279    8    2  

Automatsikring som servicebryter på VVB.

 28     0
Da har jeg endelig dristet meg til å opprette en bruker på dette fantastiske forumet. Har vært leser lenge =)

Jeg har kommet opp i en liten catch44 vedrørende VVB min. Huset vi bor i er fra 2003 og VVB er tilkoblet via stikkontakt, på egen 16a kurs. Dette var jo lov den gang selv om tanken trekker mer enn 2KW. 

I går gjorde jeg noe som jeg har tenkt på lenge; trakk ut støpselet og kjente på pinnene. De var varm, mye varmere enn jeg var bekvem med. Så kommer problematikken. Jeg vil gjerne direktekoble tanken og fjerne stikket. Dette løses jo enkelt ved å sette inn en forhøyningsramme med strekkavlaster, men er det påbudt med topolt servicebryter, eller kan man anvende automatsikringen ved service? Jeg har en skittentøysjakt i taket akkurat over hvor stikket står. Skittentøyet havner i en kurv under stikket på en hylle over VVB. Det er ikke et uvanlig scenario at tøyet stryker borti stikket på vei ned og noen ganger henger det gjerne en flik av f.eks sengetøy fast på stikket. Av denne grunn er jeg ikke så veldig lysten på å sette på en servicebryter. Jeg ser for meg at denne kommer til stadighet til å bli slått ned av skittentøyet.  Den blir dessuten stikkene relativt langt ut.

Ett alternativ er å sette servicebryteren opp ned slik at den er på når den vender ned. Aller helst vil jeg bare få satt på en sentralplate og bruke kurssikringen som servicebryter. Det vil gi minst hindringer for skittentøyet, men det må nesten være lovlig også. Det er kun VVB som er på kursen og sikringskap befinner seg 4 m unna i en bod som kan låses av. Jeg er ikke veldig lysten på større ombygginger av noe som faktisk fungerer, men samtidig vil jeg ha ting tryggere.

Jeg har søkt i forumet og ser at temaet har vært diskutert før,  men jeg fant liksom ikke noe endelig konklusjon. I linker til diskusjoner på Trainor finner jeg heller ikke en endelig konklusjon.

Hva er definisjonen på en låsbar automatsikring? 

HSt
   #1
 23 926     Lillestrøm kommune     0
Det er ok tror jeg, enda bedre med en dymotekst med kursnr på koblingsboks. Godt du har med strekkavlaster. Og som du vet har du ikke lov å koble dette selv.
   #2
 364     1
Om kursen kun går til varmtvannstank så holder det med sikring og du trenger ikke service bryter.
Om det er vanlig veggboks kan det brukes vegglokk med strekkavlaster.

"Alle" automatsikringer er låsbare med en sikringslås om det må låses....

-elektrikeren
   #3
 7 687     Bærum     1
Jeg har kommet opp i en liten catch44 vedrørende VVB min.
Er det dobbelt så ille som Catch 22?
  (trådstarter)
   #5
 28     0
Om kursen kun går til varmtvannstank så holder det med sikring og du trenger ikke service bryter.
Om det er vanlig veggboks kan det brukes vegglokk med strekkavlaster.

"Alle" automatsikringer er låsbare med en sikringslås om det må låses....

-elektrikeren

Takker for svar. Har en elektriker i familien som jeg også har konferert med. Han bekrefter også at kurssikring burde holde som servicebryter i dette tilfellet. Lokket som du linker til var jo veldig enkelt og greit og jeg hadde nok gått for det om jeg hadde sett det før. Jeg har allerede kjøpt inn forhøyningsrammen og har sentralplate og ramme fra før. Fordelen med forhøyningsramme er at da er det en smal sak å sette inn en bryter om behovet skulle melde seg.

Satser på at dette ordnes i neste familiebesøk. Kan jo ikke ta en elektriker lange tiden å utføre denne jobben om jeg har alle delene klar.
  (trådstarter)
   #6
 28     0
Jeg har kommet opp i en liten catch44 vedrørende VVB min.
Er det dobbelt så ille som Catch 22?

Catch 44 er dobbelt så ille ja Laughing Catch 22 var jo bare varmgangen. Når en så legger til den klønete plasseringen av stikkontakt og sjakt så ble det minst catch 44 Wink
  (trådstarter)
   #7
 28     0
Hva med å bruke en https://www.elektroimportoren.no/sikkerhetsbryter-sa-316-hvit/1470262/Product.html

Denne klarer du ikke å skru av med tøy som faller fra taket.
Har ikke noe imot at du direktekobler tanken. Men ville satt en bryter der, er ingen ulemper og bare fordeler i mine øyner.

Bra tips, men det var nå et beist av en bryter. Det er jo veggboks der så jeg går nok for en litt mindre fremtredende løsning Smile

  (trådstarter)
   #8
 28     0
For å avslutte tråden så kan jeg informere om at tanken nå har fått fast tilkobling. Valget falt på blindlokk med strekkavlastning som foreslått av pusseopp. Forhøyningsramme med sentralplate innså jeg at ville stikke for langt ut, så blindlokk ble handlet inn. Lokket ble merket med sikringsnummer som forslått av HSt.

Takk for hjelpen alle sammen =)