2,435    27    3  

Jorda stikk på ujorda kurs

 4     0
Jeg driver å pusser opp ett rom og oppdaget at stikkontaktene som er koblet opp er av typen med jord. Ved nærmere sjekk så er selve kursen(stikket?) ujordet. Det er altså koblet jordet stikk på ujordet kurs.

Det jeg da lurer på er om dette bringer noe som helst fare med seg? Dette er ett soverom.
Takk for svar Smile

   #1
 5,743     OSLO     1
Dette er ikke lov. Du må få satt opp ujorda kontakter om kursen er ujorda.
Evt om det er enkelt og få kursen/rommet jorda, kan du bruke jorda kontakter

Er ikke lov, og det er en personfare om du blander jorda/ikke jorda kontakter
   #2
 24,668     Akershus     0
Jordet stikkontakt skal være jordet. Dersom dette gjelder alle kontakter i rommet og det er skjult anlegg, vil det greieste være å trekke inn jord. Da får du et moderne anlegg for dette rommet.

Alternativet er å bytte alle kontaktene til ujordet dersom dette er et eldre hus.

Tidligere var normen at en skulle jorde minst mulig. I dag motsatt, alt skal jordes. Jording gir litt dårligere driftsikkerhet, men bedre trygghet ved ev feil.

Det er en fordel å bytte til jordfeilautomater for å øke sikkerheten.
Signatur
   #3
 3,587     0
Jording er en beskyttelse mot strøm "på avveie": Den skal gå til jord, ikke gjennom kroppen din. For å si det litt uformelt: Så lenge alt er i orden, er det ingen bruk for jording i det hele tatt. Jordforbindelsen blir ikke "brukt" til noe, annet når det skjer noe uten det foreskrevne.

Hvis du står på fullstendig isolerende underlag og berører en av polene i stikkontakten (eller f.eks. en av ledningene har elektriksk kontakt med en lampeskjerm, og du berører lampeskjermen), da får du ikke strøm gjennom deg (du er som en fugl som sitter på luftledningen). Tradisjonelt sett har vi antatt at de fleste oppholdsrom, f.eks. soverom, i all hovedsak er godt elektrisk isolerte. Det skal høy spenning til for å få strømmen til å gå gjennom et plankegolv. Derfor var det ikke vanlig å jorde stikk i soverom i det hele tatt.

I rom som har vannopplegg er det noe helt annet. Hvis du berører den lampeskjermen som har blitt spenningssatt, og samtidig kommer borti vannkrana, da er du alt annet enn elektrisk isolert! Du kan få en karamell så kraftig at du i verste fall kan bli drept av det. På kjøkken og bad er det så stor sjanse for at du er i nærheten av vannopplegg (og stålkummen er som regel i kontakt med vannrørene, med like stor risiko som krana), og det er mange elektriske apparater der det i kunne komme til å oppstå kortslutninger, særlig med bevegelige ledninger. Så derfor krever man at alle metalliske lampeskjermer, deksler på hvitevarer etc. etc. i våtrom skal være koblet til jord, slik at hvis en kortslutning i apparatet fører til at ytre deler blir spenningssatt, så går strømmen umuiddelbart til jord kortslutningen oppstår, ikke omveien gjennom din kropp.

kan det jo hende at du på ditt soverom kunne ha noe som kan sette din kropp i elektrisk kontakt mot jord. Med gamle dagers AM-radio (jeg snakker før FM nå!) kunne du få vesentlig bedre mottak av Radio Lux om du koblet radioens jord til jordspydet ute i hagen. Hvis du i hemmelighet for dine foreldre lå utpå natta med en slik radio gjemt under dyna Smile, og du hadde kontakt med jordledningen, kunne i verste fall en kortslutning i apparatet gå gennom kroppen din, og videre til jord. Noe hypotetisk - men det er svært mye av sikkerhets-argumentasjonen rundt el-installasjoner. (Se f.eks. argumentasjonen for forbudet mot ujordede og jordede støpsler i samme rom: Det er et skoleeksempel på argumentasjon med hypotetiske situasjoner!)

Korsom no alt é, som man sier: For å være på den 110% sikre siden har vi i dag innført krav om at du selv på et (elektrisk sett) hel-isolert soverom skal ha akkurat samme beskyttelse som om du hadde vannkraner og oppvaskbenk i stål der. Det er ikke noe galt i det, bortsett fra kostnaden. For min del er det helt OK at vi har jord overalt, det er ikke mye dyrere, men vi bør være nøkteren nok til å ikke bli hysteriske om behovet for det på elektrisk isolerte rom.

Du har samme sikkerhet på ditt soverom som du ville hatt med kun ujordede stikk, slik vi har hatt det i flere generasjoner. Det eneste "problemet" er at det jordede stikket gir inntrykk av en enda bedre beskyttelse, som er en bløff. Og det er selvsagt ikke i samsvar med forskriftene.

Jeg lurer fortsatt på hva de har tenkt, de som har satt opp det tilsynelatende jordede stikket! Med vår standard kan du jo alltid sette en jordet plugg inn i et ujordet stikk, så det er ikke derfor. (Jeg har diskutert en del med folk i USA: Hos oss er det stedet - våte rom - som krever jording; med US standard er det apparatet som krever jording; du kan ikke sette jordet stikk i et ujordet stikk slik vi kan. Naturligvis er vi dypt uenige om hva som er mest logisk!) Så det er ingenting å vinne på det i sikkerhet.

Det er en annen type jord: Den "signalmessige". F.eks. lyd-komponenter kan i en del oppsett ha problem med å vite hva et signalnivå refererer seg til som "0-nivå". Hvis en signalkilde og et sluk (f.eks. en forsterker) ikke forholder seg til samme 0-nivå, kan det ofte opstå støy, gjerne som intens "brum". Er begge apparater jordet, bruker de dette som felles-referanse for signalene. Men det er en helt annen problemstilling enn jordede stikk, og selv med ujordede plugger kan det løses med en direkte sammenkobling av jordnivå, eller "chassis" for å bruke en gammel betegnelse, på de involverte apparatene. Hvis du med en jordet dobbelkontakt/"padde" hadde plugget alle appatene inn i samme stikk ville de jo fått sammenkoblet 0-nivå for sine chassis gjennom denne ... men det blir litt for absurd at det skulle være grunnen til å installere et jordet stikk som ikke er koblet mot jord.
   #4
 3,587     0
Kan noen gi meg en god forklaring på noe jeg har lurt på lenge:

I våtrom, som f.eks. kjøkken, er det mangeårige kravet til jording begrunnet i at dersom det oppstår feil i elektriske apparater slik at overflaten blir spenningssatt, er risikoen for å samtidig berøre denne og også vannopplegg (kran, oppvaskbenk) - dvs. jord - svært stor.

Så spør jeg: Men om vannopplegg ikke ga direkte kontakt med jord, hva da? Hvis det på alle vannrør, både for kaldt vann, varmt vann og avløp var krav om et 30 cm stykke plastrør som isolerte kran og stål oppvaskbenk fra jord, ville ikke da berøringsfaren bli drastisk redusert?

Jeg har spurt mange elektro-folk, over mange år, og uten unntak fått unnvikende svar. Stort sett blir spørsmålet tolket som et angrep på kravet om jording i våtrom, ikke slik det er ment: Om ikke isolering av oppvaskbenk og kran fra jord gi øket sikkerhet.

Så jeg gjentar spørsmålet her, og håper at kompetente installatører kan gi meg et begrunnet svar: Ville elektrisk isolering av vann og avløp fra jord signifikant øke sikkerheten? Hvis ikke: Hvorfor ikke?

Hvis dette krever mer enn et enkelt svar, og leder til en diskusjon, bør vi vel ta det ut som en separat tråd like godt først som sist. Men jeg håper på at svaret er enkelt og entydig Smile.
   #5
 4,193     2
Svaret er vel delvis at det er vanskelig / umulig å isolere avløpet. Over tid kan fett på innsiden av røret gjøre det elektrisk ledende...
  (trådstarter)
   #6
 4     0
Takk for alle svar! Da konkluderer jeg med at NEI det er ikke lov, og det bør rettes opp i, MEN det er ingen større fare siden ingenting er jordet uansett. Wink
   #7
 24,668     Akershus     0
Har lurt på det samme ilitt annen variant:

Det er mye hype om jording av slukrist selv om avløpsrøret er i plast.

I moderne kjøkken er vannrlr i plast og avløpsrør i plast, hvorfor ikke det samme kravet om jording av oppvaskbenken i stål?

Til ditt spørsmål. Med ren plast ville det være tilstrekkelig isolert. En mener imidlertid at det over tid kan legge sel en ledende film på innsiden av avløpsrør. Dette forsøker en å motvirke med Olastubben, et kort avløpsrør i metall som tilkobles kusets jordingssystem.
Signatur

   #8
 1,674     0
Elektriker sa nå nettopp at det samles belegg inni plastrørene som blir strømførende.
   #10
 653     Norge     0
Det er mye hype om jording av slukrist selv om avløpsrøret er i plast.

I moderne kjøkken er vannrlr i plast og avløpsrør i plast, hvorfor ikke det samme kravet om jording av oppvaskbenken i stål?

Tipper det har noe med at du i dusjen gjerne er våt og leder strøm godt, og at strømmen potensielt går fra hender, gjennom hele kroppen og ut via tærne til slukristen.

På kjøkkenet er det som regel bare hendene som er våte og har kontakt med benken, og strøm vil i så fall gå fra arm til arm. Det har antagelig mindre skadepotensiale.

Antagelig en dårlig idé å bade ungene i stålvasken på kjøkkenet... Smile

Edit: Blir vel kanskje motsatt vei i dusjen, men poenget mitt var hvor mye av kroppen strømmen går igjennom, og hvor ledende man er i de ulike situasjonene Smile