#21
 672     Oslo     0

Elektrikkeren kan jo ikke vite om rørene er satt opp av en uvitende amatør, en dyktig amatør, et useriøst el-firma eller et seriøst el-firma. Dermed må de rives ;)
Mitt inntrykk er at de fleste elektrikkere som gjør en jobb på et el-anlegg legger til grunn at de delene av anlegget som er der fra tidligere fungerer og er gjort etter boka. Alternativt at en tar en rask sjekk for åpenbare feil som vil påvirke den del av anlegget en selv jobber med. Hvis ikke må jo alt rives dersom en ikke kan dokumentere at det er satt opp av fagfolk, og det finnes svært mange bygg med gamle el-anlegg uten dokumentasjon.


Ja, det var mitt poeng. Jeg bytter ihvertfall elektriker når jeg får tilbud som lyder "demontere eksisterende anlegg" og "koble opp alt på nytt igjen" når jeg skal bytte en brytere og en stikkontakt.

   #22
 41     Langangen     0

Akkurat om du kan legge rør eller ikke er diskutert til døde og tilbake her flere ganger, At du ikke finner rør der "stemmer" siden du ikke kan legge dem selv (listen forteller hva du KAN gjøre).

Men jeg har samme intrykk som deg at de fleste elektrikkere er betydelig mer fleksible enn hva som er "standard" her på forumet.


Som en annen lenger oppe også sa, så hjalp det sikkert at jeg spurte føre (og at elektrikkeren sikkert ikke hadde spesielt lyst til å krype rundt på mitt lave loft)
   #23
 21,481     Enebolig     0


Det forundrer meg mer og mer at folk med null peiling og kompetanse skal oppfordre andre til ulovligheter, noe som strider mot foumreglene om ikke jeg tar feil. Uansett hva man mener om saken så er det ulovlig, og tipset gir heller ingen verdi ettersom ethvert seriøst firma ikke vil røre slike anlegg. Forumet mister sin troverdighet med slike svar.  


"ethvert seriøst firma ikke vil røre slike anlegg". Det var sterke ord. Men det er sikkert riktig, men det er kanskje ikke så relevant. Han trenger strengt tatt ikke et seriøst firma, bare et firma som er godkjent.


Ja, man velger selv om man vil ha seriøse eller useriøse håndverkere. Firmaer har heller ikke lov til å godkjenne noe de ikke har gjort selv, men det finnes (som i absolutt alle andre bransjer) unntak.

Sterke ord? Du sier jo selv at det sannsynligvis stemmer. Personlig føler jeg at folk må gjøre hva de vil, men gjør det ETTER at jeg har gjort ferdig mitt. Likevel er loven klar, ufaglærte skal ikke holde på med fast el anlegg.



Til dere som klarer å få frem at det ikke står noe om rør på DSB`s sider. Sjelden ser man at voksne mennesker virkelig legger godviljen til sine egne personlige meninger om en sak.

Det blir bare til å fremstå som enten troll eller dum når man kommer med slike uttalelser. Jeg sikter ikke til fornuft eller meninger, men loven. Noen ganger trengs det tolkninger, og det er det DSB har presistert her, ufaglærte har ikke lov til å gjøre noe annet enn det som er nevnt på listen. Noe som er videre uttdypet med et eksempel på at alle kan kjøpe materiell, men kun faglærte har lov til å installere det.


"Det kan bli kostbart å opptre som hobbyelektriker ved å forsøke å gjøre jobben selv, eller sette den bort til en tilfeldig ”multihåndverker”, i stedet for å sette arbeidet bort til en godkjent installatørbedrift. De mest graverende feilene som Det lokale elektrisitetstilsyn (DLE) avdekker, er oftest resultat av slike ”kostnadsbesparende” løsninger. Selv om installasjonsmateriell, for eksempel varmekabler, kan kjøpes av hvem som helst, så er det kun registrerte virksomheter som kan installere materiellet. Utsalgsstedene er pålagt å informere kjøperen om dette, før kjøpet gjøres. Det er heller ikke adgang til å installere materiellet selv for deretter å be en godkjent installatørbedrift om å koble det til anlegget i huset. Det er brudd på forskriftene.
Dessuten er det ingen seriøse virksomheter som påtar seg ansvar for et arbeid de ikke har kontroll med utførelsen av. Ikke-faglærte kan bare utføre mindre arbeider i forbindelse med elektriske anlegg i egen bolig og fritidsbolig, dersom slikt arbeid utføres sikkerhetsmessig forsvarlig."
   #24
 665     Oppland     0
til dere som tror det bare er å trekke rør, tenker dere på hva som kan være lurt av trekking av rør i utv vegger, i våtsoner, varmesoner o.l? ikke bare bare og legge rør heller
   #25
 21,481     Enebolig     0

til dere som tror det bare er å trekke rør, tenker dere på hva som kan være lurt av trekking av rør i utv vegger, i våtsoner, varmesoner o.l? ikke bare bare og legge rør heller


Svaret er nei, men noen er bedre enn andre. Det er ikke så ofte, men man kommer borti endel eksempler iløpet av et år. Resultatet er det samme, det er lagt opp feil, feil dimensjon på rør (både for stort og for lite) ikke fall mot boksene, grusomme 90 gradere,  Biltema/Etman rør som ryker, for små bokser, inni isolasjon (før NEK2010) osv. Det verste er at de sjelden sparer noe, ofte blir det dyrere fordi vi må ordne opp.

Hvor nøye det er å legge rør riktig? Relativt, det skal noe til at det går steingalt, men jeg har sett tilfeller, da pga kondens. For meg ligger det først og fremst i at jeg ikke gidder å komme ut til en kunde som har gjort noe selv, og som blir sur (og da skikkelig) når jeg sier at det er helt feil, og at koblingene ikke er gode nok. De har nærmest tårer i øyne av hvor godt arbeid de har gjort, og så kommer jeg og knuser "drømmen".

Disse menneskene ville aldri godtatt at jeg hadde gjort grunnarbeidet i deres yrke for så å få de til å ta over, godkjenne, skrive under og gi garanti.

Det blir noe helt annet når tømreren kan gå ifra et bindingsverk der grensesnittet mellom hans jobb og kundens bidrag er helt soleklart. Og hvis noen i ettertid vil utvide anlegget og tar den risikoen, så må de gjøre som de vil. Jeg kan bare henvise til loven og gi anbefalinger. Men min egen jobb vil jeg ha gjort ferdig først.
   #26
 104     Oslo     0
Med fare for å gjenta meg selv: Jeg kan fortsatt ikke se at det i retningslinjene kommer frem et forbud mot å trekke rør. Det virker ikke på meg som om intensjonen med forskriftene å begrense dette. MEN jeg har nå lest gjennom noen andre av debattene rundt dette, og jeg skjønner at her er mange uenige. Igjen: poenget er vel at en fagmann skal ha full oversikt over hva som er gjort, og så eventuelt godkjenne det hvis det er etter forskriftene.

For å blottlegge min uvitenhet totalt: Jeg legger selv skjult CAT6 FTP nettverkskabel. Kan jeg (dvs. kan jeg få elektriker) til å koble isolasjonen til jord på elnettet, eller skal dette jordes på en helt annen måte? Det funker for øvrig finfint uten jording.

Diderkk

Edit: typo
   #27
 21,481     Enebolig     0
Da får du bare fremstå som dum/troll. Ta kontakt med DLE/DSB og spør om du kan montere alle rør og bokser for deretter å få elektrikeren til å gjøre det ferdig. Innerst inne vet du godt hva myndighetene ville svart på spørsmålet. Det står greit forklart i linken, og de har ingen grunn til å ramse opp rør, utforingsringer og skjøtemuffer.


Nettverkskabler skal jordes i begge ender. Jeg mener at ufaglærte skal ha lov til å installere signalkabler selv, og har heller ikke noe problem med det så lenge de gjør hele jobben selv. De kan til og med få veiledning og tips, men de får gjøre det selv. Det er rart at ikke flere fokuserer på dette området når det gjelder egeninnsats.

Noen vil ha det til at det kun er EKOM installatører som kan gå god for slike anlegg, men såvidt jeg husker så gjelder det linjen inn, ikke det interne nettverket i en bolig. Søk på EKOM, så kan du lese mer.

   #28
 104     Oslo     0
@sOPp: Dum er jeg ikke, og jeg tror du har misforstått betydningen av troll. (Og det hjelper ikke at du moderer med "fremstå som".) «Innerst inne vet jeg» ikke det du påstår. Dog har jeg ikke klart å finne forskriftene/loven som artikkelen du lenker til bygger på. Muligens hadde det vært oppklarende -- selv om mange forskrifter/lover ikke akkurat er klare. Men jeg gidder ikke delta videre i en diskusjon der man i stedet for saklige argumenter blir direkte uhøflig.
   #29
 665     Oppland     0
•a) tilkobling/skifting av topolede plugger til og med 25 A, med og uten jording
•b) tilkobling/skifting av topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A, med og uten jording
•c) tilkobling og reparasjon av bordlamper/lampetter og lignende med bevegelige ledninger, herunder også ledningsbrytere
•d) tilkobling/skifting av belysningsutstyr opphengt i takkrok eller lignende,
og som normalt ikke betraktes som en del av den faste installasjonen,
tilkoblet med kroneklemme eller plugg/stikkontakt
•e) montering og skifting av varmeovner som leveres med bevegelig ledning og plugg
•f) utskifting av dekklokk for brytere, stikkontakter og koblingsbokser

dette er mindre arbeider som du kan gjøre
om du leser linje d så står det du kan gjøre arbeid som ikke betraktes som fast installasjon, rørtrekking er absolutt fast installasjon! det er kun det som har med bevegelige ledninger og bytte deksler som kan gjøres av kunden.
dessuten er rørlegging en større del av installasjon og betraktes ikke som mindre arbeide