9,537
23
0
DLE har vært på besøk.
25,370
Akershus
0
Da kom DLE innom og strammet meg opp.
Hytta ble satt opp i 1962 og kjøpt av oss i -87. Alt el er fra byggeåret.
Pålegg: ... manglende jordforbindelse/utjevningsforbindelse, jfr FEL § 21
Situasjon: 230V IT, luftspenn. Ik er ikke kjent, men antas noe lav. Ca 2 km til trafo og lyset dipper når sisternepumpa starter. Hytta står på tørt fjell. Den er utført med åpent anlegg. Alt av PR fra 60-tallet er uten jord. Alle kontakter er uten jord. Det er ingen jordelektrode. Det er utslagsvask og kaldtvannskran, plastrør. Ikke noe bad/våtrom. KV = NH. Utvendig målerskap med OV = NH 35A. Innvendig fordeling fra gammelt NEBB-skap. Ikke noe overspenningsvern. OV taes ut i vinterhalvåret.
Det er installasjon av vann og kloakkpumpe på gang med kursutvidelse.
Hytta antas å bli totalrenovert, men det blir om noen år. Derfor ber jeg om råd mhp å få dette på stell, men til minimum kostnad i denne omgang. Mao, det skal være skikkelig, godkjennbart, men ingen ekstravaganse.
Mine tanker:
Hytta har to kurser, 10A UZ i gammelt NEBB skap. Skapet beholdes. Sikringene erstattes med JFB, 10A. Antallet kurser økes pga kloakkpumpe. Kjøkken skilles ut med egen kurs.
All PR og kontakter på kjøkken byttes. 2,5mm2 for senere oppsikring. Det antas at pålegget kun gjelder kjøkken inkl planlagt utekontakt.Det er i dag kun kjøleskap, hybelkomfyr og enkle kjøkkenmaskiner.
Plukking på kjøkkenet utløser krav om komfyrvakt.
Det er ikke våtrom, mao ikke krav om avløpsmuffe? (Ev hvordan ordner en det med 40 mm avløpsrør, jorder utslagsvasken?)
Jording, Mulige alternativer:
- jording til armering i grunnmur på fjell. Lite god, rusten armering og ukjent kontinuitet i denne.
- jordingsplate i vannkulp under hytta. Denne er aldri tørr, men rent vann er ikke noe god leder.
- utendørs ca 10-15 m fra hytta er en jordfylt senkning med furuskog. Jorddybden er ikke målt, men antas å være maks 1m. Bjørketrær her har ikke tørket ut siden -87, men usikker på om det kan bli tørt. DLE antydet liggende jordspyd her. Liggende jordspyd er vel ikke helt i henhold, men kanskje bra nok sammen med JFB.
- fjellklove bak hytta. Denne er i bunnen fylt med stor rullesten. På toppen tynt jordsmon. Dette vil lett tørke ut, men samtidig fort fuktes ved nedbør. Her kan enkelt graves ned en 25mm2 cu i 30-40 m lengde sammen med vann og avløp, men elektroden kommer rett under torva. Dette sammen med plate i vannkulpen er enkleste løsning, om den er god nok.
Dokumentasjon av Ra?
Har hatt dårlig samvittighet for dette i flere år, men trikkere jeg har spurt har ment at det burde holde fra byggeåret, selv har jeg ikke vært så sikker på det. Nå slipper jeg å lure. :)
Håper noen har gode råd her.
Signatur
Vi har nettopp pusset opp hele kjøkkenet, og lagt opp nye kurser til platetopp og stekeovn, men elektrikeren og elektrikerfirma sa at vi var ikke strengt tatt pålagt å montere komfyrvakt, selv etter all denne jobben. Vi har også hørt med forsikringsselskapet, og de sa det gikk helt fint, og mente komfyrvakt kun var nødvendig i nybygg. Vi har ikke lest nøye på lover/regler for dette, men så lenge elektrikerfirma og forsikringsselskapet sier det er greit bryr ikke vi oss mer om det.
Edit: Forsikringsselskapet sa vi kunne få en liten rabatt om vi hadde komfyrvakt, men utenom dette var det ingen forskjell.
http://www.dsb.no/Global/Publikasjoner/Andre/Elsikkerhet/Elsikkerhet%2078.pdf
Firmaet har ikke utført jobben iht retningslinjene. Dette vil/kan bli et avvik dersom du får besøk av tilsynet.
Hos oss blir det komfyrvakt okkesom.
Lurer mer på jordinga. Skal ikke så mye til når alle sikringer blir jfa, men spinkle greier for overspenningsvern.
http://www.elit.no
Min beskrivelse over om Cu-plate stammer fra dem :)
Tilleggsmerknaden var at en får ikke alverdens jording i fjell selv med elektrodemasse, men bedre enn ingen ting (og så er det ikke alverdens krav som skal til med nye jorfeilautomater, men her er jeg blank).
De hadde forøvrig ikke noe godt å si om hva lokal eletriker har brukt til jording på de fleste andre hyttene (Cu flette i kabelgrøft, denne er ikke godkjent, krav til minimum kordelltykkelse).
Som jeg skrev høyere opp er det eletrodemasse mot fjell og Cu-plate i bunn av vannkulpen i fjellet, den er ca 70cm dyp i dag, fylt med stein (og vann) ligger midt under hytta. Den får litt påfyll med vann fra regnvann som renner inn på fjellet, det er ikke noe utløp. De ønsket at denne skulle ligge frostfritt så jeg vil legge isolasjon over dette (men som slipper vann ned til denne) før jeg legger tilbake stein over dette. (Jeg kan få ut vannet før jeg legger Cu plate i elektrodemasse etter å ha tatt ut steinen).
Planen var at jordleder nr 2 som går over tørt fjell og deretter i litt tynt jordsmonn ned til et punkt som har mere jord (og fukt) (ca 22m unna, en del av dette er "høydemetre") blir et kontrollpunkt under installasjon: Ved å måle mellom disse to jordlederne før de knyttes sammen så bør dette kunne gi en indikasjon på at begge jordledere har kontakt med moder jord (dette inkuderer overgangsmotstanden i elektrodemassen) og siden disse vil fungere i paralell ved sammenkobling bør en ha litt margin å gå på hvis måleverdiene er OK. Hytta står på pilarer og det er tørt fjell nesten 100% rundt hytta så noe ringelektrode er bare tull da den vil ligge på tørt fjell mesteparten av tiden.
(Hyttenaboer som har litt mer jordsmonn har så vidt jeg vet ca 25m kobberflette (med tynne kordeller) lagt i kabelgrøft som jording, ikke godkjent var kommentaren jeg fikk om dette).