#31
 4,110     Akershus (Follo)     0
Du må nesten spørre på ditt lokale mottak. Det må jeg, for de har forskjellige kriterier for sortering her og på hytta.
På hytta var det restavfall, og jeg kjørte det dit på henger. Men så er det ikke mer enn 7Km. hver vei. Det betyr jo litt om du må kjøre land og strand rundt for å komme til mottaket.

Og slitsomt er det. Men kall det trim, det er sikkert bra for noe.
Signatur

   #32
 8,022     Bærum     0
Da er den gamle shingelen fjernet og ny kraftig underlagspapp lagt på! Fjerning av 2xgammelt shingellag tok tre dager og var en ganske slitsom jobb som jeg ikke gjør igjen... Sad

Nå må jeg få den gamle shingelen på dynga og tenker på å leie en container og dumpe det i. Har i tillegg en del annet ræl som må på dynga. Vet noen hva slags avfall gammelt shingeltak er? Er det vanlig restavfall?


Burde gå som restavfall - da jeg kasta mitt gamle shingeltak på lokal gjenbruksstasjon var det ingen spørsmål - fikk bare beskjed hvilken container jeg skulle pælme det i (uten at jeg husker om det var "brennbart" eller " ikke brennbart" nå). Det var aldri snakk om at dette var noe spesialavfall.

Hadde jeg vært deg hadde jeg gått for container. Shingel er tungt, fint for ryggen å slippe å håndtere dette både inn og ut av henger, ørten lass....
  (trådstarter)
   #33
 896     Østfold     1
Av nysgjerrighet det var pappspikrene som ikke kom opp som tok tid ? Du får trøste deg med st du sikkert har spart en del på dette.

Ja, det var ca "en million" pappspiker som satt igjen fra den gamle underlagspappen. Fra de gamle shingellagene fulgte omtrent halvparten med når det ble dratt av. Jeg snakker sant når jeg sier at jeg merket det i korsryggen etter å ha gått rundt på taket og jekket opp pappspiker. Kona mi stilte heldigvis opp med å elte ryggen to dager på rad !:)
Men også det eldste laget med shingel tok en del tid å få av. Det virket adskillig mer solid/hardt/tykt enn det nyeste laget (som lot seg dra av i enorme flak) og var et slit å få av. Den nyervervede barkespaden knakk på slutten og klarte seg igjennom prosessen ved hjelp fix i form av gaffateip.
Jeg tror også at jeg sparte en del på denne forferdelige jobben.
  (trådstarter)
   #34
 896     Østfold     0
Jeg skal nå starte med planlegging av å gjøre dette prosjektet helt ferdig. Status er at gammelt shingel er fjernet, råtne rupanelbord skiftet ut og det er lagt ny underlagspapp. Det er altså bare å kjøre på med skifte av takrenner og en takløsning som enten blir shingel eller plater (Decra eller lignende). Taket er altså på 150 kvm.

Har fått ett tilbud på 150 000 for legging av Decra tak inkl nye renner og nedløp.. Dette er fra samme karen som la underlagspappen, og jeg syntes han tok seg godt betalt da. Jeg rev og sanerte all gammel shingel mens det var to karer som brukte snaut to dager på rigging av stilas, selve jobben og nedrigging av stilas og tok 55 tusen for det.

Ut fra diverse monteringsanvisninger på youtube ser det rimelig kurant ut å legge takplater selv. Har dog et par spørsmål:

1) Er det å legge takplater selv en jobb en amatør kan "kose seg med" eller er det en jobb som man bør anstrenge seg for å få gjort på kortest mulig tid (altså 2-3 dager)?

2) Hvis noen her på forumet har gjort dette selv som amatør, hvor lang tid brukte dere?

3) Hva ligger stilasleie på? Det er behov for et stilas på 15 meter og det hadde vært flott om utleier hadde rigget det opp og tatt det ned.
   #35
 8,022     Bærum     0
Jeg la decratak selv. Helt grei jobb. Mye av jobben var å få alt stålet opp på taket.  Jeg bar det på stige, burde hatt lift. Husker ikke hvor lang tid jeg brukte. Det strakk ut i kalendertid da det ble litt bulkvis jobbing. Jeg hadde ikke dårlig tid med å få platene på,  så jobbet når sola skinte og det var kos å være på taket. 
  (trådstarter)
   #36
 896     Østfold     0
Det betyr altså at montering av lekter ikke medfører lekkasjerisiko?

HSt
   #38
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Når vi la om tak en gang så la vi Decra, tett uderlagtstetting.  Vi skrudde lekter da det var langt ned til feste (bærende undertak i plater som ikke gir noe feste).  Det er veldig viktig at festemidlene treffer taksperrene, nå overførte vi merker etter sperrene så godt vi kunne når vi la undertakstekkingen men det går jo an å prøve å måle seg frem.

Det er det normale at alt tar mere tid enn du håper, det stemmer også med denne jobben, jeg fikk litt snø på høsten i Trøndelag også, ikke nødvendigvis å anbefale.  Men å strekke det litt over tid er OK.  Er du redd for lekkasje så er det evt å legge noe under sløyfer som tetter bedre mot tak, men klemmes ting godt ned er det skjeldent et problem.

Med Decra :

Lektene må sitte bedre fast enn med betongstein for plater kan "ta av" i vind. Vi fulge Sintef Byggforsk sin guide, dengang var det nesten umulig å få tak i skruer (jeg kjøpte her sydpå og tok med nordover) men nå er skruer ikke lenger et problem å få tak i.

Vær nøye med lekteavstand, om du ikke kjøper Decra malen så sørg for at du skjønner hvor viktig det er at lektene ligger med rett avstand, lag deg en egen mal.
  (trådstarter)
   #39
 896     Østfold     0
Når vi la om tak en gang så la vi Decra, tett uderlagtstetting. Vi skrudde lekter da det var langt ned til feste (bærende undertak i plater som ikke gir noe feste).

Mener du at det kan være at det ikke er nødvendig å lekte ut i noen tilfeller? Jeg har undertak av rupanel, noe jeg har hørt gir bedre feste enn visse plater. Men jeg har hele tiden lagt til grunn at lekting og sløyfing må gjøres uansett.
Annet spm: Hvordan gjør man det rundt piper? Det finnes vel et eller annet som kan festes rundt pipegjennomføringen for å få det tett? På mitt tidligere shingeltak var dette enkelt for det var flatt og rimelig enkelt å skru på beslag og tette i skjøter med tetningsmasse. Men hva er løsningen når man har mer ruglete tak, type Decra Classic som jeg vurderer?
HSt
   #40
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Du misforsto nok meg litt, sløyfer og lekter iht Decra guiden. Det er innfesting av lektene som er viktig så Decra platene ikke blåser av sammen med lektene (se på bilder av avblåst taktekking, lektene henger normalt på takplatene men satt ikke godt nok fast i taket). Rundt pipe tetter du ført undertaket og så lager en et pipebeslag med fleksibel bakkant som legges inn under Decra platene, tror det vises noen eksempler hvis du søker litt.