Kurs på kjøkkenet
398
0
Jeg skal bytte ut skrusikringene i et 70-talls hus, og tenkte å lage en kurs til på kjøkkenet samtidig. I tillegg til å bytte ut noen kontakter.
Fant plutselig ut at kjøkkenet har en kurs mer enn jeg trodde, ved å skru sikringer ut og inn.
Da er vel kanskje el-tilførselen tilstrekkelig, særlig med bare en-to brukere?
KJØKKEN
Kurs nr. 5. Lys og varme kjøkken. Sikring ampere 10. Ledningstverrsnitt 2 X 1,5
Kjøkkenvifte (skjult kontakt?), kjøleskap kombi, liten TV, panelovn med støpsel, 2 taklys og 1 lysrør.
3 kontakter med 2 stikk.
Kurs nr. 11. Stikk for komfyr. Sikring ampere 20. Ledningstverrsnitt 2 x 4
Komfyr
Kontakt med «3 tenner».
Stikk nr. 12. Stikk for oppvaskmaskin. Sikring ampere 16. Ledningstverrsnitt 2 x 2,5
Oppvaskmaskin (sjelden i bruk), vannkoker, mikro og kjøkkenmaskin.
1 kontakt med 2 stikk.
Alle sikringene i sikringsskapet er kalde.
Jeg skal ikke pusse opp kjøkkenet og tenker å endre på minst mulig.
Fant plutselig ut at kjøkkenet har en kurs mer enn jeg trodde, ved å skru sikringer ut og inn.
Da er vel kanskje el-tilførselen tilstrekkelig, særlig med bare en-to brukere?
KJØKKEN
Kurs nr. 5. Lys og varme kjøkken. Sikring ampere 10. Ledningstverrsnitt 2 X 1,5
Kjøkkenvifte (skjult kontakt?), kjøleskap kombi, liten TV, panelovn med støpsel, 2 taklys og 1 lysrør.
3 kontakter med 2 stikk.
Kurs nr. 11. Stikk for komfyr. Sikring ampere 20. Ledningstverrsnitt 2 x 4
Komfyr
Kontakt med «3 tenner».
Stikk nr. 12. Stikk for oppvaskmaskin. Sikring ampere 16. Ledningstverrsnitt 2 x 2,5
Oppvaskmaskin (sjelden i bruk), vannkoker, mikro og kjøkkenmaskin.
1 kontakt med 2 stikk.
Alle sikringene i sikringsskapet er kalde.
Jeg skal ikke pusse opp kjøkkenet og tenker å endre på minst mulig.
Signatur
Må ta meg en tur på elkjøp og lære meg de nye komfyrtypene. Det er altfor mange valgmuligheter.
Siden du vil endre minst mulig nå så er nok ikke dette noe du trenger å tenke på, men skulle du ha gått i gang med å legge opp nye kabler kunne det ha vært lurt å forberede egen kurs til en fremtidig stekeovn - har du uavhengige enheter så får de gjerne hver sin.
Annen sak ved induksjon; alt av kjeler osv MÅ være magnetiske, gjelder også kar/serveringsfat (f.eks ildfaste fat) som man bare skal holde "en lunk" på. De blir IKKE varme.
Høres ut for meg som du kanskje bør se etter en vanlig komfyr med keramisk topp; disse klarer seg stort sett med en 20A kurs, eksisterende kabel OG stikk.
Maten smaker akkurat det samme fra en keramisk topp som en induksjons-topp; den store forskjellen er hvor hurtig plate/kjele reagerer på endring. Induksjon blir omtrent som å bruke en gasskomfyr. Keramisk ligner svært mye på gamle "jern-plater".
PS; valg av keramisk vs induksjon spiller ingen rolle for om en skal velge en integrert koketopp eller ikke; begge finnes. Eksisterende el-installasjon og kjøkken-utstyr spiller avgjørende roller.