17,508    27    2  

Kun 3x25A inntak på hytte

 553     0
På hytta mi er det 3x25amp inntak (har lagt med bilde av "strømtavlen" - er nok det nederste oppsettet som er riktig). Den lokale elektrikkeren sier at dette visstnok er max kapasitet for hytter i området (Sjusjøen). Er jo svært lite som kan kjøres på et slikt anlegg. I praksis kan man feks ikke kjøre mer enn max 2 plater og komfyren samtidig - ellers går sikringen. Komfyren står på en 16A kurs og stikk-kursene er på kun 13A, som er altfor lite naturligvis. Vanskelig å bruke anlegget slik det er idag. For eksempel er oppvarming av vann vanskelig, når man nesten må stenge all annen elektrisk bruk når man bruker et par stekeplater.

Problemet er lavt inntak åpenbart, men jeg vil tro at den lokale strømleverandør bør kunne øke dette (usikkert om dette krever endring på infrastruktur av noe slag). Noen som har noe kjennskap til dette?
Kun 3x25A inntak på hytte - strømtavle.jpg - kjakan2005

   #1
 25,360     Akershus     1
Har samme selv, men 400V nett. Funker ok. Med 230V blir det kanskje litt snaut?

Har du sjekket at du har best mulig fordeling mellom kursene?
Signatur
   #2
 21,481     Enebolig     0
Det kan godt være at elektrikeren din har rett angående hva nettleverandør vil levere. Sjekk med netteier.

Hvor stor, og hvor godt isolert er hytta? Ingenting er åpenbart før man vet noe om disse punktene.


Jeg har levd flere år med 16A kurs på komfyr uten at det har ført til problemer. Man må tenke seg litt om, men det er jammen ikke mye.
   #3
 1,505     0
Er det hovedsikringen eller sikringen på de respektive kursene som går? Forstår ikke helt hva du mener her..  3x25A hovedsikring er ikke mye, men synes det er noe rart om den skulle slå ut til stadighet....
Signatur
   #4
 21,481     Enebolig     0
Kan være at hytta er stor, og at det kun er elektrisk oppvarming. Men 3x25A skal normalt holde for en "vanlig" hytte, hvis det fremdeles bygges slike  ;)

Dersom det gjelder første middag samtidig som hytta skal "varmes opp" med fire varmevifter, så er saken klar.
   #5
 234     Sunnmøre     0
Vi har det samme problemet der vi har bygt hytte. Nettleverandøren vil ikke bygge ut nettet, og dermed er vi stuck i denne situasjonen. 9900w er ikke allverden. og typisk når man ankommer hytta så er den kald og varmen skrues på, samt at man skal lage mat..... Du kan jo evt leie en elektriker til å komme å skifte ut sikringen til 32A, da får du nesten 3kw ekstra. Det vil i de fleste situasjoner holde til hyttedrift ihvertfall...
   #6
 1,505     0
Problemet er bare det at elektriker må få tillatelse fra netteier til å sette inn 32A og det virker som om det ikke går i dette tilfellet..
Signatur
   #7
 615     Øvre Eiker     0
Og her sitter jeg og må greie meg med 1X32A i en hel enebolig. Og det går hvis vi bare passer på å ikke kjøre komfyr, varmepumpe og vaskemaskin samtidig.

Hytter varmes med ved. Hvis det er innlagt strøm i det hele tatt er det ikke en hytte, men en fritidsbolig.

Hilsen gretten gammel gubbe som drømmer om å kunne bruke hele 9900W i huset.

   #8
 2,265     0
3x35a i 230m2 enebolig her, aldri tatt hovedsikringen (230v). Kun elektrisk varme, elektrisk vvb og koketopp på 7500 watt.

Med riktige duppeditter kan du slå på varmen hjemmefra i forveien. Da kan du fint lage mat når du kommer på hytta.
Jeg ser ikke problemet her, med litt innsikt løser dette seg greit.
   #9
 1,505     0
Tror TS tuller med hva som egentlig slår ut.. Lever selv på 3x35 i enebolig, ombygd fra 2x35 som var litt tynt ca en gang i året  ;)

Kan være utrolig dårlig fasefordelt; ser to vanlige automater går på en jfb, sikkert enfase fordelt gjennom dette. Kan også være en litt impotent hovedsikring (om automat) som detter ned igjen ved minste motstand.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 553     1
Her kom det mange svar på et døgn, takker for det.

Ser ikke bortifra at "President Grønning" har et poeng i at trådstarter tuller noe, men er ikke elektrikker og en stund siden jeg har ha med el-ting å gjøre (til mitt forsvar  Smile )

For det første, når jeg ser med på det vedlagte bildet så tror jeg det øverste er det opprinnelige anlegget, og så ble det modifisert da hytta ble bygd ut. Hele oppsettet gjelder derfor. Det er som sagt 3x25A inntak (tipper det er standard 230 volt). Har jeg forstått riktig så har jeg et el-anlegg med en max kapasitet på 9900watt (25A x 230V x kvadratroten av 3).

Hytta varmes opp først og fremst av ved, men er såpass stor at det trengs å bruke el-oppvarming i tillegg (spesielt når det er kaldt). Har hytte-oppvarmingsløsning, men målet med dette er først og fremst å unngå frost inne i hytta og få en lunk i hytta før man kommer opp dit (tør ikke å booste dette anlegget altfor mye via telefon når man ser hvor underdimensjonert el-anlegget er).

Hvis jeg leser kurs-oversikten (vedlagte bildet) korrekt, er det følgende kurser:
1: Hovedsikring (3x25A)
2: Jordfeilbryter (40A) - gjelder muligens bare
3: Komfyr (16A). Eldre komfyr med fire plater og stekovn.
4: Usikker (13A) - strøket ut av elektrikker, så usikker på hva denne er
5: lys+stikk+gang+2sov+utelys (13A). Hovedsaklig belysning men også noe oppvarming på lav watt (eks 500watt)
6: lys+stikk+kjøkken+kjeller+stue lys (13A). Hovedsaklig belysning men også noe oppvarming på lav watt (eks 500watt)
12: Jordfeilbryter (40A) - usikker på forskjellen mellom punkt 2 og 7 (antar det er det samme sak vi snakker om her)
13: Stue (16A). Brukes hovedsaklig til flyttbar ovn (max kanskje 1500watt), belysning og tv.
14: Anneks (16A). Lokale som brukes så og si aldri idag.
15: Aftenstue (13A). Stikker som brukes til belysning (rommet brukes svært sjeldent, så greit med lav kapasitet her).
16: Lys+stikk+bad+sov (13A). Brukes til moderat oppvarming (flyttbare ovner som brukes på lav watt, eks 500watt - i tillegg til belysning).
17: VVbereder+pumpe+WV+vannrørsvarme (16A)

Når strømmen går er det alltid hovedsikringen som går (aldri en spesifikk kurs). Som regel er det på grunn av høy aktivitet på kjøkkenet. Bruker man eksempelvis stekovnen går det bare å bruke en kokeplate i tillegg. Bruker man 2 stekeplater (på tilnærmet max varme) og stekovnen, så går hovedsikringen. Oppvarming av vann er vanskelig å få til, så hvis vi bruker en vannkoker på en stikk på kjøkkenet (kan ikke skjønne annet enn at dette er kurs nr 6), i kombinasjon med høy aktivitet på kurs nr 3 (komfyr), så går også hovedsikringen raskt.

I praksis må man skru av alle varmeovner i hytta (som da typisk står i stuen, på kurs 13) for å kunne drive med normal matlaging (hvor man trenger å bruke mer enn 2 kokeplater). Varmen i gulvet på badet og i gangen har jeg nesten alltid slått av (begge er på 600watt) for å ikke belaste anlegget for mye. På hyttetur med flere venner (som måtte læres opp i det å komme rundt disse problemene) gikk hovedsikringen sikkert 15ganger. Svært slitsomt å måtte passe så nøye på hvilke ovner som til enhver tid står på (greit nok når det er -2 grader ute, men veldig styr når det er -15 og man helst vil kunne ha på en varmeovn samtidig som man lager mat...)