#121
 504     Helgelending i Østfold     0
Når treet har begynt å gråne så er treet begynt å råtne. Første fase det.

Sorry, men dette er bare knapt halve sannheten.
Alt. 1: Sol og vann fjerner ligninet og litt ymse småsnacks, og du står igjen med kun cellulosen, som fortoner seg grålig. Denne er så porøs at det kan feste seg lav og mose på den, og slik åpne døren til forråtnelse, men sålenge treverket er tørt/luftig kan det være grått i århundreder.
Saga senest i dag i et vindskibord av gran som ikke har smakt stort mer enn èn dråpe maling siden det ble satt opp i 1870. Det var grått og furet værbitt, men rent som dagen inni. Lukta friskt som på et sagbruk.
(Det trengte ikke skiftes, men noen hadde bestemt at det var stygt)

Alt. 2: Mikroorganismer står for lignintapet, eller påskynder dette.
Men derfra å si at dette er første fase i forråtnelsen er drøyt. Med "første fase" forstår jeg deg som at treverket sitter på et tog uten bremser, men slikt treverk er helt liv laga så lenge det tas skikkelig vare på og det ikke fins andre problemer. Svertesopp og blåmann er jo for eksempel nokså harmløst i seg selv, men kan komplisere videre forløp.

   #122
 22,342     Akershus     0

Man skal ikke vente i 1år før man behandler cuimp lenger. Impregneringen har også vært igjennom, samme prosessen som alkydmalinger. Enkelte løsemidler er fjernet, og bør behandles etter få uker.

Dette er bare tull.
Det er ikke løsemiddelet som er et problem med imp, eller ville det vært et stoooort problem. Det er selve giftstoffene som var problemet. Det er de som er endret.

Når du kjøper imp veier den et tonn pr meter. Dette vannet (løsemiddelet) trenger mere enn et par uker for å komme seg ut av planken igjen. Hvis du leser [s]markedsføringen[/s] den objektive informasjonen fra Jotun du la ut tidligere så sier den at malingen er ugjennomtrengbar for fukt. (Demi Dekk effekten) Hva skjer da med den malte planken hvis den er malt på alle sider slik som man ofte gjør med gjerder, stolper ol som står utendørs?

En annen sak: Når Jotun sier at malingen er blitt så fryktelig forandret de siste årene bør de kunne informere om hva de har forandret, og hvordan det påvirker produktet. Slik [s]propagandaen[/s] informasjonen fra Jotun har malingen blitt Demi Dekk tett. Isåfall burde de advare kundene. Det er mange hus som ikke vil tåle en slik maling. forhåpentligvis vil de bruke en maling fom flasser før huset råtner.
   #123
 153     Rogaland     0
Den vanntynnede malingsfilmen puster. Dette gjelder både for Optimal, Futura og Infra.
Nå er det og slik at Optimalen puster bedre/mer enn Drygolin serien.

Signatur
   #124
 22,342     Akershus     0
Jotun mener noe annet noe høyere opp i tråden:

"4. Moderne vanntynnede malinger blir liggende som ett tett plastlag på kledningen, og stenger alt vann inne.
SVAR: Det stemmer at malingsfilmen ikke puster eller slipper ut vanndamp. Dette er heller ikke nødvendig, fordi moderne malinger for treverk er formulert for å holde vann vekk fra kledningen."
  (trådstarter)
   #125
 602     oppland     0
Stefflus: takk for et godt utfyllende svar på treverk :)
Det ble vel mer håndplukkede tre før i tiden, og valgt ut iht hvor tette åringene var. Disse materialene var jo mere bestandig mot vær og vind, enn dagens hurtigvoksende øst europeiske materialer gjør. Vet utrolig lite om tre last (mer om inntrenging i tre) men vet bla at de impregnerte trær til stavkirker, ved å fjærne barken og la trærne stå i noen år, før de ble felt. (en eller annen prosess med kvae) Og disse holder jo i flere hundre år. 
   #126
 137     Hordaland     0
Da har jeg et spørsmål, nå når jeg skal kjøpe et eller annet å smøre på huset. Hvordan er vannfortynnbar maling å jobbe med? Er den behagelig å jobbe med eller oppfører den seg som innendørs vannfortynnet maling som er mer krevende enn oljemaling. Jeg kommer til å velge den som er mest behagelig å jobbe med og ønsker en tilbakemelding på dette;)
   #127
 1,029     Oslo     0
Nå driver jeg å maler i disse dagermed vannbasert maling og synes den er enkel å jobbe med, den er nok flytende til å dryppe fra kosten Smile Men om den er enklere en oljemaling kan jeg ikke uttale meg om.

   #128
 5,188     Østlandet     0

Det ble vel mer håndplukkede tre før i tiden, og valgt ut iht hvor tette åringene var. Disse materialene var jo mere bestandig mot vær og vind, enn dagens hurtigvoksende øst europeiske materialer gjør.
Hurtigvoksende (balsa) treverk og vannbasert maling må vel være en dårlig kombinasjon?
Selv bruker jeg kun oljebasert maling ute.
Signatur
   #129
 153     Rogaland     0

Jotun mener noe annet noe høyere opp i tråden:

"4. Moderne vanntynnede malinger blir liggende som ett tett plastlag på kledningen, og stenger alt vann inne.
SVAR: Det stemmer at malingsfilmen ikke puster eller slipper ut vanndamp. Dette er heller ikke nødvendig, fordi moderne malinger for treverk er formulert for å holde vann vekk fra kledningen."



Eller er det ViVilla som sier det?
http://www.viivilla.no/myter-om-maling.aspx

Og påstand nr. 3 og 8 bør og sees nærmere på da svarene er å anse som missvisende.



Signatur
  (trådstarter)
   #130
 602     oppland     0
Syntes vanntynnet maling var veldig behagelg å jobbe med, ikke lukter den noe særlig. Og har en kremaktig konsistens, som både dekker godt og flyter godt ut. Slipper mye klin, hadde mye mindre maling på klær og hår Wink Praktisk at den tørker rast spesielt på vinduer, da man kan lukke dem etter få timer.