(trådstarter)
   #11
 25,370     Akershus     0
Hts' situasjon ligner min. Borhull Ø 100 mm er lite praktisk, borerigg må her bæres eller løftes med hellikopter ca 500m! Jordsmonnet er grunt, men ved kysten på Østlandet og lite frost.

Likevel stusser jeg. Hvordan kan en i et tilfelle foreskrive et mange meter dypt hull med stor diameter, i et annet tilfelle legger en jordingsplate rett på fjellet med en "jordklatt" over. Det ene er så mye enklere enn det andre også for proffer - ingen boring.
Hvordan er en sikker på at denne elektrodemassen i en møkkete grop, faktisk gir god kontakt med moder jord? Elektromassen er vann og frostsikker? Videre er det noe usikkert om dette blir frostfritt. Hytte på pillarer kan føre til at den blåses ren for snø under og tele slår dypere under hytta.




Signatur

   #12
 38,321     Lillestrøm kommune     0
Jeg antar at elektrodemasse tåler vann, men jeg frykter nok at den ikke liker frost og at det er en av grunnene til at de spesifiserer isolasjon over her (men isolasjon er også fordi vann hjelper så lenge det er vann og ikke is).  Jeg håper at det holder seg frostfritt når jeg legger isolasjonen over.  I tillegg vil det hos meg være konstant vann der så hvis elektrodemassen løsner noe fra underlaget så er det i allefall vann i sprekken. 

Hos KjellG :  Hvis du borer hull med 28mm bor og setter deler av jordspyd ned i dette med elektrodemasse i hullene.  Jeg har vel et Irwin bor som er ca 450mm langt eller noe slikt.  Du kan gjøre dette i bunnen av kulpen din og så kan du måle mellom disse og se om du får elektrisk kontakt mellom disse.  (Er kulpen din dyp nok så kan du evt. fylle bunnen med elektrodemasse etter at du har satt jordspyd i vifteformete hull i bunnen).  Skal du koble til jordspyd husk å få slag-klem forbindelsen (husker ikke korrekt navn) til å sette på toppen, klemmene som selges er ikke OK.

Jeg tror nok at alikevel at min hovedjord blir jordspydene som står i jord disse er ca 20m fra hytta, 50mm2 tversnitt hit vil nok hjelpe på å i allefall ikke lage tillegsmotstand på vei inn til hytta. Men siden dette er et stykke unna ville jeg gjerne ha en så god som mulig lokal tilkobling i tillegg.
  (trådstarter)
   #14
 25,370     Akershus     0
Står ikke mye der. Bortsett fra tid og sted og:

Påviste mangler skal utbedres av registrert elektroinstallatør.

1. Elektrisk utstyr var plassert slik at samtidig berøring var sannsynlig uten at de hadde jordforbindelse/utjevningsforbindelse. Jfr FEL § 21


Rettingen er utført av:

Montør (sign)
Firma (sign)

Kjøkkenet er ujordet fra byggeåret 1962. Flere trikkere har ment at dette er akseptabelt, men det er egentlig greit med et spark bak for å få dette bedre! Armavstand mellom hybelkomfyr og kjøleskap. (Og  vann, pt ikke i bruk)

Jeg oppfattet pålegget som krav om utjevning på kjøkken. Herav følger krav om jording. Jeg oppfatter det ikke som et pålegg om utjevning i stue og soverom.
Signatur
   #15
 227     0
hei.

Akkurat den rapportenhar jeg hatt ihvertfall 1 gang som jeg husker:)

kjøkken må jordes da med nye jordete kurser:)

-stue og muligens hvis dette er samme rom...det baller på seg Smile

så må du ha hovedjordelektrode  som plasseres ute, borre og legge spyd i fjell med slik støpemasse som er ledende...som jeg ikke husker navnet påErmm







   #16
 38,321     Lillestrøm kommune     0
Jeg skjønner jeg forvirrer noen mht kommentarer om ikke godkjent jordflette :  Dette er en nesten flat, rektangulær Cu-flette flettet av tynne Cu-kordeller.  Jeg trodde det var dette jeg skulle ha siden jeg så at dette var det som ble brukt, men var da jeg fikk beskjed om at kordelldiameter på denne er for tynn og demed aldri kunne godkjennes.  Så dere kan bruke flettet jordleder 25-50mm2 alt an på krav til tversnitt så lenge kordelldiameter blir stor nok.  Jeg antar de jukser med jordingsfletten pga denne kanskje lager et større effektivt overflateareal, men hvis det ikke er lov får vi bruke noe som er bedre ...
   #17
 4,481     0
Tror det var i 2002 boka at det ble definert kordelltykkelse.
Eldre jordinger mener jeg er lovlige. Skal sjekke bøkene.
Har vært diskusjoner om RK 25mm var lovlig forlagt til jordspyd.

   #18
 38,321     Lillestrøm kommune     0
Henger meg fortsatt på denne tråden siden forholdene virker forholdsvis like. Er ute på hytta nå. Har ca 4kOhm mellom Cu plate som foreløpig er dyppet nedi vanndammen i fjellkløften under hytta og jordspyd i enden av 50mm2 Cu tvinnet wire ute. Motstanden faller til 2.8kohm med bare 10L vanning av plassen der jordspydet står, dvs jordspyd på skrå står for tørt. Skal prøve et nytt spyd et par meter bortenfor og se om jeg får det ned mer loddrett. Noen som har erfaring hvor mye bedre en nedgravd Cu plate blir enn et jordspyd? Måtte evt grave så dypt jeg kommer her jeg prøver å få ned jordspydene.
   #19
 38,321     Lillestrøm kommune     0
Har tatt frem spettet og hakket/fisket opp masser i ca 1/2m dybde til jeg trolig traff fjell. Ved siden av litt røtter og stein så var det rødbrun "ørkensand" jeg gravde opp. Lurer på hvordan man egentlig lager jording på slike steder. Bytte masser med leire og tilføre vann fra hyttetak? Kanskje prøve å lage en dam nedi bakken.  Erfaringer med Cu plate kontra jordspyd er jo da fortsatt interessant. 
  (trådstarter)
   #20
 25,370     Akershus     0
Da er saken godkjent og skrinlagt.

Ble nytt skap med OV, overspenningsvern og JFA. Ny jordet kurs til stikk og utsatte apparatdeler på kjøkken.
Signatur