Stemmer det at vanntynnet maling utendørs skader treverket? Kan beis redde en værslitt kledning? Det finnes mange myter om maling. Her får du fakta som stopper diskusjonen.
1. Påstand: Malingen var mye bedre før.
SVAR: Innen maling og beis har det vært en rivende teknologisk utvikling de siste tiårene. Oljene og bindemidlene som brukes i dagens produkter kan ikke sammenlignes med det som ble brukt for 50-60 år siden. Spesielt har beskyttelsen mot nedbrytende UV-stråler blitt markant bedre. Bruken av giftstoffer har også endret seg. Tidligere ble det brukt mer skadelige stoffer, som effektivt tok livet av sopp og andre mikroorganismer. Dagens malinger er atskillig mer miljøvennlige, men slett ikke dårligere. De sopphindrende midlene som nå brukes er effektive og selektive. Det betyr at de hjelper mot akkurat det de skal, uten at de samles opp i næringskjeden og skader andre levende organismer – slik for eksempel tungmetallene i sin tid gjorde. Til sammen gjør dette at dagens moderne maling er langt mer miljøvennlig enn sine forgjengere, og minst like holdbar.
2. Påstand: Vanntynnet maling for utendørs bruk skader treverket. SVAR: Frykten for vanntynnet utendørs maling er kjent, men ubegrunnet. Vannet brukes som et løsemiddel, på lik linje med at White spirit fungerer som løsemiddel i oljemalinger. Vannet trekker ikke inn i treverket, men fordamper etter påføring. Malingsfilmen blir liggende igjen som et beskyttende lag på kledningen.
3. Påstand: Man kan ikke bruke en vanntynnet maling på et tidligere oljemalt underlag. SVAR: Dagens alkydoljeprodukter og vanntynnede produkter er bygget opp på en helt annen måte enn det som var vanlig for mange år siden. Blant annet benyttes andre råstoffer. I dag er det ikke noe problem å legge vanntynnede produkter utenpå alkydoljeprodukter, eller omvendt.
4. Moderne vanntynnede malinger blir liggende som ett tett plastlag på kledningen, og stenger alt vann inne. SVAR: Det stemmer at malingsfilmen ikke puster eller slipper ut vanndamp. Dette er heller ikke nødvendig, fordi moderne malinger for treverk er formulert for å holde vann vekk fra kledningen. Dette gjelder både oljemalinger og vanntynnede akrylmalinger. Tørt treverk som er påført grunning og maling av høy kvalitet, er godt beskyttet mot fukt. Fuktproblemer i kledningen kan oppstå, men da som følge av konstruksjonsproblemer eller skader i malingsfilmen. De eneste reelt pustende moderne malingene er utviklet for mur (f.eks. silikatmaling eller silikonemulsjonsmaling). Disse murmalingene er ikke fleksible nok til å benyttes på treverk.
5. Påstand: Hvis huset har stått ubehandlet i mange år, kan jeg beise for å gjenoppta beskyttelsen av treverket. SVAR: Sol og andre klimatiske påkjenninger bryter ned treverket. Når treverket først er brutt ned, er det umulig å beskytte det med maling eller beis. Årsaken er at det ytterste laget av løse fibere ikke klarer å holde på malingen, i stedet vil den flake av i løpet av kort tid. Det blir som å male på et løst sandskikt.
6. Påstand: Jeg trenger ikke å grunne impregnert treverk. SVAR: Impregnering beskytter bare mot råtestopp, og ikke mot nedbrytende UV-stråler eller fukt. Hvis du ønsker å male eller beise huset, er det derfor svært viktig å grunne så snart som mulig etter at impregneringsvæsken i treverket har tørket i fire til seks uker. Grunning er nødvendig for å unngå at treverket brytes ned og blir uegnet for videre behandling.
7. Påstand: Jeg velger dekkbeis fremfor maling, så slippe jeg å skrape. SVAR: I dag trenger du ikke å velge bort maling for å unngå å skrape. Moderne malinger, som for eksempel Drygolin Extrem og Optimal, er langt mer fleksible enn sine forgjengere. Fleksibiliteten gjør at produktene takler de spenningene som oppstår i malingsfilmen som følge av temperatursvigninger, fukt og bevegelser i treverket. Malingen beholder festet til kledningen, og blir ikke tørr eller ”flakete”. Det betyr at du slipper å skrape, samtidig som du oppnår lengre og bedre beskyttelse enn med beis og dekkbeis.
8. Påstand: Alle farger fungerer like godt ute som inne. SVAR: Noen farger inneholder pigmenter som bare er egnet til innendørs bruk. Jotun anbefaler derfor å velge farger fra eksteriørfargekart. Pigmentene som brukes i Jotuns eksteriørprodukter er meget værekte, noe om innebærer at de beskytter underlaget mot solnedbrytning og beholder sin opprinnelige farge svært lenge.
Printer versjon Tips en venn Legg siden i Favoritter
SVAR: Innen maling og beis har det vært en rivende teknologisk utvikling de siste tiårene. Oljene og bindemidlene som brukes i dagens produkter kan ikke sammenlignes med det som ble brukt for 50-60 år siden.
Jeg merker meg med glede at de sammenligner seg med alkydoljens barndom, og ikke tør å sammenligne seg med det som fantes for enda lengre siden ;D
5. Påstand: Hvis huset har stått ubehandlet i mange år, kan jeg beise for å gjenoppta beskyttelsen av treverket. SVAR: Sol og andre klimatiske påkjenninger bryter ned treverket. Når treverket først er brutt ned, er det umulig å beskytte det med maling eller beis. Årsaken er at det ytterste laget av løse fibere ikke klarer å holde på malingen, i stedet vil den flake av i løpet av kort tid. Det blir som å male på et løst sandskikt. ...
Så hvis det er så lenge siden sist det ble malt at grått forvitet treverk skinner gjennom et tynnslitt lag maling eller dekkbeis, så mener Jotun at det er det bare å gi opp og bytte panel? Uansett hvor godt man skraper, børster med stålbørste og grunner, så er det ingen vits å male?
Signatur
Bor i horisontaldelt tomannsbolig fra 1948 i Tromsø. Utdannet geolog, jobber i med gravesøknader i kommunen.
Ja jeg tenkte på det samme. Lurer på hva Jotun mener man skal gjøre. Har sett flere hus som har stått umalt i årevis før de har blitt malt. Ser nå ut som om det går helt greit når de først blir malt, selv om det sikkert ikke er ideelt.
Det brevet fra Jotun er jo bare reklame. Jeg hadde ikke tatt dette for god fisk da de faktisk tjener penger på at akkurat du kjøper flere av produktene deres.
Selv har jeg beiset og dekkbesiet flere hus og hytter opp igjennom. Har aldri vasket eller grunnet. Og jaggu ser det like pent ut som nytt idag. Har aldri opplevd at noe har blitt råttent eller at det har flasset.
Det eneste huset jeg vasker før jeg maler er en hvit hytte som står ved sjøen. Den pleier etter noen år (5) og få grønske på den ene veggen som står i skyggen.
Og det med impregnert treverk er jo tull fra ende til annen. Impregnert treverk bør stå i hvertfall ett år før man gjør noe som helst med det. Hvis jeg ikke husker feil så skal impregnert treverk tåle å stå ute i rundt 20 år uten noen form for behandling.
5. Påstand: Hvis huset har stått ubehandlet i mange år, kan jeg beise for å gjenoppta beskyttelsen av treverket. SVAR: Sol og andre klimatiske påkjenninger bryter ned treverket. Når treverket først er brutt ned, er det umulig å beskytte det med maling eller beis. Årsaken er at det ytterste laget av løse fibere ikke klarer å holde på malingen, i stedet vil den flake av i løpet av kort tid. Det blir som å male på et løst sandskikt. ...
Så hvis det er så lenge siden sist det ble malt at grått forvitet treverk skinner gjennom et tynnslitt lag maling eller dekkbeis, så mener Jotun at det er det bare å gi opp og bytte panel? Uansett hvor godt man skraper, børster med stålbørste og grunner, så er det ingen vits å male?
Det jo ikke det de skriver. De sier at du ikke kan male på det løse skiktet. Børster du bort de løse fibrene er det greit å male. Det er i alle fall slik jeg leser det. Selvfølgelig skal man lese Jotuns anbefalinger i lys av at de vil selge sine nåværende produkter. Imidlertid er jeg førnøyd med de svarene jeg har fått når jeg har henvendt meg til dem.
Man skal ikke vente i 1år før man behandler cuimp lenger. Impregneringen har også vært igjennom, samme prosessen som alkydmalinger. Enkelte løsemidler er fjernet, og bør behandles etter få uker. Men her må man se an litt, da det er litt induviduelt. Jotun sier ikke ting, bare for å si det. De har faktisk et avansert labratorium , for å kunne stå for det de sier. Fordi om man bare har malt på år etter år og det har gått bra. Så er malingen totalt forandret på de siste 5åra, da det er nye regler for løsemidler nå. Og det vil si at om du ikke vasket for 5år siden, så bør man iallefall begynne med det nå. Malingen er ikke slik den var før. Når treet har begynt å gråne så er treet begynt å råtne. Første fase det.
Vinn malingsdiskusjonen
Stemmer det at vanntynnet maling utendørs skader treverket? Kan beis redde en værslitt kledning? Det finnes mange myter om maling. Her får du fakta som stopper diskusjonen.
1. Påstand: Malingen var mye bedre før.
SVAR: Innen maling og beis har det vært en rivende teknologisk utvikling de siste tiårene. Oljene og bindemidlene som brukes i dagens produkter kan ikke sammenlignes med det som ble brukt for 50-60 år siden. Spesielt har beskyttelsen mot nedbrytende UV-stråler blitt markant bedre.
Bruken av giftstoffer har også endret seg. Tidligere ble det brukt mer skadelige stoffer, som effektivt tok livet av sopp og andre mikroorganismer. Dagens malinger er atskillig mer miljøvennlige, men slett ikke dårligere. De sopphindrende midlene som nå brukes er effektive og selektive. Det betyr at de hjelper mot akkurat det de skal, uten at de samles opp i næringskjeden og skader andre levende organismer – slik for eksempel tungmetallene i sin tid gjorde.
Til sammen gjør dette at dagens moderne maling er langt mer miljøvennlig enn sine forgjengere, og minst like holdbar.
2. Påstand: Vanntynnet maling for utendørs bruk skader treverket.
SVAR: Frykten for vanntynnet utendørs maling er kjent, men ubegrunnet. Vannet brukes som et løsemiddel, på lik linje med at White spirit fungerer som løsemiddel i oljemalinger. Vannet trekker ikke inn i treverket, men fordamper etter påføring. Malingsfilmen blir liggende igjen som et beskyttende lag på kledningen.
3. Påstand: Man kan ikke bruke en vanntynnet maling på et tidligere oljemalt underlag.
SVAR: Dagens alkydoljeprodukter og vanntynnede produkter er bygget opp på en helt annen måte enn det som var vanlig for mange år siden. Blant annet benyttes andre råstoffer. I dag er det ikke noe problem å legge vanntynnede produkter utenpå alkydoljeprodukter, eller omvendt.
4. Moderne vanntynnede malinger blir liggende som ett tett plastlag på kledningen, og stenger alt vann inne.
SVAR: Det stemmer at malingsfilmen ikke puster eller slipper ut vanndamp. Dette er heller ikke nødvendig, fordi moderne malinger for treverk er formulert for å holde vann vekk fra kledningen. Dette gjelder både oljemalinger og vanntynnede akrylmalinger. Tørt treverk som er påført grunning og maling av høy kvalitet, er godt beskyttet mot fukt. Fuktproblemer i kledningen kan oppstå, men da som følge av konstruksjonsproblemer eller skader i malingsfilmen. De eneste reelt pustende moderne malingene er utviklet for mur (f.eks. silikatmaling eller silikonemulsjonsmaling). Disse murmalingene er ikke fleksible nok til å benyttes på treverk.
5. Påstand: Hvis huset har stått ubehandlet i mange år, kan jeg beise for å gjenoppta beskyttelsen av treverket.
SVAR: Sol og andre klimatiske påkjenninger bryter ned treverket. Når treverket først er brutt ned, er det umulig å beskytte det med maling eller beis. Årsaken er at det ytterste laget av løse fibere ikke klarer å holde på malingen, i stedet vil den flake av i løpet av kort tid. Det blir som å male på et løst sandskikt.
6. Påstand: Jeg trenger ikke å grunne impregnert treverk.
SVAR: Impregnering beskytter bare mot råtestopp, og ikke mot nedbrytende UV-stråler eller fukt. Hvis du ønsker å male eller beise huset, er det derfor svært viktig å grunne så snart som mulig etter at impregneringsvæsken i treverket har tørket i fire til seks uker. Grunning er nødvendig for å unngå at treverket brytes ned og blir uegnet for videre behandling.
7. Påstand: Jeg velger dekkbeis fremfor maling, så slippe jeg å skrape.
SVAR: I dag trenger du ikke å velge bort maling for å unngå å skrape. Moderne malinger, som for eksempel Drygolin Extrem og Optimal, er langt mer fleksible enn sine forgjengere. Fleksibiliteten gjør at produktene takler de spenningene som oppstår i malingsfilmen som følge av temperatursvigninger, fukt og bevegelser i treverket. Malingen beholder festet til kledningen, og blir ikke tørr eller ”flakete”. Det betyr at du slipper å skrape, samtidig som du oppnår lengre og bedre beskyttelse enn med beis og dekkbeis.
8. Påstand: Alle farger fungerer like godt ute som inne.
SVAR: Noen farger inneholder pigmenter som bare er egnet til innendørs bruk. Jotun anbefaler derfor å velge farger fra eksteriørfargekart. Pigmentene som brukes i Jotuns eksteriørprodukter er meget værekte, noe om innebærer at de beskytter underlaget mot solnedbrytning og beholder sin opprinnelige farge svært lenge.
Printer versjon Tips en venn Legg siden i Favoritter
© Copyright 2011 Jotun. All rights reserved.
Jeg merker meg med glede at de sammenligner seg med alkydoljens barndom, og ikke tør å sammenligne seg med det som fantes for enda lengre siden ;D
Så hvis det er så lenge siden sist det ble malt at grått forvitet treverk skinner gjennom et tynnslitt lag maling eller dekkbeis, så mener Jotun at det er det bare å gi opp og bytte panel? Uansett hvor godt man skraper, børster med stålbørste og grunner, så er det ingen vits å male?
Selv har jeg beiset og dekkbesiet flere hus og hytter opp igjennom. Har aldri vasket eller grunnet. Og jaggu ser det like pent ut som nytt idag. Har aldri opplevd at noe har blitt råttent eller at det har flasset.
Det eneste huset jeg vasker før jeg maler er en hvit hytte som står ved sjøen. Den pleier etter noen år (5) og få grønske på den ene veggen som står i skyggen.
Og det med impregnert treverk er jo tull fra ende til annen. Impregnert treverk bør stå i hvertfall ett år før man gjør noe som helst med det. Hvis jeg ikke husker feil så skal impregnert treverk tåle å stå ute i rundt 20 år uten noen form for behandling.