337    9    1  

Rørsetting av skjult anlegg, hva sier regelverket?

 6     0
Hei.

Jeg skal pusse opp, og vil da gjøre det elektriske anlegget som i dag er påvegg, om til en skjult installasjon, og har noen spørsmål angående det.

Først lurer jeg på hvordan regelverket for rørsetting av skjult anlegg er? er dette noe man kan gjøre selv, og etterlate tilkobling og sluttkontroll til elektriker?

Også lurer jeg på hva som er den beste, og billigste løsningen når man gjøre dette. Det beste vil vell være å rive de veggene som står der i dag, for å deretter montere det skjulte anlegget og gipse over. 

Men jeg lurte på om det er forsvarlig i følge forskriftene å ikke rive hele veggen, men åpne litt "her og der", og legge opp bokser, og trekke rør og kabler, for å deretter plate over med rehab gips. 

Vet det er litt "jalla" men er det i teorien lovlig og gjennomførbart? 

Takker for svar. 

TSt
   #1
 4 627     0
I utgangspunktet kan du ikke gjøre noen ting selv her. Du må evt få til avtale med med en elektriker at du får lov å gjøre en del selv. Bare rehab gips kan du ikke kle igjen hull med men hvis du først tetter med det du har tatt ut kan du bruke rehabgips over det hele til slutt.
  (trådstarter)
   #2
 6     0
Ja det var dårlig formulert av meg, tanken var selvsagt å plate hele veggene på nytt med rehab gips etter alt var rørsatt.
   #3
 2 048     I huset mitt     0
Går fint å slisse opp i eksisterende vegg for felle inn rør og bokser og så legge nye plater utenpå.
   #4
 538     Bergen     0
hvis det er yttervegger så kan det være greit å åpne hele veggen. kontrollere evt bytte isolasjon ny dampsperre, lekte ut med 48 lekter legge rør i veggen og på med 5cm isolasjon der også.

Hvis du avtaler med elektriker så kan han/hun være behjelpelig med å vise hvor de vil ha rør og slikt.
Så åpner du veggen og lager hull i stender.
Avhengig av trikker så sier vedkommende om det er greit at du ligger rør og ledninger selv.
Personlig så lot ikke jeg kunder gjøre slikt da jeg har sett så mye rart. Hvis alt er klart så går det fort å få lagt rørene og bruker han prefix så blir det ikke noe ekstra arbeid å trekke.
Signatur
TSt
   #5
 4 627     0
Jeg mente at du kan ikke skjære ut 20 cm stripe (for å kommet til å borre hull i stendere) og så bare legge rehab gips over dette hullet etterpå.  Det blir alt for tynt over hullene.  Du må sette tilbake det du har skåret ut av eksisterende vegg først (f.eks. med et anlegg på baksiden av skjøten) før du setter rehab gips over det hele.  Gjør du ikke dette må du bruke vanlig gips.  

På yttervegger kan en jo tenke på å etterisolere men en må tenke på pampsperren som finnes der fra før og om den må fjernes.  Er det åpnet bare tynne striper på veggen så er det litt mere styr å trekke enn om en har et helt åpent bindingsverk. Da er det også mere tidkrevende og montere bokser etc.  Jeg har hjulpet til med slik jobb sist sommer så jeg vet det.  
   #6
 2 771     OSLO     0
Det aller beste er selvfølgelig og rive av innvendig kledning. Det går mye fortere og legge opp det elektriske

Klart, er det en innvendig vegg hvor du ønsker feks bare én stikk, kan det jo slisses til det, må ikke rive av all kledning

På yttervegger er det greit og rive av innvendig kledning, isolere ordentlig, på med ny plast for så og lekte uten på plasten med 48x48. Da får du det elektriske innenfor plasten, slipper masse hull i denHilsen elektrikker
   #7
 108     0
Billigste og beste løsningen er å åpne veggene, så elektrikeren bruker mye mindre tid på å legge skjult installasjon. Du får også en "bedre" installasjon (stenderbokser istedet for tabbebokser, bedre forlagt og festet rør osv.)

  (trådstarter)
   #8
 6     0
Jeg mente at du kan ikke skjære ut 20 cm stripe (for å kommet til å borre hull i stendere) og så bare legge rehab gips over dette hullet etterpå. Det blir alt for tynt over hullene. Du må sette tilbake det du har skåret ut av eksisterende vegg først (f.eks. med et anlegg på baksiden av skjøten) før du setter rehab gips over det hele. Gjør du ikke dette må du bruke vanlig gips.

På yttervegger kan en jo tenke på å etterisolere men en må tenke på pampsperren som finnes der fra før og om den må fjernes. Er det åpnet bare tynne striper på veggen så er det litt mere styr å trekke enn om en har et helt åpent bindingsverk. Da er det også mere tidkrevende og montere bokser etc. Jeg har hjulpet til med slik jobb sist sommer så jeg vet det.

Hvilken tykkelse på gipsen ville du anbefalt på gipsen for å være sikker på at det blir nok tykkelse over hullene? 12,5mm?
   #9
 3     Oslo     1
Hei,

ved rehab på denne måte anbefales 12,5 mm gips. Denne isolerer noe og det blir mindre å sparkle. Ved 6mm sprekker det opp i enigen. Bokser kan da settes jevnt med gips. De har en "hjelpekant" for enkel eller dobbel gips på boksene.

Angående røropplegg bør det gjøres en avtale med elektriker. Hvis alt er i henhold, og elektriker får se rør i sin helhet, eventuelt komme med korreksjoner før det lukkes, er det ikke noe i veien med å gjøre dette selv.

Vi opplever likevel at det i de fleste tilfeller er greit å overlate til elektriker da vi trekker en god mengde rør på en dag, og det å rette opp noen ganger tar lengre tid.

Vi ser ofte at de som gjør rehab av gamle bygg bare legger 2"2" utenpå eksisterende innside av yttervegger, for så å legge isolasjon samt alt røropplegg. Plast i vegger i gamle bygg brukes sjelden.Siste redigering: 1. mars 2019 11:14:47 av SverreBP
Signatur