1 683    20    2  

Erfaringer pristilbud og betingelser for totalrenovering av elektrisk anlegg

 12     Oslo     0
Hei,

Vi skal (helt ufrivillig) gå i gang med å skifte ut / totalrenovere (ihvertfall delvis totalrenovere) hele det elektriske anlegget i vårt 60-talls hus. Vi må åpne noen vegger pga. dårlig håndverk og lokal elektriker er usikker på kvaliteten på tidligere arbeid. Vi har blandt annet funnet sukkerbit inne i veggen og mye annet rart. Elektriker håper å kunne gjenbruke endel bokser og rør i 2.etasje. Ellers ønsker de å skifte ut alt nytt av bokser, rør, ledninger, brytere, stikk etc.

Vi har innledet kontakt med et lokalt selskap og ansvarlig installatør har vært på befaring. Han ønsker ikke å gi oss fastpris på jobben pga. risiko / omfanget. Vi har forståelse for det, jobben virker litt uoversiktelig for oss også. De ønsker i utgangspunktet å trekke så mye nye rør som mulig og bruke minst mulig tid på kartlegging.

Jeg har laget en liste over alle el-punkter, totalt antall er ca 160 punkter.


Vi har blitt tilbudt 650,- eks.mva pr.time og 15% avslag på listepris på alt materiell.

Er dette ok? Vi synes dette er litt skummelt da vi ikke har kontroll når kostnadene begynner å løpe.


Hva har dere gjort i lignende tilfeller? Hvilke avtaler fikk dere? Hvor nøye spesifierste dere jobben? Andre betingelser vi må få med?


I Oslo-området.

TDJ
   #1
 1 626     Asker      0
Skal/kan dere gjøre noe selv, f.eks åpne vegger/tak og forberede for rør-trekking ?
Ved ny-bygg har de fleste elektrikere fast pris pr punkt.
Signatur
   #2
 4 190     0
Pris for kjøring (servicebil), sluttkontroll og dokumentasjon kan være greit å avtale. Det bør være noen forutsetninger om fremdrift og antall timer hver dag?

Ellers er listepris et morsomt begrep, du har fått 15% rabatt på det som pleier å være innkjøpspris x2-3.
   #3
 1 835     klippdalen     1
du kunne glatt fått 50-60% rabatt på listepris. og ennå hadde trikker tjent penger Smile
jaf
   #4
 6 175     tromsø     0
Kan dere inngå avtale med elektriker om å åpne vegger og tak. Eventuelt bore og trekke gjennom etasjer. Jeg hold på en helg med å bore gjennom etasjer og knakk bor og boremaskin. Det er "drittjobb" og risiko du kan ta for elektriker. Det sluker timer. Elektrikere hater å være tømrer.
  (trådstarter)
   #5
 12     Oslo     0
Takk for svar! Vi bestemmer selv om og hvor mye egeninnsats vi ønsker å legge ned på tømrer / rive biten. De ordner med egen tømrer som jeg vet er flink på resten.

Men hva tenker dere om prisen? Og hvordan avtaler man fremdrift? At de skal være tilstede X antall timer pr.dag/uke?

Fastpris pr.punkt tror jeg ikke er aktuelt, men jeg kan høre med andre lokale elektrikere.

650,- + mva pr.time regner jeg med er inkludert firmabil men det skal jeg sjekke.

Jeg forstår det slik at det kan væres rom for å forhandle litt på avslaget.
jaf
   #6
 6 175     tromsø     0
Men 650,- + moms, sier vel lite om hva prisen er ? Elektriker burde klare å komme med en prisantydning ? Usikkerheten ligger i at huset er fra 1960 ? Ville prøvd å komme få en avtale om å rive med mulig og få en ramme rundt arbeidet som kan gi en grunnlag for en fastpris. Tenker å bytte alt koster150-200 000,- Da blir det inntakskap ute og lite skap inne.
   #7
 3 737     Asker     0
Burde kunne få en total pris på en slik jobb som dette. Punktpris. Regner med at du all ha åpent anlegg, med mindre alt skal ned av vegger og tak.

650+mva pr punkt er nok da helt ok. Samt en fast pris for de to øvrige skapene inkludert kurser. All dokumentasjon og sluttkontroll bør da vær med. Med 650 +mva snakker vi ikke downlights. Dette er stikk, takpunkt, bettere, utepunkt etc.

Vil tippe total er ca 150-200 ink mva. Det bør avtales tilstand på bolig før de starter, samt en befaring hvor de tar over bygget og godtar tilstand. Tømrer kommer i tillegg evt.
Signatur

HSt
   #8
 35 437     Lillestrøm kommune     0
650 var timepris ikke punkt pris

Dette med utstyr pris er en felle, få eksempler på hvordan dette praktiseres og sammenlign med f.eks elektroimportøren
TDJ
   #9
 1 626     Asker      1
Vi bestemmer selv om og hvor mye egeninnsats vi ønsker å legge ned på tømrer / rive biten. De ordner med egen tømrer som jeg vet er flink på resten.
Og hvordan avtaler man fremdrift? At de skal være tilstede X antall timer pr.dag/uke?
Fastpris pr.punkt tror jeg ikke er aktuelt, men jeg kan høre med andre lokale elektrikere.
650,- + mva pr.time regner jeg med er inkludert firmabil men det skal jeg sjekke.


Slik det fremstår er dette et "risiko-prosjekt" mhp totale kostnader. Risikoen består (som oftest alltid) i kjøpers forventning/ønske til laveste pris og entreprenørens reelle kostnader og ønske/krav om inntjening.... Blush. Som sagt tidligere vil entreprenører tilstrebe faktura på timer når usikkerheten mhp faktisk arbeid er stor.

Den eneste måten å redusere denne risikoen/usikkerheten på er å konkretisere / detaljere arbeidet - mao planlegge !

Start med å definere helt konkret hva som skal være egeninnsats ifm riving/tømring OG hvilken tilstander/forhold/forutsetninger elektriker skal arbeide under. (F.eks "alle plater og paneler fjernet og adkomst for rør-trekking er klargjort", "Alle gjennomføringer i reisverk o.l. boret med 20 mm bor og klar for rør-trekking" ). Dette vil være en "leveranse" fra oppdragsgiver til elektriker som vil redusere usikkerheten betydelig. Trekking av tomme k-rør er forøvrig en typisk "gjør-det-selv" oppgave som gir solid besparelse, men må skje etter anvisning fra elektriker - spesielt gjelder dette klamring/festing av rørene Sad !.

Dersom man følger det ovenstående bør man i praksis avvente å be om bindende tilbud (fra flere) inntil all avdekking er utført..., og de aller fleste profesjonelle elektrikere vil da være helt komfortable med å gi en punkt-pris.
Signatur
jaf
   #10
 6 175     tromsø     0
Godt skrevet TDJ. Min erfaring er at elektriker (og rørlegger) vil unngå å stå i 1 dag på 1 kurs å bore for å komme gjennom bjelkelag i hus fra 1960 som kan inneholde smidde gamle spiker. Og så treffe kunde som spør hvorfor ingenting skjer. Det er der risiko er. Er røra trukket gjennom etasje skille, eventuelt med trekkesnor i, så. er risiko redusert. Vent med klamring, og festing. Matriel kostnad er helt uvesentlig. Risiko ligger i arbeidstimer og hvordan det gamle huset fra 1960 er bygd.