(trådstarter)
   #11
 14     0
Takk for mye info, men fortsatt ikke svar på hvilken vei forskriften teller som etterspurt over?

:)

   #12
 764     0
NK64 sin tolkning:

NEK 400-8-823:210, avsnitt 823.537.03 spesifiserer 2 uttak pr. 2 m kjøkkenbenk. Når avsnittet ikke detaljerer nærmere hva som omfattes av en kjøkkenbenk, er det risikovurderinen til den prosjekterende/utførende som må legges til grunn.  Denne vurderingen må legge til grunn kjøkkenets utforming og tilgang til strøm for å kunne arbeide med kjøkkenmaskiner.

Så installatør kan risikovurderer seg frem til at det er tilstrekkelig med 1 dobbel stikk på 3m benkeplate. Det kan også trekkes fra feks komfyr etc. Skal uansett være minst 1 uttak over kjøkkenbenk samt uttak ved spiseplass.

Stikkontakt oppå listen kan være fordi det et en murvegg som også er brannmur.
HSt
   #13
 37,574     Lillestrøm kommune     0
Hva mener du med trekkes fra komfyr ?

Med modulbygg blir det tydeligvis mer åpne anlegg igjen.
   #14
 764     0
Mente i grunn frittstående komfyr der det ikke er sammenhengende plate over . Sier seg vel selv når eg tenker meg om..
  (trådstarter)
   #15
 14     1
Så "kjøkkenbenk" defineres som lengde benkeplate som er igjen etter en trekker fra platetopp og vask?
   #16
 911     0
Jeg har også valgt å gå for "godt med stikk" på de rommene jeg har pusset opp i det senere. Ber elektriker gjerne montere enda mer nå enn før. Bruker alltid lavtbyggende dobbeltstikk, så kan møblering plasseres foran disse uten å måtte stå mer ut fra veggen enn gulvlisten. Grunnen er enkel: jeg vet aldri hvordan bruken av rommet blir i fremtiden, og satser på at jeg aldri trenger å åpne veggene igjen. Har alltid stikk ved vindu, ved dør og langs vegger med ca. 2 meter mellomrom, eller der det passer seg estetisk ellers. Prøver også alltid å forestille meg både ulike plasseringer av seng, sofa, TV og kontorpult og plassere stikk og evt. bokser til nettverkskabel etter dette.

Imidlertid:
Jeg er ikke noe glad i disse monsterne av noen 6-veis (eller 8-10 veis) stikk bak TV, og å prøver å unngå dette så langt det lar seg gjøre (dvs. nevner ikke TV for elektriker). Der foretrekker jeg gjerne en padde, skjult bak en skapdør i TV-benken eller noe lignende. I stua nå har jeg faktisk bare i bruk tre stikk ved TV, det er TV selv, dekoder og blu-ray spiller. Kanskje blir det en lydplanke snart? Uansett er det bedre å skjule dette i TV-benken enn å ha det veggfast. Jeg er ikke bekymret for brann i disse paddene/grenuttakene. De er vel kanskje belastet med noe slikt som 100 watt til sammen maks? Det samme gjelder kontorpult. Har man et dobbeltstikk under eller rett ved siden av har man kommet langt. Skrur fast en padde opp under pulten og bruker kabeloppsamlere/kanaler til å kveile opp overskytende kabel opp under pulten, da får jeg løftet alt fra gulvet. Dette er både penere og bidrar til enklere renhold. Igjen en "padde" med 6 uttak og maks 100 watt belastning, ser ikke problemet.

zyp
   #18
 460     0
Når det kommer til soverom står det eksplisitt per påbegynte 4m2, så et soverom på 7m2 skal ha to dobbeltuttak.

I forhold til kjøkkenbenk har ikke forskriften ytterligere definert hvordan det skal regnes og hvorvidt det skal rundes opp eller ned, så jeg tipper svaret her kommer an på elektrikeren som tolker reglene. Jeg har selv i underkant av fem meter benk (inkludert vask og platetopp) og fikk to dobbeltuttak over den, så elektriker har runda ned hos meg. Det er i praksis alt for lite, så jeg planlegger å bytte ut hvert av dem med seks- eller åtteveis uttak etterhvert.

Jeg tipper at du har nabo på andre siden av soveromsveggen din, og da er det nok brannkrav som gjør at det ikke har vært anledning til å montere stikkontakt innfelt i veggen.
   #20
 3,593     0
Er ikke sikker hva mer du vil ha svar på enn det som orjtan1 gjenga fra NEK400. Et sammendrag:

  • I stue, soverom, arbeidsrom, oppholdsrom: Minst to uttak pr påbegynte 4 m2 golvareal.

  • Der hvor det er planlagt plass for hjemmekino / TV / musikkanlegg: Minst seks uttak, maksimalt to for europlugger, i tillegg til øvrige uttak i rommet.

  • Kjøkken: Et uttak for hvert 'faste elektriske utstyr', som kjøl, frys, stekeovn, ventilator … men også kaffemaskin er nevnt - da tenkes vel på noe mer enn en liten kaffetrakter. Minst to uttak pr. 2 løpemeter vegg over kjøkkenbenk. Minst fire uttak i forbindelse med spiseplass, men ikke mindre enn to uttak pr 2 m fri vegg.

  • Entre/gang: Minst to uttak pr påbegynte 6 m2 golvflate.

  • Andre rom: Minst to uttak, men tilpasset rommets funksjon og tiltenkte bruk.

  • Utvendig: Minst to uttak på alle verandaer, altaner og balkonger.

  • Bad: Dedikert uttak til stasjonært utstyr som ikke er fast tilkoblet. For øvrig minst to uttak.



Et dobbeltstikk teller som to uttak.

De argumentene du anfører for bruk av padder og skjuling av slikt utstyr inni reol etc. er helt i samsvar med begrunnelsene for de nye kravene i NEK400 - med motsatt fortegn. Om ikke du er redd for brann, er det andre som er det Smile

Jeg skal si meg delvis enig: Noen ganger begynner sikkerhetskravene å nærme seg hysteri, og jeg har ingen panikk for å kjøre vaskemaskinen når jeg er på butikken; jeg forventer ikke å finne huset som en rykende brannruin når jeg kommer hjem.

Men det er forskjell på kvalitet. På jobben bestilte vi nettopp en stabel "power strips" (kall det gjerne padder på norsk, selv om stikkene står på rad), til 700 kr + moms pr stykk. Da er både materialvalg, håndarbeid og kvalitetssikring på et høyere nivå enn det du finner på Obs Elektro. (Nei, det er ikke prisen som beviser det - det er anerkjennelsen av produsenten som en leverandør av proff-produkter som viser det. Høy pris er bare en følge av produksjonsmåte og kvalitetskontroll.)

Kjøper du tilsvarende kvalitet til hjemmebruk har du bedre grunnlag for å si at "Dette er ikke noe problem" enn om du drar på Obs elektro. Men de fleste drar på Obs elektro.