(trådstarter)
   #11
 4,243     0
Står en c-automat der ja, ergo 150A før den går momentant.

Alt ligger åpent på vegg, i huset og garasjen, og i rør under gressplen.

Hvordan regner du på om kabler tar skade av kortslutning? Beregner man watt per meter eller tilsvarende?

Når jeg kommer hjem fra hytta tenkte jeg å koble en skjøteledning i stikket og beregne kortslutningsstrøm med metrel i enden - da finner jeg jo ut hva som skjer i worst case.

Nå tipper jeg også det er noe marginer involvert i NEK400, man må jo fortsette at vanlige folk bruker både støvsugere og andre ting med lang ledning?




   #12
 2,435     Hordaland     0
I forhold til kortslutningsverdier er det ikke noen "marginer" i NEK 400, visst jeg forstår riktig hvordan du tenker.

Ved installasjon skal man ta høyde for bruksområde til ulike stikkontakter. Det er sjeldent at folk bruker 25 - 50 meter lange skjøtekabler inne i stuen. I vanlige oppholdsrom er det definert krav i NEK 400 hvor mange stikkontakter som skal monteres i forhold til antall kvadratmeter, rommets bruksområde, osv. Slike krav er definert for å redusere behovet og bruken av skjøtekabler. I så måte er det høyere terskel for lave kortslutningsverdier, fordi det skal være montert tilstrekkelig antall stikkontakter som reduserer behovet og bruken av lange skjøtekabler. En støvsuger har vanligvis ikke mer enn 5 - 10 meter ledning, som vanligvis ikke er noen problem. Vanligvis har man også B-automater for vanlige forbrukerkurser, hvor man da oppnår momentan utkobling ved 80A dersom det er en 16A kurs. Det er svært sjeldent at man oppnår så lave kortslutningsverdier. Som du sier selv har du over 400A kortslutningsverdier inne i huset, som er nokså vanlig.

Stikkontakter som er montert utendørs, og i garasje, verksteder, og den slags, er ofte montert for at man skal ha muligheter for tilkobling av elektrisk verktøy og utstyr. Slike stikkontakter skal ha langt lavere terskel for lave kortslutningsverdier, nettopp pga bruksområdet hvor det høyst sannsynlig at man vil koble til lange skjøtekabler. Man skal derfor kompensere for lave kortslutningsverdier og eventuelle spenningsfall som kan oppstå ved tilkobling av 25 - 50 meter lange skjøtekabler. For å kompensere må man øke tverrsnittet.

Slik som garasjekursen din ville det vært naturlig å benyttet 4qmm eller 6qmm kabel for å oppnå høyere kortslutningsverdier og mindre spenningsfall. Med 6qmm kabel ville du gjerne målt 450A kortslutningsstrøm i garasjen. Man ender da opp med en helt annen forutsetning, hvor det ikke er noen problem å koble til en 50 meter lang skjøtekabel med 2,5qmm tverrsnitt. På enden av skjøtekabelen vil man da gjerne måle rundt 200A kortslutningsstrøm, som fortsatt er over 150A for å oppnå momentan utkobling ved kortslutning. Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #13
 4,243     0
Spesifikasjonen for en c-automat fra eaton er at den skal ryke momentant på 10In mens den skal holde strømstøt på 5In (i4). Her tipper jeg at det ligger litt margin og at den ryker veldig fort feks på 7In?

I forhold til marginer tenkte jeg på at man jo må regne med at folk feks kan få kortslutning i en støvsuger. Denne har gjerne 10m med 1.5qmm ledning, da får man vel problemer om man er akkurat på grensen?

Uansett, mange takk for tips og opplæring, skal sjekke hva som er de faktiske verdiene en gang til (var fornøyd da jeg så over 150A) og sjekke med elektriker rundt kost for å trekke om hele eller deler til større tverrsnitt.


Og, er fortsatt spent på hva jeg får av dokumentasjon fra de som trakk om anlegget i det huset - jeg tror ikke de har målt det de skal, men tipper de skriver under på at alle regler er fulgt likevel...
   #14
 2,435     Hordaland     0
Som nevnt ang marginer, så er det vanligvis ikke noe problem, verken med støvsuger eller andre husholdsningsapparater. NEK 400 tilsier at man skal ligger over kravene. Hvor langt over er avgjørende for bruksområdet. Som nevn, slik som i en stue behøver man ikke å ligge så langt over, mens for utendørs stikkontakter skal man ta høyde for at kursen kan bli betraktelig mye lengre ved bruk av skjøtekabler. Man bruker jo gjerne en 25 meter skjøtekabel, så kobler man til støvsugeren som har ytterligere 5 - 10 meter kabel når bilen skal støvsuges...

Du har full rett til å etterspørre dokumentasjon. Både samsvarserklæring og annen dokumentasjon skal i prinsippet være overlevert før anlegget tas i bruk. Inntil dokumentasjonen er overlevert er det utførende firma som besitter alt ansvar. Likevel har du et overordnet ansvar, og skal i bunn og grunn ikke ta i bruk det elektriske anlegget før du har fått overlevert anlegget. Som en del av overleveringen skal det inngå både bruksopplæring, og sluttdokumentasjon. Dersom dette ikke blir utført, så er det DLE som er rette klageinstans, da utførende firma ikke forholder seg til gjeldende lovverk.
Signatur
  (trådstarter)
   #15
 4,243     0
Fikk kursfortegnelse i posten i går, men mangler fortsatt resten av dokumentasjonen.

Målte over med skjøteledning i kontaktene i garasjen. Går greit innenfor de fleste av kontaktene i garasjen, men den som sitter helt ytterst på kursen har 136A med skjøteledning. Ergo - ingen skjøteledning i den fremover... De andre kontaktene går greit, de er på hus-siden av garasjen og med kortere strekk.
   #16
 33     Landsdekkende     0
Angående dokumentasjon som skal utarbeides og overleveres eier av anlegget sier §823.514.5 (del av Bolignormen) i Nek400 følgende:

"- Rapport fra risikovurdering, dvs. dokumenterte forutsetninger for prosjektering og utførelse
- Rapport fra verifikasjon
- Kursfortegnelse
- Erklæring om samsvar (jf. FEL.)
- Utstyrsdokumentasjon for installert utstyr
- Plassering av ELV-strømkilder (SELV/PELV)
- Plassering og utforming av gulv- og takvarme, inklusive følere
- Bruksanvisning for den elektriske installasjonen og mulige begrensninger for installasjonen"

"For større boliginstallasjoner kan det være nødvendig med installasjonstegninger som viser:
- Plassering av punkter
- Føringsveier
- Plassering av overspenningsvern ute i installasjonen"
Signatur