jeg mener å huske at det på et lite punkt var mulig å trykke inn treverket litt med tommelen. Og det betyr vel at råten har kommet? Eller er rett og slett treverke så fuktig at det kan bli "bløtt", men er friskt fortsatt..??Du må vente til det er tørt med å sjekke, du kan uansett ikke male det nå.Bruker du noe annet enn kitt? Silikon f.eks.? Spiser dyr/fulger silikon også? Og hvorfor spiser de kitt egentlig?Jeg har ikke opplevd at dyr har vært så glade i silikon. Jeg har ikke brukt silikon selv på vinduer, men kjøpt ferdige vinduer med dette, disse har ikke blitt angrepet.

Jeg bruker "Mesterkitt", dette inneholder linolje (det gjør vel Biltemakittet også?) som er laget av linfrø. Dette er vel naturlig kost for en del dyr. Det innholder også kalk som en del dyr også trenger. Hvis du har store problemer med dette kan du kanskje stifte noe papp el. slik at dyrene ikke kommer til.


3. Bør man skylle av klorin når man har vasket hytter og hus med det? Vi har ikke innlagt vann til hytta, men brønnvann og sisterne. Altså litt vanskelig å skylle av.. Jeg mener å ha lest et sted på nettet at klorin IKKE BØR skylles av. Men man må sørge for å skrubbe vekk inngrodd skitt, for ellers vil bare klorin skjule det ved å bleke det..


Klorin har jeg ikke så mye greie på. Jeg ville tro at selve virkestoffet som er agressivt fort reagerer, men hvilke sekundære stoffer man får og om de bør vaskes bort aner jeg ikke. Jeg har ikke vasket hus med Klorin...
  (trådstarter)
   #29
 168     0
Jeg ville malt det så raskt som mulig om våren etter det har vært tort en periode.


Det skal vi gjøre! ;)

Når jeg påførte grunning, så sugde den veldig til seg enkelte steder, så opptak for vann må vel ha blitt betydelig redusert? Men nå er vel ikke tryggimpregnert trevirke  i fare for å råtne p.g.a. fuktighet? For er det ikke slik at tryggimpregnert trevirke er satt inn med et middel mot sopp/råte? Men ikke mot sollyset..?

Du må vente til det er tørt med å sjekke, du kan uansett ikke male det nå.


Det er greit. Men jeg lurer på hvordan jeg skal få satt det inn med grunning og maling der jeg har kommet inn til bart treverk så lenge det regner og er fuktig vær? Og jo lengre det står ubehandlet, jo større er vel sjansen for at det råtner? Det har meldt et par dager med pent vær til uken. Det har klarnet opp nå ser jeg, så hvis det er pent vær fra nå og til tirsdag, kan jeg da grunne det tror du? Det er forholdsvis kjølige netter (helt nede i 2,2 grader i natt), så det dogger tidlig om morgenen og sent på kvelden. Trenger kanskje enda flere dager med pent vær da? Eller kanskje ikke, for doggen vil bare gjøre at man må vente på nytt igjen? Vanskelig det med dogg og når man kan grunne og male. Jeg har lest at den beste tiden på døgnet å grunne/beise/male er om formiddagen, for de da er solen ikke så sterk og insektene er det færre av enn det er om kvelden!

Jeg har ikke opplevd at dyr har vært så glade i silikon. Jeg har ikke brukt silikon selv på vinduer, men kjøpt ferdige vinduer med dette, disse har ikke blitt angrepet.


Vi skal bygge ut hytta på den ene siden i alle fall, så da lurer vi på å bytte vinduer i samme slengen!

Jeg bruker "Mesterkitt"


Hvor får man kjøpt det? Og hvorfor heter det "mesterkitt"? Er så mye bedre enn vinduskittet fra biltema at det er verdt å kjøpe?

dette inneholder linolje (det gjør vel Biltemakittet også?) som er laget av linfrø.


Åja, da forstår jeg bedre hvorfor fulgene spiser det. Men inneholder det ikke andre stoffer som kan være farlige for fulgene da? Jo, jeg mener biltemakittet også inneholder linolje!

Hvis du har store problemer med dette kan du kanskje stifte noe papp el. slik at dyrene ikke kommer til.


Vanlig papp vil vel råtne ute? Er det noe spesial papp du tenker på da? Vi visste at fulgene kanskje kunne komme til å spise kittet, men ble jo selvfølgelig overrasket når de gjorde det alikevel.. Tongue Hvis dette blir et vedvarende problem, selv etter at vi har malet over kittet, så ser jeg meg nødt til å gjøre noe..og da kan papp være et alternativ. Eller sånn enkelte setter oppe på vindskier og dekkbord har jeg sett, men kommer ikke på navnet. Det er svart og tåler vann godt. Hva kan det være?
  (trådstarter)
   #30
 168     0
Jeg har ikke vasket hus med Klorin...


Hva bruker du?

Husvask og kraftvask er vel kanskje bedre å vaske hytter og hus med? For det matter ikke ned overflaten slik klorin gjør? Eller er det kanskje salmiakk som matter ned overflaten?