#11
 24,668     Akershus     0
Mye en kan fundere over her.

Olamuffa er vel ikke for å jorde egen oppvaskbenk, men for å jorde fremmedstrøm fra naboen? I et villaområde må først naboen få en jordslutning til avløpsrøret. Så skal dette krype ned hans avløpsrør, opp mitt avløpsrør og enten bli spist av min Olamuffe, eller fortsette til mitt kjøkken dersom huset ble bygget før Ola ble født. I villaområder snakker vi fort om 100m+. Gadd vite hvor farlig den jordslutningen er hos meg om oppvaskbenken eller slukrista ikke er jordet?

Har jeg Olamuffe ser det ut til å være en fordel for meg om hverken oppvask eller sluk er jordet.
Signatur

   #12
 3,587     0
Svaret er vel delvis at det er vanskelig / umulig å isolere avløpet. Over tid kan fett på innsiden av røret gjøre det elektrisk ledende...

Må medgi at jeg ikke tar dette for helt god fisk. Hvor lav motstand er det noen sinne målt mellom en stål oppvaskbenk (som ellers er elektrisk isolert fra jord) og jord, gjennom fettbelegg i et plastrør? Altså slik at det er "uendelig" motstand om det fettete plastrøret fjernes. Med det fettete plastrøret på plass, hvor stor er mostanden, i målte ohm?

Fett er ikke akkurat å betrakte som en metallisk leder... Hvis det illustreres ved å måle at motsanden over 1 cm fettet rør er signifikant under uendelig: En 30 cm stubb gir betydelig mer motstand. Fortsatt ikke uendelig, med tretti ganger så stor. Og ut fra Ohms lov, med 1/30 så sterk strøm. Og fortsatt snakker vi om 1/30 av strømmen gjennom 1 cm tilfettet plastrør, ikke gjennom en metallisk forbindelse til jord.

Uansett om du et 30 cm fettete plastrør ikke gir uendelig motstand: Er virkelig motstanden så lav at den overhodet ikke har noen verdi som beskyttelse mot livsfarlige støt? Er strømmen gjennom en menneskekropp og videre gjennom et fettbelagt plastrør akkurat like dødelig som med et metallrør med direkte kobling til jord, eller kan motstanden i det fettete plastrøret faktisk utgjøre en reell beskyttelse?
   #13
 1,699     Trondheim     0
Dersom du har en kontinuerlig flyt av vann over de 30 cm med plastrør (noe du stort sett alltid vil ha når vannet står på) har du vel en tilnærmet perfekt kobling til jord?
Signatur
   #14
 5,336     Tromsø     0
Hvaslags fett er det som leder strøm? Ekstra saltet setersmør?
Signatur
   #15
 24,668     Akershus     0
Rent vann er å regne som en isolator. Usikker på hvor urent en kan regne vanlig husholdningsvann, men det er jo ikke saltvann ala Dødehavet.
Signatur
   #16
 7,685     Bærum     0
Diskusjon om ledningsevne til fett er en avsporing. Man jorder for å opprettholde en så stor grad av sikkerhet som mulig. Da spekulerer man ikke i ledningsevnen til forurensningen i røret.
   #17
 4,193     0
Diskusjon om ledningsevne til fett er en avsporing. Man jorder for å opprettholde en så stor grad av sikkerhet som mulig. Da spekulerer man ikke i ledningsevnen til forurensningen i røret.


Jau, poenget var at et plastrør kan ha noe inni seg som gjør det ledende - man kan ikke anta at det er en perfekt isolator. Så kan man sikkert diskutere til man blir blå om hvor stort skadepotensialet er, på lik linje med at man kan diskutere mange av de andre reglene/risikoene i NEK - fasiten er at man uansett ikke greier å endre regelverket Wink

   #18
 653     Norge     0
Man jorder for å opprettholde en så stor grad av sikkerhet som mulig. Da spekulerer man ikke i ledningsevnen til forurensningen i røret.

Det opprinnelige spørsmålet til KjellG var var vel hvorfor man ikke jorder oppvaskbenken:

I moderne kjøkken er vannrlr i plast og avløpsrør i plast, hvorfor ikke det samme kravet om jording av oppvaskbenken i stål?


Min teori var at skadepotensialet er mye større når man står klissvåt i dusjen. Men etter å ha lest litt om det virker det som (våt) hånd-til-hånd gjennomgang (passerer hjertet) er like skummelt.

Så lurer egentlig på det samme, altså hvorfor det ikke er krav om jording av oppvaskbenk i ledende materiale når det er det for slukrist (vel og merke når avløpsrøret ikke er jordet) Smile

   #20
 24,668     Akershus     0
Diskusjon om ledningsevne til fett er en avsporing. Man jorder for å opprettholde en så stor grad av sikkerhet som mulig. Da spekulerer man ikke i ledningsevnen til forurensningen i røret.


Spørsmålet kan deles i to:

* Et reglement som skal følges.
* En forståelse av de fysiske forhold som gjør reglementet berettiget.

Når jeg står i dusjen, holder i en spenningssatt dusjkran og tråkker på enten:

- en jordet slukrist med lavohmig kobling til jord, får jeg en skikkelig karamell (jfa eller ikke, langt over 30mA)
- alternativt en ikke jordet slukrist med en antatt høyohmig kobling til jord gjennom fett o.l.

Hvorfor gir den jordede slukrista bedre sikkerhet?
Hvorfor er slik sikkerhet ikke påkrevet i kjøkkenet, jfr aldri hørt noen diskusjon om jording av kjøkkenvask.
Signatur