Tom
   #71
 1,545     Sørlandet     0

Man kan jo snu om på "flisa"  Grin, og spørre seg om ikke Jotun burde ha lest resultatet av Folksamtesten?
Om man ser litt på testresultater, så er det minimalt å utsette på f.eks Optimalen. Og de vannbaserte topper listene med deres testresultater langt over de oljebaserte.

På en annen side kan det jo anses som ett fett hva folk velger, når det gjelder Extrem vs Optimal.
Fordi de begge er langt bedre enn den gamle Drygolinen. Og for det andre så vill maling unansett type løsne fra veggen dersom nok fuktighet kommer til bak. Så med grunning + anbefalt tykkelse på toppstrøk + riktig utførelse, så sitter malingen uansett.

Jeg må nok korrigere deg litt her.
Jotun har lest resultatet av Folksam-testen og selv om de kom godt ut, er Jotun kritiske til selve testen. For det første varte bare testen i 2 år og for det andre var den på flere områder mangelfull. Folksam har ikke imøtegått kritikken, men tvert i mot innrømmet manglene og sagt at hele testen ble avsluttet alt for tidlig på grunn av pengemangel.

Det sier seg selv at de 2 første årene etter maling av hus, er de fleste gode malinger gode. Forskjellene kommer til syne mye senere når man har opptil 10 års vedlikeholdsintervaller. Oppsprekking, kritting, avskalling er faktorer i denne sammenhengen.

Du sier at med grunning  + anbefalt tykkelse på toppstrøk + riktig utførelse, så sitter malingen uansett.
Nei, den gjør dessverre ikke det. Det er enormt mange faktorer som spiller inn og uansett hvor bra jobb man gjør med påføring, er det likevel malingens kvalitet som danne grunnlaget for resultatet. Linoljemaling har f.eks lite svertesopp. Huset står det hvitt og fint uten prikker, men det er jo fordi malingfilmen slites ned i et tempo som gjør at svertesoppen aldri rekker å utvikle seg.

Jotuns Drygolin Extrem er i følge Jotun det alternativet som gir treverket den aller beste beskyttelsen av deres utendørsmalinger.  Jeg tror vi lar det være med det inntil noen kan imøtegå Jotuns påstander på et faglig grunnlag.


Referanse: http://www.jotun.no/www/no/20020050.nsf?OpenDatabase&db=/www/no/20020051.nsf&v=5552&e=no&c=850154E1BC92E559C1257749002A7B4A
Signatur

   #72
 153     Rogaland     0
Tom:

Så hvorfor satser ikke Scanox lenger på å utvikle oljebasert maling?
Hvorfor gir ikke Jotun tilsvarende skriftlig garanti på deres Drygolin Extrem, som Scanox gir på Futuraen?

Vil Jotun noen gang som helst kunne overtale folk om at vannbasert igjen er fremtidens maling? Jeg tror ikke det. Dersom et selskap skal overbevise det norske folk om at det vannbaserte er bedre enn det oljebaserte, så kan det ALDRIG være Jotun som gjør det. Fordi folk husker hva som skjedde forrige gangen. Det er investert titalls millioner av kroner på å reklamere for Drygolin merket. Hvorfor overtale folk til å velge noen annet?

Og selvfølgelig påvirker malingens kvalitet resultatet. Men dersom en korrekt utført jobb ikke skal holde mål, kan du da litt "faglig" utdype deg om hva folk skal gjøre for at de skal kunne få et "godt" resultat?


-
Signatur
   #73
 3,258     Akershus     0

Har man luftet kledning er vel kravet til malingen også mindre enn hvis man har en "gammeldags" kledning. Jeg tror mye av linolje problematikken i virkeligheten har vel så mye rot i fuktvandring fra innsiden og evt høvlet kledning som selve linoljen.


Foreldrene mine brukte extreme på huset som er fra mellomkrigstiden med dårlig lufting bak kledningen, dog ny kledning uten tidligere maling på. De grunnet og fulgte oppskriften og extremen boblet.

Jeg skjønner ikke hvorfor men det er mørk rødfarge og ekstremt mye sol, til Norge å være. Kanskje dårlig lufting og sterk varme gir vandring av fukt/gass fra kledningen selv om den var aldri så tørr?

Fikk pengene igjen fra Jotun.
Signatur
   #74
 22,342     Akershus     0
Var dette huset malt med linoljemaling? Hvordan var det malingen boblet? Flasset den eller kokte den? Mellom hvilke strøm skjedde dette?
   #75
 22,342     Akershus     0
Folksam har ikke imøtegått kritikken, men tvert i mot innrømmet manglene og sagt at hele testen ble avsluttet alt for tidlig på grunn av pengemangel.
Det er dyrt å ha pinner i skauen?

Hvis malingen hadde hatt manler etter to år ville den vært helt ubrukelig. Nå er vel testen foreldet uansett. Produktene har blitt endret siden da. En tiårs test ville avdekket kvaliteten på maling solgt for ti år siden. Ikke lett dette..
  (trådstarter)
   #76
 602     oppland     0
Poenget med tråden her, var i utgangspunktet å arrestere noen gamle myter om oljemaling. Oljemalingen er også et bra produkt. Og det jeg forsovidt vil fram til, er at man velger maling etter eget behov. Som kan være div årsker. Eks bor du på en solfyllt plass, og ønsker rødt hus, så vil den beste malingen være å velge feks Optimal. Og bor du på en stormfyllt plass, velger man feks Drygolin ekstrem. Fordi den som bor på den solfylte plassen trenger beskyttelse mot sola. Og den som bor på den forblåste plassen har behov for beskyttelse mo,t feks horisontalt regn sand og greiner som båser på veggen. Ergo min konklusjon er at begge er like bra, men man må velge etter behov. Og det er ikke mere reklamasjoner på Optimal enn på Drygolin, noe jeg syntes sier sitt. De garanterer ikke at en maling skal holde i 10 år, hvis den ikke gjør det. Noe annet ville vært galskap....... Men desverre slurves det ofte med forarbeidet, som forirnger kvaliteten. Jeg mener som oftest er det mer maleren som er problemet, enn malingen  Wink For følger man opskrifta, så holder malinga mål. Hvor mange her på forumet har tatt seg tid til å lese baksiden på spannet, før man maler? Ser jo det i katalog hylla i butikken, hvilken brosjyrer fyller vi aldri på? Jo, de det står alt om vedlikehold....

Jotun har ikke garantikort på malingen, slik som Butinox. For det er bare et pr stunt. Man har samme sikkerhet hos Jotun som hos Butinox ved evnt klager. Dvs Garantikort er ikke nødvendig. Da det står dato og årstall på malebøtta. Skulle det ikke være noe problem å finne tilbake til siste malerunde
   #77
 504     Helgelending i Østfold     0

Linoljemaling har f.eks lite svertesopp. Huset står det hvitt og fint uten prikker, men det er jo fordi malingfilmen slites ned i et tempo som gjør at svertesoppen aldri rekker å utvikle seg.

Og fordi det som regel er en viss andel sinkhvitt i den som hemmer sopp.
Og i de tilfeller hvor malingen er basert på godt renset linolje. Svertesoppen er visstnok mest glad i "eggehvitestoffene", ikke selve oljen. (Noen som vet om det blir helt korrekt hvis jeg erstatter det teite ordet med "proteiner"?)
Det er forresten en bra ting at malingen slites, da blir det ikke så tjukt.

Nå har jeg valgt å holde linoljemaling utenfor dette, på tross av at jeg er fanatiker, så jeg hadde satt pris på om dere ikke dissa den  Wink

   #78
 71     østlandet     0
Detter bare inn her...har ikke lest hele tråden. Men malingvalg og holdbarhet avhenger jo i stor grad av underlaget, paneltype, gammel overflatebehandling osv. All maling er dårlig om grunnarbeidet ikke er perfekt, desverre.
Tok Drygolin extrem på en vegg hvor litt gammel maling satt igjen, der boblet det andre året. Resten er gammel fet furupanel, renset, håndpusset Tongue, vasket med rødsprit, grunnet med linolje/terpentin/maling-suppe før toppstrøk med Drygolin, og her er resultatet veldig bra...
Linolje er bra for treet, drygolin tåler visstnok vær og vind..nå får vi se hvor lenge eksperimentet holder ;D
   #80
 294     0
Hva er konklusjonen

Drygolin på nylagt impregnert panel. Må grunnes? ( altså Visir? )
Signatur