(trådstarter)
   #11
 24,947     Akershus     0

For meg høres det like usikkert/sikkert ut å ha en bryter merket "utelys" i sikringsskapet som å forholde seg til kursoversikten og bryte strømmen med sikringen. Begge befinner seg i sikringsskapet og brukeren må huske/forstå at hun må inn i sikringsskapet for å bryte strømmen til utelampene.
Høres mer naturlig ut å ha en bryter i nærheten av lampene. Da tror jeg sannsynligheten for at man husker å bryte strømmen er større.


Helt enig. Å etablere det i dette tilfellet kan imidlertid være ganske omfattende. Det er derfor jeg ville foretrukket kun sikring/bryter i sikringsskap, da slipper en i alle fall missforståelsen at en skrur av en bryter og tror at det er helt spenningløst.

Takker for synspunkter  Smile
Signatur

   #12
 98     Oslo     0
Hei

Det har blitt endel endringer i normen de siste gangene.

I NEK 400:2006 kom kravet om allpolig servicebryter på blant annet alt fast tilkoblet utstyr på bad. Dette resulterte maaange brytere og rot for baderomsinstallasjonen. Dette kravet er nå sluppet opp i NEK 400:2010. Nå er det kun krav om allpolig lokal bryter på fast tilkoblet belysning med spenning 230v. All lavolt belysning kan ha 1p bryter. Dette er nytt.
Fast tilkoblet utstyr, f,eks egen kurs til boblebad/steamdusj etc kan man bruke kurssikringen til allpolig frakobling. Det er ikke krav til lokal bryter på dette. Men det bør være på egen kurs sånn at servicepersonell lar være å koble ut utstyret pga f.eks lys/stikk går på samme kurs.

Det samme gjelder utelys. Det er krav om allpolig frakobling, men det stiller ikke krav om at det allpolige bruddet er lokalt i et rom eller kurssirking. Men hvis man bruker kurssikringen som allpolig brudd bør det kun være utelys på kursen. Hvis man bruker 1p bryter lokalt i flere rom og allpolig brudd med kurssikringen bør dette merkes tydlig i installasjonen og komme frem i risikovurderingen. Det er ikke alle som har et forhold til at brytervippa har et symbol for allpolig brudd eller ei. Ukyndige mennesker vil da skru av 1p bryter og skifte pære og vil fortsatt ha spenning på en av fasene. Hvis det er feil på trafokretsen kan denne spenningen blir f.eks opp mot 400v og kan være mer skadelig enn spenning mellom to faser!

Jeg bygger hus selv om dagen og kjører egen kurs for utelys med kurssikringen som allpolig brudd. Skal ikke ha lokale brytere da Xcomfortanlegget skal styre utelys mht tidspunkt og skumring.


Installatør.
  (trådstarter)
   #13
 24,947     Akershus     0
Hei Oddgeir

Takk for oppsummering. Noen ganger er sikringsskapet tilstrekkelig, andre ganger er det uheldig.


Du skriver om lys på bad:


Nå er det kun krav om allpolig lokal bryter på fast tilkoblet belysning med spenning 230v. All lavolt belysning kan ha 1p bryter.


Dersom det ikke er mulig å se når denne allpolige bryteren er "av", hvilken funksjon har den da? Er "kravet" til allpolig brudd oppfylt?
Signatur
   #14
 4,344     0
Kravet er at det skal være muligheter for allpolig brudd.

Hvis lyset på badet er brutt i et skrittrele eller med topolete endevendere eller med et styresystem f.eks X-comfort så har du svært liten kontroll på om strømmen faktisk er borte.
Men ja det er lovlig.

Hvis du ikke er fornøyd med dette må du nesten sette opp separat  allpolig brudd og en diger advarsel til de som skal bytte lyskilder.
   #15
 296     Tromsø     0
Med mindre jeg tar helt feil, så er det ikke krav til allpolig brudd på lavvolt (under 50V) fordi det er definert som uten berøringsfare.
   #16
 98     Oslo     1
Hei igjen

Regelverket er litt tvetydig etter det jeg kan huske vedrørende allpolig lokal bryter på 230v lysutstyr på baderom. F.eks sier Moeller at de tilfredstiller kravet til allpolig brudd via f.eks en 2p 8A bryteactuator. Denne bryteactuatoren styres ofte via en trådløs bryter uten noen form for stillingsindikasjon. Dette kan medføre i et sjeldent tilfelle at det er spenning på armaturet, selv om lyset er slått av. Å bruke brytere uten stillingsindikasjon er ikke å anbefale på f.eks bad. F.eks en KNX bryter med lysdiode om bryteren er aktivert vil være tilfredstillende. Nå har vel også Moeller Xcomfort også kommet med trådløs bryter med lysdiode, men denne er batteridrevet og har fortsatt en svakhet.

Men... risikovurdering og informasjon til eier/bruker er alfa omega uansett gråsone.
  (trådstarter)
   #17
 24,947     Akershus     0
Min konklusjon er at kravet om allpolig brudd er foreldet og kan frafalles!

En bedre løsning er å lære alle forbrukere: "Skal du tukle inni her, ta kurssikringen".

Dessverre har jeg ikke definisjonsmakt.  ::)
Signatur

   #18
 4,344     0
Konklusjonen min er at det bør være allpolig lokalt brudd på alt lysutstyr, inne som ute hvis vi har IT anlegg.
Jeg har heller ikke definisjonsmakt dessverre. Wink
   #19
 682     0
Det store spørsmålet er da; hvor mange slår av bryteren for å skifte pære? Sånn ca. ingen..
   #20
 205     0

Det store spørsmålet er da; hvor mange slår av bryteren for å skifte pære? Sånn ca. ingen..

Kanskje ikke mest kritisk det å bytte pære. Men utelys har en del kortere levetid på grunn av vær og vind, og jeg tror flere tenker på å skru av bryteren når dem skal skifte den. Hvis man da har kun 1 polt brudd, kan dette få overraskelser...
Signatur