#21
 3,216     0

Du fikk ikke med deg bildene med eksempler som var på venstre side nedover?

Og er ikke bare påstander nei, "- Vi har hatt helt konkrete branner knyttet til varmekabler. Legger du varmekabler i betonggulv selv, får du ikke brann i gulvet, men blir kablene lagt feil, kan du risikere å få støt mens du dusjer. Kabelen går ofte opp i en vegg, og i den overgangen kan det skje ting, det kan være en brannfare, sier Andersen."

Sier ikke at det er så ekstremt vanskelig alt, men er endel man må tenke på og masse som mannen i gata ikke tenker over, blandt annet skjøten mellom kaldenden og varmenden skal være i støp og ikke i vegg.

Er forøvrig ikke overrasket over hvem som svarer tilbake og begynner med å argumentere imot, er de "samme" hver gang det er noe som dette.
Hjelper ikke å komme med håndfaste tilfeller heller, blir bare slengt ut argumenter som ikke tilhører tema eller "holder vann".

At det i tillegg er et lovbrudd bryr man seg heller ikke om, er det greit å stjele? er det greit å hoppe på en bil som tilfeldigvis står i gata? er det greit å leke elektriker selv? Alt dette er lovbrudd, selvfølgelig med forskjellige skalaer! Hvor går grensen over hva som er ok eller ikke er da opp til en selv å bestemme, men ikke kom å grin over at du skulle spare 2500 kr på elektriker om noe skulle brenne og forsikringen ikke vil betale ut! (ja det er flere tilfeller hvor dette har skjedd også)

Tråden her var for å vise hva som er lov og ikke, samt med kilder rett til DSB.
I tillegg  til at jeg lurte personlig på hvordan man skal legge frem dokumentasjon på arbeid i egen bolig som elektriker for å tilfredstille krav til DLE.

Fikk i tillegg avklart at personen i DSB er feilsitert i noe grad!

Håper at man da kan følge tråden for hva som gjelder og ikke dra denne Off Topic som er mer regelen enn unntaket i elektro delen av forumet her (er sikkert ikke noe bedre på dette ellers selv men det er ihvertfall forsøket her)


Det skjer branner pga amatører, det skjer brannen pga profesjonelle. Det er risikoen på overordnet nivå man må se på, enkeltsaker gir ikke noe godt bilde.

Ser heller ikke hvorfor det med lovbrudd trekkes inn, jeg har ikke oppfordret til lovbrudd hverken her eller i andre tråder, jeg stiller dog spørsmåltegn ved om regelverket er optimalt. Kanskje er det bra, kanskje ikke. Jeg synes det bærer litt preg av "det er mye branner, noe må gjøres", uten at man faktisk undersøker nøye om tiltakene har den virkningen man ønsker.

  (trådstarter)
   #22
 1,151     Akershus     0
Optimalt blir nok et lovverk aldri, men man må like fullt rette seg etter det. Så får man ev gå "riktig vei" om man mener det er så feil at man mener det burde endres.

De som føler seg truffet av min påstand får tenke over det, dersom du føler at ryggen er fri så har jo ikke du noe du trenger å forsvare her;).

Og ja, selv "proffe" gjør tabber, det ser vi jo i alle jobber / sammfundssjikt. Men det er fortsatt et dårlig argument for de som mener at det da er greit å gjøre ting selv fordi andre kan drite seg ut også. Wink
   #23
 25,065     Akershus     0
Her mener jeg du tar helt feil. Hele Byggebolig viser jo at folk IKKE ønsker å gjøre feil.

Vi slingerer vel litt med lovligheten noen hver? Aldri kjørt for fort? Aldri tenkt DER! var jeg ikke oppmerksom nok! Aldri pisset på feil sted?

Når lovlighet er et tema innen enkelte tråder så kan det henge sammen med at lovverket kan oppfattes som vel strengt når vi ikke kan koble til en skarve taklampe med sukkerbit, mens fabrikanter kan levere brannfarlig utstyr. Sukkerbiten er farligere enn lovlig mekking på bremsene?
Signatur
  (trådstarter)
   #24
 1,151     Akershus     0


Og det med høyere utdanning har da nødvendigvis ingen ting å si |på at du kan det! Tenk deg en elektroingeniør rett ut fra skolebenken, kun gått allmenn og ingeniør, omtrent aldri tatt i annet enn en skjøteledning. Han/hun får faktisk full rett til å pusse opp hele el anlegget ifra intakssikringer og videre! Mulig at vedkommende klarer alle beregninger og går god for materiell, men kan personen faktisk gjøre jobben godt? Er jo ikke uten grunn at man har læretid på 2,5 år for å kunne utføre det praktiske!


Nå bidrar du vel litt til å få opp temperaturen selv også?

Spørsmålet til TS var om det fortsatt var en unntaksregel hjemme. Det sa artikkelen, og det bekreftet DSB.


Ellers foreslår jeg at vi legger denne tråden død. Spørsmålet er avklart, og egentlig tror jeg vi alle er enige om at strøm kan være farlig og en bør være forsiktig.


Var den påstanden min som ble tilbakevist ved spesifisering, er vel det med at journalister tar seg noe frihet?
Ser nemlig ikke forskjell på en person rett ut av ingeniør høyskolen og en person uten elektro bakgrunn med når man skal utføre arbeidet.

Angår den siste posten så er det akkurat det jeg prøvde å få frem, hvor går din grense? Ikke hensikt å prøve å påstå at jeg er perfekt, ble bare satt litt på spissen. (Ikke alltid man treffer like saklig når man ønsker å få frem et poeng)

Forøvrig grei påstand det med at BB viser at man ønsker å gjøre ting riktig, men mange som klart ikke burde styre med elektro som fisker etter løsninger.
Har jo tilogmed hatt poster her inne for å spørre etter hva man har gjort galt når man påstår at alt er helt eksakt som tidligere og alikevell ble det feil!

En ting er jo å vite hva som skal skje, en annen ting er at man skal gjøre ting selv uten at man får kyndig veiledning av fagpersoner. Er ikke det at man må være rakkettforsker for å jobbe som trikker men nevnte et eksempel over som mange kanskje ikke tenker på.

Edit: la til litt ekstra når jeg kom inn til pc, ser at noe ble litt tynt etter post ifra mobilen =)
Siste redigering: Tuesday, June 18, 2013 3:34:40 PM av Homecast
   #25
 90     0

du kan gå opp til praktisk/teoretisk elektrikkereksamen som privatist. Er du dyktig nok så står du uavhengig av hvordan du ervervet kunnskapen.


Bare lurer på hva du mener med denne setningen. Slik jeg forstår den, mener du at kan man gå opp til fagprøve uten dokumentert erfaring. Er dette noe du kan komme med kilder på? Hvis du derimot mener eksamen som kun VG1/2/3 eksamen utenom fagprøven trenger jeg ingen kilder.

Mvh.
   #26
 25,065     Akershus     0
Litt uheldig formulering kanskje. Det jeg mente var et det burde være mulig å gå opp til eksamen og vise ved eksamensresultater at du er god nok, ikke at god nok kun kan bevises med læretid. Mao, en mulighet for dem som har ervervet både teoretiske og praktiske ferdigheter på annen måte en formell læretid.

Signatur
   #27
 21,481     Enebolig     0
I teorien høres det flott ut. I praksis kan enkelte jukse seg til å bestå fagprøven, ettersom den praktiseres forskjellig rundt om i landet. De verste tilfellene er der prøvenemda stikker hodet inn i et hus og sier at anlegget ser bra ut, uvitende om hvem som har gjort arbeidet.

Da sitter man igjen med noe teori, og null forståelse for strøm i praksis. Hvem gidder å jukse? Svært mange innen håndverkerbransjen...

   #28
 25,065     Akershus     0

I teorien høres det flott ut. I praksis kan enkelte jukse seg til å bestå fagprøven, ettersom den praktiseres forskjellig rundt om i landet. De verste tilfellene er der prøvenemda stikker hodet inn i et hus og sier at anlegget ser bra ut, uvitende om hvem som har gjort arbeidet.

Da sitter man igjen med noe teori, og null forståelse for strøm i praksis. Hvem gidder å jukse? Svært mange innen håndverkerbransjen...


Her håper jeg du ikke mener det du skriver sOPp.

"Prøvenemda tar en kjapp titt... . "
Nå vet jeg ikke hvordan denne fagprøven for elektro gjennomføres, men for snekkerfaget så jeg for mange år siden hvordan det ble reist 6 tak med kilrenner på skoleplassen. Ikke mye mulig å jukse der. Hvordan sjekker prøvenemda at du faktisk læret noe i løpet av læretiden siden fagprøven er en vits?

Videre hevder du at svært mange innen håndverkerbransjen gidder å jukse! I mitt hus? For min regning!  Jeg håper håndverkere har en noe høyere standard.


Signatur
   #29
 21,481     Enebolig     0
Jeg mener hvert ord.

Over en periode har jeg forhørt meg etter beste evne om hvordan fagprøver praktiseres rundt om i landet. Svaret er mildt sagt sprikende. Noen har eksterne stasjoner for fagprøver der nemda kikker innom en gang om dagen, noen har nemda i nakken under hele utførelsen, og noen utfører fagprøven på reelle byggeplasser. Spesielt sistnevnte er utsatt for urettmessige metoder.

Under læretiden føres det logg over hva man har lært, og selv om denne ikke alltid følges opp på beste vis, så gir selvsagt læretiden praktisk erfaring. En "snarvei" vil føre til sterkt redusert faglig kunnskap. Det kan også nevnes at man kan gå opp til fagprøve når man føler seg kvalifisert, normalt etter ca 2 år i lære.

At det er mye juks i håndverkerbransjen er ingen nyhet. Det er tross alt grunnlaget for den nye svindelkriminaliteten som ikke blir rettslig forfulgt, det være norsk eller utenlandsk arbeidskraft. Det som blir feil er å dra alle under en kam, og det gjelder alle bransjer.
   #30
 7,686     Bærum     0
Diskusjonen om hva man bør kunne gjøre selv har vi hatt mange ganger så den skal jeg la ligge. Derimot synes jeg myndighetene skulle legge mer vekt på å kontrollere våre nye landsmenn som jobber på nær sagt alle byggeplasser for tiden. Det set ut som samme arbeidere jobber innen alle fagdisipliner. Når man ser på kravene til utenlandske kontra norske fagfolk virker det som man strekker seg langt for de utenlandske i alle fall hvis jeg leser FEKen riktig. Når jeg ser hvordan de ser ut på byggeplassene for tiden må jeg si at det ikke frister å kjøpe et hus som er satt opp de senere år. Vi vet jo fra utlandet at de er flinke på fasader så ting ser fint ut når det er nytt. Hva som er inni vegger og gulv er en annen historie. Det er ingen grunn til å tro at disse tusenkustnerne holder seg unna el-arbeid.