2 230    45    2  

Nytt tak

 869     Østfold     0
Jeg driver med innhenting av tilbud på å legge nytt tak, og hører gjerne på innspill i prosessen.

Jeg er ikke redd for å kaste meg uti DIY prosjekter, men siden konsekvensen ved å gjøre noe feil ved legging av tak er såpass stor, kvier jeg meg for å gjøre det selv.

Eksisterende tak består av to lag shingel og er ca 150 kvm veldig enkelt saltak uten arker eller andre mulige kompliserende forhold. Aktuelle løsninger er shingel eller plater. I tillegg kommer takrenner.

Har til nå fått to tilbud (inkl mva):

1: Shingel kr 80 000
I tilbudet ligger fjerning av eksisterende og legging av nytt. Han mente at siden det lå to lag shingel på taket fra før måtte man fjerne alt. Plater skjønte han ikke hva var før jeg forklarte det nøye, og det virket ikke som han så på det som aktuelt eller at det var noe han drev med. Han var ikke fra Norge, uten at det har noe å si for meg utover at man bør kunne uttrykke seg tydelig skriftlig og muntlig.

2: Plater kr 150 000, shingel  kr 130 000
Han var norsk og kommunikasjonen gikk bra. Anbefalte plateløsning. Ved shingelløsning hevdet han at det ikke var nødvendig å fjerne noe selv om det allerede var 2 lag. Dette fordi det øverste laget var et tynt produkt som ikke bygde noe særlig. Dette øverste laget ble omtalt som et lavkvalitetsprodukt.

Jeg ser for meg at fjerning av shingel er en kjip jobb som tar tid og koster litt. Jeg undres derfor over tilbud nr. 2 på 130 000 som ikke innebærer fjerning av gammelt, mens tilbud nr. 1 er 50 000 lavere og innebærer slik fjerning.

I tidligere diskusjoner her ser jeg at priser varierer veldig. Noen oppgir at de har fått lagt shingeltak til under 500 kr/kvm mens andre har vært oppi mer enn 1 500 kr/kvm for Decra-tak. Noen som har noen innspill og/eller meninger om hva pris bør være i dag?TSt
   #1
 12 627     0
Det er ikke noe problem å legge tak selv. Les og følg instruksjoner fra produsentene så blir det bra. Hjelp til beslag på pipe og luftepipe kan derimot være lurt. Men det du iallefall må passe på er type shingel, her finnes det noe billig og dårlig og noe som holder. Jeg byttet tak i 2001 i huset jeg tok over året før, bygget i 1977 mens nabo som hadde bygget samtidig byttet i fjor men jeg tror enda han hadde kunnet vente minst 5 år til før det ble gjort. Tror han var mest bekymret for at det var så mange år siden jeg hadde gjort det. Så det er trorlig 20 års forskjell på levetid. Annerkjente produsenter som Isola eller Icopal må derfor velges.
Skal en legge oppå så finnes spesielle instruksjoner på hvordan dette skal gjøres. Forutsetter at det er lagt "pent" fra før ellers blir det vanskelig. Hva slags undertak en har avgjør også mye, jeg hadde planlagt shingel oppå men endte opp med Decra siden det ikke lenger er andbefalt med shingel på spon undertak som det var hos meg (spiker sitter ikke godt nok i undertaket slik at alt kan blåse av) og med ny underlagspapp siden eksisterende shingel kanskje ikke ville overlevt i mange ti år under platetaket som undertak.
HSt
   #2
 33 204     Lillestrøm kommune     0
2 lag mener jeg betyr fjerning. Det er en spesiell oppskrift for å legge lag 2 oppå lag 1, ville ikke bruke den videre.

Men hva slags undertak har du ?

Det er gode leggeansvisninger og bare spørre her på forumet så jeg ville ikke vært redd for å legge tak, jeg har lagt Decra på et hus for lang tid tilbake.
  (trådstarter)
   #3
 869     Østfold     0
Hjelp til beslag på pipe og luftepipe kan derimot være lurt.

Eksisterende beslag er kun et par år gamle, så jeg har lite lyst ti lå skrote disse. Ved plater er det vel vanlig å lekte rundt kurante beslag og tette på oversiden av platetaket?
Men hva slags undertak har du ?

Undertaket er rupanel fra 1972. Grei stand de fleste steder, men noe vannskadd rundt luftepipe etter tidligere lekkasje som ble utbedret. Dog ikke råttent etter hva jeg kan se.
En grunn til at jeg kvier meg for å gjøre det selv er fordi under en skikkelig regnskyll for en ukes tid siden begynte det å dryppe fra taket i stua. Jeg tok meg opp på loftet, men klarte ikke å lokalisere hvor det lakk. Så eksisterende tak lekker og noe må gjøres. Hele huset vil til slutt være i trøbbel dersom jeg ikke skulle klare å få det tett om jeg gjorde det selv.
HSt
   #4
 33 204     Lillestrøm kommune     0
Du har i allefall bevist at du ikke skal ha et 3. lag med shingel for har du lekk så er det ikke noe å legge noe mer over. Siden du har rupanel under kan ha lekk ett sted og dryppe gjennom et helt annet sted. Fordelen er at pappspiker sitterrupanel, det finnes noen plate undertak som ikke er godkjent for shingel.  Om du kan gjenbruke beslag e.l. vet jeg ikke men avhenger av hvordan de er å få løs. Å fjernevdobbelt lag med shingel kan sikkert være jobbsomt mye spiker vil sikkert stå igjen i taket.  Er det litt lavt fall så anbefaler de undertaksbelegg under shingel.
   #5
 4 110     Akershus (Follo)     0
Ved lekkasje har jeg fjernet alt helt ned til rupanelet. Senest for 2 år siden.
Og ganske riktig, der var problemet. En skjøt mellom 2 sperrer, og der hadde det ene bordet sviktet. Kanskje noen hadde tråkket for hardt der. Hadde jeg latt shingel og/eller underpapp ligge så ville problemet lett kunne dukke opp igjen etter kort tid.

Fjerner du alt så får du inspisert rupanelet for svikt og eventuellt spiker som "vokser ut". Det første kan du finne ut om undersiden er åpen for inspeksjon, men spiker på vei ut er ikke lett å finne uten å kle av taket.

I mitt tilfelle var shingel/papp såpass sterk at pappstiften fulgte med ut. Men det var tungt arbeide, stiftene satt tross alt ganske godt. INgen fare for at noe skulle blåse av der nei!
Signatur
HSt
   #6
 33 204     Lillestrøm kommune     0
Jeg hadde dette ikke godkjente undertaket, så pappspiker bare spratt ut av platene når jeg rullet shingelen av taket. Så Icopal har rett i at sponbasert undertak ikke er egnet. Men dermed har jeg ikke erfaring med å få shingel av rupanel.

   #8
 4 110     Akershus (Follo)     0
Ja, alene.
Jeg har ikke noe tid på det. Og det vil være veldig avhengig av hvor fast det sitter, din kondisjon og sikkert flere faktorer.
Signatur
HSt
   #9
 33 204     Lillestrøm kommune     0
Nå satt ikke mine spikre så godt, men jeg tok det fra toppen og rullet det som en rull av taket ca 1m diameter på rullen, spikrene spratt ut av taket med shingelen. Det var av taket på kort tid. Min frykt var å måtte trekke ut 1000 pappspiker etterpå, det var det jeg slapp.
TSt
   #10
 12 627     0
Vedr beslag så må enten beslag være helt opp til møne, de kan det ligge oppå hele veine rundt. Ellers må beslaget ligge under plate i overkant. Ikke sikkert at foten på beslaget kan benyttes men ofte lager de "hetten" for seg og den kan rebrukers også selv om du går for plate tak. Hvis du ikke tør hele taket selv vil du kunne fjerne shingle etc selv. Se etter pressening slik at du kan dekke til med. Som beslag må den nå helt opp til møne hvis du ikke klarer å lirke den inn under en rad.