15,230    34    0  

Jolis: Anbud på oppgradering av elektrisk anlegg

 16     0
God dag folkens (og god nyttårsfeiring ikveld) ;D

I sommer kjøpte vi eget for første gang, et rekkehus fra 1973. Det elektriske anlegget er like gammelt som huset, med keramiske sikringer, ingen jordfeilbryter, overspenningsvern, og så videre. Vi sliter også med for lite kapasitet, vi må trikse til med skøyteledninger for å kunne bruke nok ovner samtidig og slikt. Sliter med at enkelte sikringer går, men iblant også hovedsikringene.

Jeg ringte et relativt stort elektro-firma her i Haugesund og fikk de til å komme med et tilbud. En kar var innom og kikka på sikringsskapet, og etter noen dager fikk jeg da tilbudet.

Hovedpunktene vi ønsker å få gjort:
- Oppgradere til automatsikringer
- Øke kapasitet
- Få opp jordfeilbryter

Her er tilbudet vi fikk:
- Renoveringsrammer for tidsriktig avdekning
- Hovedsikring/overb. vern 2x50A (ca 11,5kW). Forutsetter aksept fra kraftlaget
- Overspenningsvern som grov/mellomvern montert i sikringsskapet
- 8 stk kurser som kombinerte automatsikringer/jordfeilautomater (jordfeilbryter på hver kurs). En ekstra kurssikring i tillegg til dagens antall
- Nødvendig koplingsmateriell
- Arbeid / montering

Pris eks mva: 13,000
Pris inkl mva: 16,250

Hva synes dere om dette tilbudet? Virker det relativt rimelig, hårreisende, eller hva? Vet at vi bør hente inn tilbud fra flere, men det begynner å haste og hvis dette tilbudet virker greit så tror jeg at vi bare går for det.

Takker på forhånd for eventuelle svar, og ha en flott nyttårsfeiring ikveld!

   #1
 342     Norge     0
Umiddelbart fremstår dette som et kurant tilbud.

Har du tenkt noe på å skifte ledningene? Skal det legges jordledning ut i de kursene hvor dette i dag ikke finnes?
  (trådstarter)
   #2
 16     0
Takk for raskt svar.

Har tenkt litt på å skifte ut ledningene ja, men er litt blank på dette da jeg har lite peiling. Noen kompiser mente at det nok neppe var lagt ut jord, og at det derfor var en sinnsyk jobb med å trekke ledninger med jord på nytt i hele huset, og at prisen for jobben da hadde blitt mye større, nærmere 100K. Så snakket jeg med min far, som mente det bare var tull, og at det mest sannsynlig var lagt ut jord (det var det i hans hus fra 60-tallet).

Jeg spurte han som var innom her på befaringen om noe ala "Trengs det ikke legges ut jordledninger når man skal få inn jordfeilbryter, eller kan du gjøre alt fra sikringsskapet her?" - Svaret jeg fikk var da at det ikke var nødvendig og at han kunne fikse alt i selve sikringsskapet. Jeg tolker jo det som at det allerede er lagt jordledninger, men jeg vet jo ingenting sikkert.

Virker vel litt useriøst å komme med et tilbud med jordfeilbrytere på hver kurs, hvis det ikke har noe effekt fordi det ikke er lagt jordledninger?
   #3
 342     Norge     0
En jordfeilbryter trenger ikke et jordet anlegg for å fungere. Den måler egentlig bare at det går like mye strøm i begge lederene og konkluderer med at en eventuell differanse betyr at strømmen som forsvinner går til jord.

Fra gammelt av var det kun våtrom (bad, kjøkken) og utendørskurser som var jordet.
Du trenger heller ikke jorde f.eks stuen din ettersom man skal følge de reglene som gjaldt da anlegget ble oppført når man utfører oppgraderinger. (Hadde du derimot totalrenovert måtte du ha jordet rubbel og bit)

Jeg vet ikke hvor stort huset ditt er, men at det skal koste 100k for å dra inn nye ledninger syntes jeg virket dyrt. Man fester egentlig bare nye ledninger i de gamle og drar de gamle ut og de blir "automatisk" erstattet med nye.  Iallefall hvis rørene er hele og fine uten brudd, skarpe kanter, etc etc.
Hvis ledningene er lagt på veggen så blir det noe mer omfattende.

Du trenger uansett ikke gjøre dette hvis det eksisterende er i god stand
   #4
 90     Trondheim     0
Tilbudet ser bra ut.

Om du skrur av dekslet på ett par stikkontakter rundt omkring ser du enkelt om du har kabler med jording (blå, brun og grønn/gul - den siste er jording). Har du bare to kabler har du ikke jording. Du kan oppleve å finne jording på noen rom (kurser), mens andre kanskje ikke har det.    
   #5
 342     Norge     0
Ledningene for strøm kan også være svart og hvit ettersom dette er fra 70-tallet. Jording har også vært uisolert en gang i tiden, men det er kanskje enda lenger siden.
  (trådstarter)
   #6
 16     0
Takk for grundige svar.

Tok av et deksel på en kontakt i stua, og der var det lite tegn på jording.

Hva er den faktiske konsekvensen av å ikke ha jordledning på en kurs med jordfeilbryter da?

Hovedpoenget med å fikse på det elektriske anlegget er for å redusere brannfare, og forbedere anlegget på oppgraderinger ellers i huset (vi skal pusse opp både bad og kjøkken, og kommer til å trenge større kapasitet). Vil selvfølgelig også unngå det upraktiske med  keramiske sikringer som ryker og må byttes.

Forsvinner formålet med denne oppgraderingen hvis det ikke er lagt ut jordledninger?
   #7
 342     Norge     0
Som sagt trenger du ikke jording for å ha utnyttelse av jordfeilbryter.

Jordfeilbryter minker helt klart brannfaren og forbedrer anlegget. Dessuten blir det mer fleksibelt av at det er kombiautomatsikringer da man ikke risikerer å blacke ut hele huset med en jordfeil.

Hovedpoenget med å ha en jordleder, eller beskyttelsesleder som det igrunn heter, er for å hindre elektriske støt på apparater eller anleggsdeler hvor en spenningsførende del kommer borti en metalldel og gjør den strømførende.
Som eksempel kan vi late som om det er blitt skade på isolasjonen på en av ledningene inni komfyren din, og blankt metall fra lederen kommer borti karroseriet. Da vil du få elektrisk støt når du tar borti hvis du gir en forbindelse mellom det strømførende karroseriet og jord.

Jordledningens oppgave er å være en "snarvei" til jord for denne strømmen. Jordledningen er altså koblet direkte i metallet i komfyren og går strake veien til jordsmonnet under huset ditt.
Og strømmen velger alltid den veien med minst motstand.

Så til jordfeilbryteren.
På vanlige kurser er den innstilt på (maksimalt) 30 milliampere (mA). Dette er strømmengden som begynner å bli farlig for mennesker. Så i eksempelet uten jordet komfyr så vil vernet løse ut når du tar borti og leder strøm.


Det ble litt kort og generelt dette, men poenget mitt er at jordfeilbryteren din har en stor verdi i anlegget ditt.

Du skal også vite at automatsikringer har lavere terskel for å løse ut enn tilsvarende keramiske sikringer. Dette er fordi de har forskjellige karakteristikker - kurver som bestemmer hvor lang tid en gitt overstrøm skal vare før vernet tripper.

   #8
 5,337     Tromsø     0

Vi sliter også med for lite kapasitet, vi må trikse til med skøyteledninger for å kunne bruke nok ovner samtidig og slikt. Sliter med at enkelte sikringer går, men iblant også hovedsikringene.


Det høres her ut som at oppgraderingen dere har fått tilbud om er altfor billig, eller altfor lite omfattende. Prisen er grei for oppgradert sikringsskap med overspenningsvern, jordfeilbryter og moderne sikringer. Men oppfatter neppe en eneste ny kurs med større kapasitet. Da snakker vi heller om et sekssifret beløp, dersom kursene skal oppgraderes med strekking av nye ledninger med større kapasitet til alle punkter.
Signatur
   #9
 1,029     Oslo     0
Hun får jo alt som ble etterspurt:


Hovedpunktene vi ønsker å få gjort:
- Oppgradere til automatsikringer
- Øke kapasitet
- Få opp jordfeilbryter


Hun får større inntakssikkringer (så fremt e-verket gir tillatelse) som gir økt kapasitet, og hun får jordfeilautomater som dekker de to andre punktene.