3,518    30    7  

Hva viser dette?

 16     0
I min søken etter hva som kan forårsake husets problemer med variabel tilgang på varmtvann til dusjing mv., kom jeg over dette på kjøkkenet vårt. Hva viser det? Noen som har eller sett noe lignende? Teksten nederst er opp ned og sier "Varmekabler", men vi har ikke merket at det er knyttet til noen varmekabler på kjøkkenet eller andre steder. 

Ifølge forrige huseier, skulle innstillingene (0,I,II,II) relatere seg til varmtvann. Vi har en varmtvannsbereder i vaskerommet i 1. etasje, men disse bryterne er på kjøkkenet i 2. etasje. Den røde pilen er visst "død", for den har ikke beveget seg i de fire årene vi har eiet boligen.
Hva viser dette? - IMG_20190112_201744835.jpg - dng050

HSt
   #1
 36,582     Lillestrøm kommune     2
Det pleier å være en 1-2-3 bryter på varmtvannsbeholder, på nye beholdere er det ofte bare ett effekttrinn. Hvis dagens beholdet er koblet på trinn1 såkan det hende at gryteren skal stå på 1 og ikke 3.

Hadde effektmeteret over virket så kunne du vippet på bryteren og sett, men løsningen er vell å sende en ned i sikrinsskapet og se på blinkene fra måleren mens bryteren betjenes. Der den blinker fortest skal bryteren til beholderen stå. (forutsetter at vannet nå er kaldt så elementet slår inn)
   #2
 2,779     2
Den røde pilen skal ikke bevege seg. Den kan antakelig justeres med flatt skrujern midt på den frostede del av glasset, viser hvor den gamle "overforbrukstariffen" slo inn, altså når den sorte viseren beveget seg til høyre for den røde, eller et forbruk over 5kW i ditt tilfelle.

Sammen med wattmeteret, som stort sett sto på kjøkkenet, var vanligvis en bryter for varmtvannsbereder (selv om bereder jo står et annet sted i huset...), slik at den kunne slås av når komfyren ble slått på, for å spare strøm og unngå ekstrapris for overforbruk (dvs forbruket ble jo bare flyttet til annen tid på døgnet, men det var egentlig hele poenget med ordningen, akkurat som når kraftverkene nå prøver å få jevnet ut døgnbelastningen med effekttariffer på litt mer automatiserte måter...

https://www.kraftriket.no/smart-lading-effekttariffer/
HSt
   #3
 36,582     Lillestrøm kommune     1
Stemmer det med siden den sorte nåla står på 0, så antar jeg at den måleren er koblet ut/død
   #4
 24,668     Akershus     1
Dette er et «kjøkkenwattmeter . Den sorte pila skule beveget seg opp og ned med varierende strømuttak. Når den sorte er død, så er dette troligg fordi strømspolen i sikringsskapet er fjernet. Strømspolen målte strømtrekket. Dette «wattmeteret er egentlig et amperemeter, men gradert i kW. Har bare hørt om disse i enfaseinstallasjoner.

I moderne tid er funksjonen på veg tilbake med effekttariffene i synsranden. Enkelte ladeuttak for elbil har følere i sikringsskapet og sender signal til bilen om å trekke mindre når vvb og induksjon går på. Mao, et noe mer automatisert system.
Signatur
   #6
 1,925     klippdalen     0
jeg har en sånn på kjøkkenet jeg også.

jeg har dog en litt eldre utgave med vribryter, som i sin tur styrte varmtvannskoblene i det gamle oljefyringsanlegget jeg hadde.

tidligere huseier faset ut varmtvannstanken i oljefyren i 2007, men beholdt wattmeteret Smile (jeg har dog kobla det ut etter at jeg rehabiliterte sikringskapet mitt)

Hva viser dette? - 20190113_191756455_iOS.jpg - lekteren
   #7
 3,587     0
Jeg vokste også opp med slike metere, men har aldri funnet forklaring på denne betegnelsen geha-meter.

Er GEHA et varemerke? Jeg tror samtlige wattmetere jeg har sett har vært kalt geha-meter - var det bare én produsent av dem? Eller står geha for noe helt annet?

   #8
 24,668     Akershus     0
Her er et eksempel på en moderne H3-tariff. https://www.istadnett.no/istadnett/uploads/images/H3-H4-tariff_tabell.pdf

Legg merke til at denne H3 er forskjellig fra H3 fra ca 1980. Dengangen ble en straffet den tiden en kjørte med overforbruk. Her blir en straffet hele mnd om en er så ukeldig å bruke litt mye i noen få timer.
Signatur
   #9
 3,587     0
Det er vel tilsvarende prinsipp som er i bruk der man kjører med effektledd (f.eks. i Fredrikstad): Snittet av de tre timene med maksimalt forbruk (de tre timene må være fra ulike døgn) bestemmer nettleia for hele måneden. Tror ikke de kaller det for H3, men det blir ganske likt.

Det er vel ikke endelig bestemt hvordan en husholdnings-tariff med effektledd skal utformes, og det behøver ikke bli akkurat slik det er i Fredrikstad. De har prøvd seg med flere varianter der; at de tre topp-timene måtte være fra ulike døgn kom etter press fra forbrukerne. Forholdet mellom fastledd og effektledd har også blitt justert over tid.