(trådstarter)
   #11
 869     Østfold     1
Hvor vanlig er det at håndverkere ikke spesifiserer sitt tilbud? Altså splitter tilbudet opp i hovedaktiviteter og igjen på materialer og timer. I mitt daglige arbeid ser jeg stadig større industrileveranser. Der er det ikke måte på hvor detaljerte leveransene til ulike prosjekter er, men der er det jo snakk om større beløp enn til privatpersoner.

Har nemlig et tilbud på tak hvor en nekter å spesifisere. Jeg trodde det var gjengs å spesifisere når man kom opp til leveranser på flere titalls tusen.

   #12
 349     Vestlandet     0
Hvor vanlig er det at håndverkere ikke spesifiserer sitt tilbud?

Overraskende vanlig - har sogar mottatt anbud fra et etablert firma som kun bestod av totalsum - på SMS.
Kanskje dette gjøres for å unngå at privatkunder henger seg opp i enkeltposter i anbudet?
   #13
 302     Akershus     0
Jeg byttet tak for et par år siden, utført av velrennomert taktekkerfirma da la de takplater rett oppå shingel - men tror det bare var ett lag fra før. De la noe papp/underbelegg av noe slag og lektet så rett oppå shingelen.

De nevnte også at hvis shingel skulle fjernes måtte det kastes som spesialavfall, noe som kostet penger - så han første fyren din som skal fjerne dette ville jeg kanskje undersøkt hvor han hadde tenkt å gjøre av det, evt ta høyde for at du må betale litt for å få det kastet på riktig måte hvis han har tenkt å dumpe det på gårdsplassen din.
Signatur
   #14
 446     0
naboen min har akkurat renovert taket, det kostet visst 25000 å dumpe shingelen på fyllplassen grunnet at det var spesialavfall, dette var omtrent en full standard søppelcontainer.
De dumpet det privat istedenfor
HSt
   #15
 33 206     Lillestrøm kommune     0
Vi leverte på tilhenger og privat, men var jo også lang tid siden. Så vi hadde ikke noen kostnad med det. Men det kan være forskjell på private og næringsdrivende. Nå var ikke vår shingel revet fra hverandre i sine enkelte deler så kanskje det derfor ikke ble så stort volum.
   #16
 446     0
I fredrikstad så veies avfallet for næringsdrivende, for pivatpersoner så er det et fast gebyr på 200 kr.
Shingel er jo ganske tungt
  (trådstarter)
   #17
 869     Østfold     0
Har begynt å fundere på å legge shingeltak selv. Det er nå det er sommer og jeg kan lett ta meg ekstra fri. Har liten erfaring med det, kun gjort det på et dokkehus for 10 år siden. Men etter hvert som jeg leser meg opp ser det ikke vanskelig ut og mange omtaler det som helt vanlig å gjøre selv. Det som bekymrer er omfanget av et slikt prosjekt. Taket er 150 kvm med rupanel som undertak.

Noen som ha meninger om følgende:

1. Er det enkelt å leie inn håndverker/-langer på timebasis og hvem driver evt med den slags?
2. Tar det mer enn en dag å fjerne gammel shingel på et 150 kvm tak?
3. Dersom jeg finner bord som bør byttes i undertaket, er det mulig å ta et bord isolert eller sitter de i not og fjær slik at svært mye må av for å bytte det ene?
4. Hva hvis det begynner å regne før man får på ny shingel eller underlagspapp?

TSt
   #18
 12 627     0
Hvis en sager med stikksag e.l. får en opp bord. Da kan du skjære på langs også og så rense not og fjær ut etterpå også. Det du legger ned fjerner du nederste delen av noten slik at du får det på plass. Er det flere bord ved siden av hverandre stabler du du sammen og lager de litt høyre på midten og smetter de på plass.  De trer ned en bit og skrutr / spikrer fast på sperren slik at du får anlegg. (Da trenger du ikke kutte av noe oppå disse.).
Pressenning med maljer til å dekke til med.  Forsøk finne noe som passer slik at du kan få strammet opp på noe vis.
Nabo som måtte legge nytt tak var heldig med pressening som passet perfekt. Siden taket var legg ble den festet før ferien og alt var tørt og fint når de kom hjem og startet byttet.
Hvor lang tid det tar og ta bort synes jeg er vanskelig å si. Avhenger nok litt av hvor iherdig de har vært med spikringen også. Splitte oppe på møne så kommer du greit til, da slipper du å streve mmed forkanten som sikkert går lettere når en kommer ovenifra i tillegg er en ordentlig innpå taket.  
Er det lav takvinkel vil de ha papp under.
   #19
 764     0
1. Kommer litt ann på hvor i landet du bor. Går fint de fleste plasser der det er litt folk. Benytt feks finn småjobber.

2. Kommer ann på hvor mange spiker som sitter igjen som må dras ut manuelt. Går nok fint på en litt lang dag.

3. Sitter nok not i fjær, men er ikke noe problem å bytte ett uansett. Jeg delte de på midten med stikksag. På de nye som monteres stikker du fjæren i og knekker av ene siden av noten som kommer ned mot taket.

4. Da blir det vått... begynn når langtidsvarselet viser ingen regn en ukes tid frem. Og ha tilgjengelig presenning i tilfelle.
  (trådstarter)
   #20
 869     Østfold     0
Splitte oppe på møne så kommer du greit til, da slipper du å streve mmed forkanten som sikkert går lettere når en kommer ovenifra i tillegg er en ordentlig innpå taket.
Er det lav takvinkel vil de ha papp under.

Hva betyr det? "splitte opp på møne... forkanten som sikkert går lettere".
Målte nettopp med en vinkel app. Ser ut til at taket er 19 grader. Da er det vel akkurat på grensa til å droppe underlagspapp. Kan bli en del penger spart på det, men siden jeg har hatt lekkasje burde jeg kanskje ha det for å være ekstra sikker.